torstai 2. kesäkuuta 2016

Perätöntä tietoa toimittajien työttömyydestä


Viime vuosina on ollut tuon tuosta liikkeellä perätöntä tietoa toimittajan töistä työttömäksi jääneiden määrästä. Toimittajien työttömyyttä on mediassa tavattu kuvata epämääräisesti ja liioitellen.

Viikko sitten eli 25.5. historiantutkija ja freelancetoimittaja Veli-Pekka Leppänen väitti Helsingin Sanomissa, että "jopa tuhansista on tullut työttömiä".

Myöhemmin samana päivänä Ylen Radio Suomen Pyöreä pöytä -ohjelmaa vetänyt Aller Media Oy:n toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä "tiesi" jopa työttömäksi jääneiden toimittajien tarkan määränkin:

"3 000 ihmistä jäi työttömäksi toimittajan hommista."

Eilen puoliltapäivin Yle ilmoitti oikaisevansa Aalto-Setälän virheellisen tiedon illansuussa ja kertoi myös kaavaillun oikaisun sisällöstä.

En valitettavasti voinut olla oikaisun esittämisen aikaan radion ääressä, joten en tiedä, miten virhe lopulta tuli korjatuksi.

Jos Yle toimi ilmoituksensa mukaan, se oikoi Aalto-Setälän perättömän ja "ylimitoitetun" tiedon viittaamalla Journalistiliitosta ja Viestinnän Keskusliitosta saatuihin lukuihin:

  • Suomen Journalistiliiton tietojen mukaan toimittajia on irtisanottu viiden viime vuoden aikana 735. 
  • Viestinnän Keskusliiton jäsenyrityksissä työskentelevien journalistien määrä on vuodesta 2011 vähentynyt 1 010:llä.

Aller Media Oy:n toimitusjohtajan väittämä luku toimittajan hommista työttömäksi jääneiden määrästä siis näyttää olleen suurin piirtein kolme kertaa tosiasiallista lukua suurempi.

Mediaa kriittisin silmin seuraavien on hyvä muistaa tämä. Lähiaikoina taas vaikerretaan kaupallisen median surkeaa tilaa, ja vaikertelijoilla saattaa olla tarve liioitella samalla toimittajien työttömyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti