maanantai 1. elokuuta 2016

Helsingin Sanomat levitti yliopistoväestä perätöntä tietoa

Yliopistojen yhteistyöelin Suomen yliopistot UNIFI ry julkaisi Facebookissa 22.7. kannanoton, jossa se tuomitsi selvin sanoin yliopistoväen kohtelun vallankaappausyrityksen jälkeisessä Turkissa.


21.7. päivätty tiukka julkilausuma sisälsi myös kaikille eurooppalaisille yliopistoille ja tutkijoille osoitetun vetoomuksen akateemisen vapauden puolustamiseksi Turkissa. UNIFI ry:n kannanotto on luettavissa tästä.

Tänään eli 1.8. maan ykköslehti Helsingin Sanomat julkaisi pääkirjoitussivuillaan tylyn syytöksen, jossa yliopistoväki sai kuulla kunniansa:


Hesari kertoi Euroopan yliopistoyhdistyksen kannustaneen yliopistoja ja tutkijoita puolustamaan akateemista vapautta Turkissa. HS:n mukaan "Suomessa huutoon ei ole vastattu".

HS:n nettilehdessä pääkirjoitus oli otsikoitu vähän toisin, mutta syytös oli sama ja raju. Kirjoituksen voi lukea tästä.

Koska Helsingin Sanomat oli ilmiselvästi levittänyt lukijoilleen perätöntä tietoa suomalaisesta yliopistoväestä, lähetin lehden toimitukselle tänään tällaisen oikaisupyynnön:

"Suomen yliopistot UNIFI ry julkaisi jo 22.7.2016 selkeäsanaisen julkilausuman, jossa se tuomitsi yliopistoväen kohtelun Turkissa. Julkilausuman otsikko kuului: ”UNIFI CONDEMNS THE FORCED RESIGNATION OF UNIVERSITY DEANS AND CALLS FOR ACADEMIC FREEDOM IN TURKEY”.

UNIFI ry:n julkilausuman nettiosoite on http://www.unifi.fi/tiedotteet/turkish-academics/. Julkilausumasta kertovaa uutista en onnistunut Helsingin Sanomista löytämään.

Yli viikko sitten julkaistusta UNIFI ry:n kannanotosta huolimatta Helsingin Sanomat väitti tänään yliopistoväkeä syyttävässä pääkirjoituksessaan, että ”yliopistoväki vaikenee”. Väite oli perätön ja olennainen asiavirhe (JO 20), joka on Helsingin Sanomien lukijoiden iloksi syytä oikaista viipymättä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti