sunnuntai 18. syyskuuta 2016

JSN:n puheenjohtaja karsi "testaustarkoituksessa tehtynä massakantelemisena" myös hyvän journalistisen tavan edistämiseksi tehdyt kantelut

Heinäkuun 13. päivän postauksessani kerroin siitä, miten JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström karsi "Kulissien takana" -raportin julkaisemisen eli 23.4.2016 jälkeen tekemäni kantelut virheiden korjaamatta jättämisestä.

30.6. karsittuja kanteluja oli kaikkiaan 17. Karsintapäätöksistä 16 oli Grundströmin käsialaa. Yhden päätöksistä oli tehnyt JSN:n 1. varapuheenjohtaja Jyrki Huotari; kantelu koski Grundströmin itsensä julkisuudessa levittämää perätöntä ja korjaamatta jätettyä tietoa lähdesuojasta.

Kukin karsittu kantelu oli kuulemma "testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen". Kantelun tarkoitus siis oli JSN:n mielestä sopimaton, ja kanteluja oli lisäksi niin paljon, että kyse oli peräti massakantelemisesta.

Porttikiellolta haiskahtaneiden karsintapäätösten jälkeen tein lomailun ja putkiremontin virittelyn ohessa JSN:lle kesän aikana vain muutaman kantelun. Yksi kanteluista koski Helsingin Sanomien perätöntä syntyvyystietoa, yksi Pohjalaisen virheellistä tietoa Postin tuloksesta.

Julkaisin kantelut Faktavahdin blogissa. Hesaria koskevan kantelun voi lukea tästä ja Pohjalaista koskevan kantelun tästä. Pohjalaista koskevaan kanteluun oli livahtanut väärä päiväys: kantelua en tehnyt 3.8. vaan 13.8.

Kummassakin kantelussa korostin, että kantelun tarkoituksena oli edistää hyvää journalistista tapaa. Kantelu tarjosi JSN:lle mahdollisuuden toteuttaa perussopimuksensa mukaista tehtävää, ja langettava päätös tukisi median yleisölle todella tärkeää hyvää journalistista tapaa.

Reilu viikko sitten JSN:n puheenjohtaja päätti karsia sekä Hesaria että Pohjalaista koskevat kantelut. Kumpaakin päätöstään hän perusteli aivan samoin sanoin eli näin:

"Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen."

Elina Grundström siis piti jo kahta kantelua massakantelemisena ja "tiesi" kantelijaakin paremmin kantelun tarkoituksen.

JSN päätti äkisti ruveta arvioimaan kantelijoiden motiiveja


Risto Uimonen julisti puheenjohtajakautensa päätteeksi 10.12.2015 neuvoston sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan, että "JSN ei jaa kanteluja jyviin ja akanoihin".

Hän korosti neuvoston katsovan, ettei sen tehtävänä ole arvioida kantelijoiden mahdollisia motiiveja tai piilomotiiveja:

"JSN voi ottaa kantaa vain siihen, onko jokin tiedotusväline toiminut vastoin Journalistin ohjetta vai ei."

30.6.2016 ja 8.9.2016 tehdyt karsintaratkaisut osoittavat, että vain puoli vuotta Uimosen julistuksen jälkeen JSN alkoi sittenkin arvioida kantelijoiden mahdollisia motiiveja. Mikä muutoksen yhtäkkiä sai aikaan?

Pystyn näkemään vain yhden selityksen: JSN ei kerta kaikkiaan siedä, että sen harjoittamaa kulissien takaista ei-julkista itsesääntelyä ja sen ratkaisujen perusteluja ruoditaan julkisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti