torstai 12. heinäkuuta 2018

Luotettava media uutisoi oikein väärät tiedot

Tilastokeskus julkaisi 12.7.2018 aamulla klo 9 tarkistettuja ennakkotietoja vuoden 2017 taloudesta. Tiedote kertoi bruttokansantuotteen volyymin kasvaneen viime vuonna 2,8 prosenttia.

Tiedotteessaan tilastovirasto kertoi lisäksi, että "bruttokansantuote eli tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli 216 miljardia euroa".

Helsingin Sanomien Oona Lohilahti kertoi tiedon uutisessaan näin: "Bruttokansantuote (bkt) eli tavaroiden ja palveluiden tuotannossa aikaansaatu arvonlisäys oli 216 miljardia euroa."

Ylen uutisten Teija Santaharjun uutisessa tieto ilmaistiin näin: "Bruttokansantuote eli tavaroiden ja palveluiden tuotannon arvonlisäys oli viime vuonna 216 miljardia euroa."

Kuten sitaatit osoittavat, luotettavat mediat uutisoivat suurin piirtein sanatarkasti tilastoviraston kertoman tiedon. Ongelma vain oli, että tilastoviraston kertoma tieto oli väärä.

Aamulla tiedotteen yhteydessä julkaistu Liitetaulukko 1 osoitti, että vuoden 2017 bkt oli käypiin hintoihin noin 224 miljardia, ei 216 miljardia euroa.

Vuoden 2016 bkt sen sijaan oli 216 miljardia euroa, ja tästä luvusta Tilastokeskus oli tiedottanut jo esimerkiksi tammikuussa 2018.

12.7.2018 klo 14 Tilastokeskus korjasi Kansantalouden tilinpito 2017 -julkaisunsa ja siitä kertovan tiedotteensa tietoja. Oikeasti vuoden 2017 bkt oli se liitetaulukon kertoma 224 miljardia euroa.

Tilastovirasto korjasi tänään iltapäivällä muitakin julkaisunsa ja tiedotteensa vääriä tietoja. Yksi korjatuista tiedoista koski yritysten varsinaisen toiminnan voittoja kuvaavaa toimintaylijäämää.

Kun luin heti aamulla tilastoviraston bkt-julkaisua, panin merkille, että julkaisun grafiikan ja tekstin tiedot eivät täsmänneet.
Kauniin kuvion luvut kertoivat, että yritysten varsinaisen toiminnan liikevoitto oli kasvanut toissa vuoden 24 miljardista viime vuoden 29 miljardiin euroon eli 21 prosenttia. Julkaisun teksti kuitenkin väitti, että toimintaylijäämä kasvoi vain 11 prosenttia vuodesta 2016.

Kun utelin tilastovirastolta, kumpi tieto piti kutinsa, sain tietää, että grafiikan tiedot pitivät paikkansa.

Ja niinpä virasto sitten iltapäivällä korjasi myös tämän tiedon: yritysten varsinaisen toiminnan liikevoitto kasvoi hulppeat 21 prosenttia.

Kotitalouksien käytettävissä olevan reaalitulon ja kotitalouksien oikaistun reaalitulon kehitys kymmenen viime vuoden aikana puolestaan näyttää tällaiselta:
Oikaistu tulo sisältää myös ne hyvinvointipalvelut, joita julkisyhteisöt ja järjestöt tuottavat kotitalouksille ns. yksilöllisinä palveluina. Niitä ovat ennen muuta koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut.

Jos laskeskelin oikein, niin tuo kotitalouksien oikaistu reaalitulo on kymmenen viime vuoden aikana kasvanut noin prosentin verran vuodessa.

Vaikka vuodet 2012–2014 olivat kotitalouksille koko lailla kurjia, koko kymmenen vuoden ajanjakso on sentään poikinut kotitalouksille keskimäärin aika lailla lisää tuota oikaistun reaalitulon hyvää.

Mediakriittisen faktantarkistuksen projektin näkövinkkelistä tämän päivän pieni tilastoepisodi herättää jonkin verran huolta.

Toimittajat näyttävät uutisia kiireessä huiskiessaan luottavan jokseenkin sokeasti tiedotteiden tietoihin. Tällä tyylillä väärätkin tiedot välittyvät vikkelästi pahaa aavistamattomalle yleisölle.

Korjaus 13.7.2018:

Mediakriittisenä faktantarkistajanakin olin valitettavasti tullut huiskineeksi, kun kirjoitin 12.7. postausta. Parissa kohdassa olin väittänyt bkt:n olleen miljoonia euroja, vaikka bkt tietenkin on miljardeja euroja. Pahoittelen virheitä, jotka on nyt postaukseen korjattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti