maanantai 25. heinäkuuta 2016

"Testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen" nro 4


Paavo Lipponen täytti 75 vuotta 23.4.2016. Ilta-Sanomien toimittaja Seppo Varjus väitti silloin, että tiukkaa talouspolitiikkaa tehnyt Lipposen hallitus (aloitti 13.4.1995) "leikkasi niin kuin yksikään hallitus ennen ei ollut leikannut".

Saman väitteen julkisten menojen ennätyksellisistä leikkauksista IS esitti 30.4.2016, kun Varjuksen juttu julkaistiin netissä. Jutun voi lukea tästä.

IS:n väite oli perätön, ja se antoi lukijoille pahoin harhaanjohtavan kuvan 1990-luvun leikkauksiin liittyvästä poliittisesta vastuusta. Perätön tieto oli siksi mielestäni olennainen ja korjausta vaativa virhe.

Lipposen hallitusta edeltänyt Esko Ahon porvarihallitus leikkasi julkisia menoja 1,5 kertaa enemmän kuin Lipposen sateenkaarihallitus. Luvut ja niiden lähde käyvät ilmi JSN:lle tekemästäni kantelusta, jonka teksti on postauksen lopusssa.

Tämänkin kantelun JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström karsi 30.6.2016 tutkimatta sitä, oliko IS rikkonut hyvää journalistista tapaa vai ei jättäessään virheen korjaamatta.

Ilta-Sanomien toimitukselle tiedoksi lähetetyn karsintaratkaisun perustelu oli nytkin luonteeltaan "tekninen":

"Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen."

Näin perusteltua kulissien takaista karsintaratkaisua voi arvioida monestakin näkökulmasta. Yhden kiinnostavan lähestymistavan tarjoaa HBL:ssä 24.7. julkaistu Elina Grundströmin haastattelu, jonka voi lukea tästä.

Kesäisessä haastattelussa Grundström kuvasi Julkisen sanan neuvoston roolia ja toimintaa näin:

"Vi ställer inte upp exakta regler om vad journalister får eller inte får skriva om utan är ett etiskt självreglerande verk som strävar efter att stärka journalisternas etiska tänkande."

JSN siis on puheenjohtajansa kuvauksen mukaan median itsesääntelyä harjoittava elin, "joka pyrkii vahvistamaan journalistien eettistä ajattelua". Nyt voi kysyä, millaista journalistien eettistä ajattelua Ilta-Sanomia koskenut ratkaisu vahvisti.

IS:n toimituksen johdolla oli omaa ratkaisuaan varten käytettävissään VM:n luvut, jotka osoittivat, että Ahon hallitus teki 1,5-kertaiset leikkaukset Lipposen hallitukseen verrattuna.

Tästä huolimatta IS:n toimitus piti moraalisesti oikeana jättää lukijat sen väärän tiedon varaan, että Lipposen hallitus "leikkasi niin kuin yksikään hallitus ennen ei ollut leikannut". Lehti ei suostunut korjaamaan pahaa asiavirhettään.

IS:n journalisteille JSN:n puheenjohtajan ei-julkinen karsintapäätös nähdäkseni viesti, että oli moraalisesti aivan oikein jättää virhe korjaamatta ja lukijat elämään väärän tiedon varassa.

Tähän tapaan siis median eettistä itsesääntelyä harjoittava elin tässä konkreettisessa tapauksessa vahvisti journalistien eettistä ajattelua. Tällaistako suomalaiset median itsesääntelyltä odottavat?

-----------------------------
Julkisen sanan neuvosto
Eteläranta 10
00130 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde

Ilta-Sanomien paperilehdessä 23.4.2016 julkaistu toimittaja Seppo Varjuksen kirjoitus ”Pahojen päivien mies”. (leike liitteenä, postitetaan). IS:n nettilehdessä kirjoitus julkaistiin 30.4.2016. Kirjoituksen osoite netissä on: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001167396.html (tarkistettu 1.5.2016).

Kantelun perusteet

26.4.1991 aloittaneen Esko Ahon porvarihallituksen tilalle tuli 13.4.1995 Paavo Lipposen hallitus, jossa olivat mukana molemmat vasemmistopuolueet. Ilta-Sanomien kirjoituksessa väitettiin, että ”Lipposen hallitus teki tiukkaa talouspolitiikkaa ja leikkasi niin kuin yksikään hallitus ennen ei ollut leikannut”.

Seppo Varjuksen leikkausväite oli perätön. Se antoi Ilta-Sanomien lukijoille aivan väärän kuvan siitä, millä tavalla poliittinen vastuu julkisten menojen leikkauksista 1990-luvulla jakaantui Ahon ja Lipposen hallitusten kesken. Perätön väite oli olennainen asiavirhe (JO 20), joka lehden tuli korjata viipymättä.

Valtiovarainministeriön historiikin 3. osan tietojen mukaan valtion menojen leikkaukset olivat vuosina 1991–1999 kaikkiaan noin 56 miljardin markan suuruiset.[1]

Teoksesta käy ilmi, että Paavo Lipposen I hallituksen kaudella tehtiin noin 20 miljardin markan leikkaukset.[2] Esko Ahon hallituksen ansiolistalle jäivät siten noin 36 miljardin markan leikkaukset.

Ahon hallitus siis teki Lipposen hallitukseen verrattuna jopa yli 1,5-kertaiset valtion menojen leikkaukset. Tämä tosiasia osoittaa, miten pahasti Varjus johti lukijoita harhaan, kun väitti Lipposen hallituksen leikanneen ”niin kuin yksikään hallitus ennen ei ollut leikannut”.

Perätöntä väitettä arvioitaessa on myös syytä muistaa, että Ahon hallitus kiristi julkisten menojen leikkauksilla talouspolitiikkaansa keskellä syvintä lamaa.[3] Lipposen hallitus sen sijaan teki paljon vähäisemmät leikkauksensa aikana, jolloin talous kasvoi kohisten: bkt:n volyymin vuosikasvu oli Lipposen hallituksen kaudella keskimäärin yli 4 %.

23.4.2016 lähetin Ilta-Sanomien toimitukselle sähköpostitse korjauspyynnön (sen tekstin kopio on kantelun kuittauksen perässä).

Ilta-Sanomien toimitus ei millään tavalla reagoinut korjauspyyntööni eikä myöskään korjannut asiavirhettä. Sen sijaan IS julkaisi Varjuksen kirjoituksen perättömine väitteineen uudelleen 30.4., tällä kertaa nettilehdessään.

Jättämällä pyynnöstä huolimatta korjaamatta olennaisen asiavirheen Ilta-Sanomat rikkoi hyvää journalistista tapaa.


Helsingissä 1.5.2016

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com

KORJAUSPYYNTÖ

23. huhtikuuta 2016 12.09
Markku Lehtola
Vastaanottaja: oikaisupyynnot@iltasanomat.fi
Kopio: seppo.varjus@iltasanomat.fi, tapio.sadeoja@iltasanomat.fi, plus@iltasanomat.fi
”Pahojen päivien mies -jutun (IS 23.4.) asiavirhettä koskeva korjauspyyntö

Hei,

Seppo Varjus kirjoitti jutussaan, että "Lipposen hallitus teki tiukkaa talouspolitiikkaa ja leikkasi niin kuin yksikään hallitus ennen ei ollut leikannut”. Leikkauksia koskeva väite oli perätön ja johti IS:n lukijoita harhaan. Perätön väite oli olennainen virhe, joka on syytä korjata viipymättä (JO 20).

Teoksessaan ”Hyvinvoinnin turvaaja – Valtiovarainministeriön historia 3” tutkijat Sakari Heikkinen ja Seppo Tiihonen laskivat (s. 308–309), että Lipposen I hallituksen kaudella tehtiin noin 20 miljardin markan budjettileikkaukset.

Kun valtion menojen leikkaukset olivat em. teoksen mukaan vuosina 1991–1999 kaikkiaan noin 56 miljardin markan suuruiset, Ahon hallituksen ansiolistalle jäivät yhteensä noin 36 miljardin markan leikkaukset. 

Ahon hallitus siis teki Lipposen hallitukseen verrattuna peräti 1,5-kertaiset valtion menojen leikkaukset. Tämä tosiasia osoittaa, kuinka pahasti Varjus johti lukijoita harhaan väittäessään Lipposen hallituksen leikanneen ”niin kuin yksikään hallitus ennen ei ollut leikannut”.

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola [at] gmail.com




[1] Heikkinen, Sakari & Tiihonen, Seppo (2010): Hyvinvoinnin turvaaja. Valtiovarainministeriön historia 3. Edita 2010, 309.
[2] Emt., 308.
[3] Korkman, Sixten: Väärää talouspolitiikkaa. Otava 2015, 166 ja Kiander, Jaakko: Laman opetukset. VATT-julkaisuja 27:5. 2001, 32–33.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti