perjantai 15. syyskuuta 2017

Kansan Uutisten uutisjutun anatomia

Tiistaiaamuna 25. heinäkuuta Tilastokeskus julkaisi koko kesäkuuta koskevat työvoimatutkimuksen tiedot. Samaan aikaan työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi oman, kesäkuun lopun tilannetta kuvaavan työllisyyskatsauksensa.

Kansan Uutiset uutisoi asiasta nettilehdessään tiistaina iltapäivällä. "Työttömyys pienessä laskussa" -uutisen oli lehdelle toimittanut UP-uutispalvelun vastaava toimittaja Birgitta Suorsa.

Uutisessa oli 15–24-vuotiaiden nuorten työttömyydestä suuruusluokaltaan perätön tieto, joka antoi nuorten työmarkkinatilanteesta lukijoille aivan liian lohduttoman kuvan.

Koska KU:n toimitus jätti pahan virheen pyynnöstä huolimatta korjaamatta, tein lehden menettelystä kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Kantelun voi lukea tämän postauksen lopusta.

Tilastokeskuksen 25.7. tiedotteessa nuorten tilannetta kuvattiin yhden kokonaisen kappaleen verran. Kuvaus oli niin selkeä, että on vaikea käsittää, miten toimittajana kokenut Birgitta Suorsa saattoi päätyä levittämään täysin virheellistä tietoa.

"15–24-vuotiaita nuoria oli kesäkuussa yhteensä 628 000. Heistä työllisiä oli 337 000 ja työttömiä 93 000. Työvoimaan, eli työllisiin ja työttömiin, kuuluvien nuorten määrä oli näin ollen 430 000. Nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli kesäkuussa 21,7 prosenttia, mikä oli 1,7 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Nuorten työttömyysasteen trendi oli 20,7 prosenttia. 15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 14,9 prosenttia."

Tiedotteen kahden ensimmäisen virkkeen luvuista oli helppo laskea, että nuorista oli kesäkuussa töissä vajaat 54 prosenttia (337 000 työllistä 628 000 nuoresta) ja työttömänä vähän alle 15 prosenttia (93 000 työtöntä 628 000 nuoresta).

Torjuakseen toimittajien yleisiä väärinkäsityksiä Tilastokeskus kirjoitti vielä edellä olevan kappaleen lopussa: "15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 14,9 prosenttia."

Median yleisön parasta tarkoittanut torjuntayritys epäonnistui surkeasti UP:n vastaavan toimittajan tapauksessa. Hän esitti uutisessaan tällaisen väitteen:

"15–24-vuotiaista oli kesäkuun lopussa töissä 54 ja työttömänä 22 prosenttia."

Mainiossa tiedotteessaan Tilastokeskus oli kertonut, että "nuorten 15–24-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli kesäkuussa 21,7 prosenttia". Mutta tämäkään ei pelastanut KU:n jutun lukijoita.

KU:n lukijaparoille uskoteltiin, että nuorten työttömien osuus kaikista nuorista oli 22 prosenttia. Olen varma siitä, että ani harva lukija tiesi 22 prosentin tarkoittavan tosiasiassa nuorten työttömien osuutta vain työvoimaan kuuluvista nuorista.

Uutisessa tukku muitakin virheitä

UP-uutispalvelun Birgitta Suorsan uutisjuttu oli kaiken kaikkiaan hämmentävää lukemistoa. Se nimittäin vilisi virheitä.

Uutisen alussa hän kertoi työttömyyden kääntyneen kesäkuussa laskuun ja väitti, että työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan "kuun lopussa" 8,9 prosenttia.

Oikeasti Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen luvut eivät olleet kuun lopun lukuja. Virasto on jo vuoden 2000 alusta asti kerännyt tietonsa ns. jatkuvan tutkimusviikon metodilla.

Tämä tarkoittaa sitä, että Tilastokeskuksen luvut kuvaavat aina koko kuukauden tilannetta. Työ- ja elinkeinoministeriön tiedot esimerkiksi työttömien työnhakijoiden määrästä ovat sen sijaan kuun lopun lukuja.

Tilastokeskus kertoi tiedotteessaan, että työttömien miesten määrä oli kasvanut vuoden 2016 toisesta neljänneksestä vuoden 2017 toiseen neljännekseen eli vuoden aikana 0,4 prosenttia.

Suorsa puolestaan uskotteli jutussaan, että miesten työttömyys on lisääntynyt "puolen vuoden aikana" 0,4 prosenttia.

KU:n juttu väitti edelleen, että työllisyyden kasvusta huolimatta tehtyjen työtuntien määrä oli huhti-kesäkuussa 3,4 "prosenttiyksikköä" pienempi kuin vuotta aiemmin.

Oikeasti tehtyjen työtuntien määrä väheni 1 053 776 000:sta 1 017 686 000:een. Vähennys oli noin 36,1 miljoonaa työtuntia eli noin 3,4 "prosenttia" 1 053 776 000 työtunnista.

Toimittaja siis oli sotkenut keskenään prosentin ja prosenttiyksikön käsitteet tai kuvitellut käsitteiden tarkoittavan samaa asiaa. Ne kuitenkin ovat aivan eri asioita, kuten esimerkiksi Tilastokeskus meitä opastaa:

"Prosentti tarkoittaa sadasosaa jostakin. Prosenttiyksikköä käytetään taas prosenttilukuja toisiinsa verrattaessa. Esimerkiksi kun inflaatio laskee kolmesta kahteen prosenttiin, niin inflaatio laskee silloin yhden prosenttiyksikön ja 33,3 prosenttia."

Kiinnostavaa oli se, että tämän prosenttia ja prosenttiyksikköä koskevan virheen Birgitta Suorsa ja Kansan Uutisten toimitus suvaitsivat korjata. Oikaisu ei ollut järin informatiivinen, mutta oikaisu nyt kumminkin.

Tämän oikaisun arvoa punnittaessa kannattaa muistaa, miten Julkisen sanan neuvosto arvioi asiaa, kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen taannoin sotki prosentin ja prosenttiyksikön käsitteet.

Kantelustani tekemässään tragikoomisessa vapauttavassa ratkaisussa 5488/SL/14 JSN tuli siihen tulokseen, että prosentin ja prosenttiyksikön käsitteiden sotkemisessa oli kyse vain monimutkaisen valtiontaloudellisen asian "yksinkertaistamisesta ja kansantajuistamisesta".

Kuin pisteenä i:n päälle JSN viimeisteli hirtehisen päätöksensä korostamalla sitä, että "Demari.fi on myös siteerannut alkuperäistä lähdettään täsmällisesti".

Ratkaisun tekivät:
Risto Uimonen (pj), Kalle Heiskanen, Liina Matveinen, Timo Huovinen, Jussi Lankinen, Anssi Järvinen, Pasi Kivioja, Heli Kärkkäinen, Riitta Ollila, Jaakko Ujainen, Heikki Valkama ja Heikki Vento.

__________________

Julkisen sanan neuvosto
Fredrikinkatu 25 A 8
00120 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde


Kansan Uutisten verkkolehdessä 25.7.2017 julkaistu juttu Työttömyys pienessä laskussa. UP:n Birgitta Suorsan toimittaman jutun osoite on https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3753574-tyottomyys-pienessa-laskussa (tarkistettu 14.9.2017). 


Kantelun perusteet


UP-uutispalvelun vastaava toimittaja Birgitta Suorsa väitti Kansan Uutisissa 25.7. julkaistussa jutussaan, että ”15–24-vuotiaista oli kesäkuun lopussa töissä 54 ja työttömänä 22 prosenttia”.

Tilastokeskuksen aiemmin samana päivänä julkaiseman työvoimatutkimuksen tiedotteen mukaan (http://tilastokeskus.fi/til/tyti/2017/06/tyti_2017_06_2017-07-25_tie_001_fi.html) ”15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 14,9 prosenttia”.

KU:n juttu liioitteli näin ollen rajusti nuorten työttömien osuutta 15–24-vuotiaista nuorista ja antoi lukijoille pahoin harhaanjohtavan kuvan nuorten tilanteesta. Väite oli siksi olennainen ja oikaisua vaativa asiavirhe (JO 20).

Monien muiden virheiden lisäksi Suorsan juttu sisälsi väitteen, jossa hän oli tullut sekoittaneeksi prosentin ja prosenttiyksikön käsitteet.

Suorsa nimittäin väitti, että ”työllisyyden kasvusta huolimatta tehtyjen työtuntien määrä oli huhtikuussa 3,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin”.

Tämäkin oli oikaisua vaativa asiavirhe. Tilastokeskuksen tiedote oli kertonut, että ”työllisten tekemien työtuntien määrä vuoden 2017 toisella neljänneksellä oli 3,4 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin”.

Illansuussa 25.7. lähetin UP:n Birgitta Suorsalle korjauspyynnön. Tiedoksi lähetin korjauspyynnön Kansan Uutisten toimitukselle ja sen johdolle. Korjauspyyntö on kantelun perusteluosan perässä.

26.7. iltapäivällä Suorsa ilmoitti korjaavansa prosentin ja prosenttiyksikön käsitteiden sotkemiseen perustuneen virheensä. Rajusti liioiteltua, perätöntä tietoa nuorten työttömien osuudesta 15–24-vuotiaista hän ei luvannut oikaista.

Sen sijaan hän viittasi linkkien avulla Tilastokeskuksen tiedotteen liitetaulukkoon ja tietokantaan, joissa ei kuitenkaan ollut kyse nuorten työttömien osuudesta 15–24-vuotiaista nuorista (youth unemployment ratio).

Lähteissä kuvattiin aivan eri asiaa eli nuorten työttömyysastetta (youth unemployment rate), siis työttömien nuorten osuutta vain työvoimaan (työlliset + työttömät) kuuluvien 15–24-vuotiaiden määrästä.

Jotta työttömyyden tilastointiin perehtymättömille lukijoille ei jäisi rajusti liioittelevaa kuvaa nuorisotyöttömyydestä, toistin korjauspyynnön. Alkuillasta 26.7. lähetin pyynnön UP:n Suorsalle ja tiedoksi KU:n toimitukselle ja sen johdolle. Uudistettu korjauspyyntö on kantelun lopussa.

Uudistettu korjauspyyntökään ei tuottanut tulosta, vaan Kansan Uutiset jätti olennaisen asiavirheen korjaamatta. Tällä menettelyllään lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa (JO 20).


Kantelun tarkoitus ja luonne


JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström on karsinut kaikki ”Kulissien takana” -raportin julkitulon eli 23.4.2016 jälkeen tekemäni kantelut. Kaikissa näissä kanteluissa on ollut kysymys siitä, että tiedotusväline on pyynnöstä huolimatta jättänyt olennaisen asiavirheen korjaamatta (JO 20).

Jokaisen näistä karsintapäätöksistään JSN:n puheenjohtaja on tehnyt tutkimatta kantelun asiasisältöä ja tulkitsematta hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan hän on karsinut kunkin kantelun ikään kuin ”teknisellä” perusteella. Joulukuun 2016 päätöksiin asti karsintaperuste oli tällainen:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen.”

21.12.2016 JSN:n puheenjohtaja karsi neljä syys-lokakuussa 2016 tekemääni kantelua ja perusteli kutakin karsintapäätöstään näin:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kantelu on tehty testaustarkoituksessa.”

”Testaustarkoitus” on ollut kantelun karsintaperusteena kaikissa joulukuun 2016 jälkeenkin tehdyissä karsintapäätöksissä. Karsintaperuste on kahdestakin syystä erikoinen.

Testaaminen itsessään ei ensinnäkään ole mikään tarkoitus. Eiväthän yrityksetkään testaa hyödykkeitään testaamisen vuoksi vaan kehittääkseen yhä parempia hyödykkeitä; testaus on siis pelkkä väline tarkoituksen tai tarkoitusten toteuttamiseksi.

”Testaustarkoitus” on kantelun karsintaperusteena erikoinen myös siksi, että joka ainoa kantelu on aina pakostakin ikään kuin testi.

Kun media jättää olennaisena pitämäni virheen korjaamatta, se mielestäni rikkoo hyvää journalistista tapaa. Ainoa keino saada selville, miten median itsesääntelyelin tulkitsee median menettelyä, on kantelu. Se taas vääjäämättä ”testaa” sitä, pitääkö JSN median menettelyä hyvän journalistisen tavan mukaisena vai sen vastaisena.

Jos JSN aikoo jatkossakin käyttää ”testaustarkoitusta” kantelujen karsintaperusteena, sen tulee kertoa, miten kantelun median menettelystä voi ylipäätään tehdä, niin ettei kantelulla ole tuota JSN:n kiellettynä pitämää tarkoitusta.

JSN:n perussopimuksen mukaan neuvoston tehtävänä on ”tukea hyvää journalistista tapaa”. Sopimuksesta käy edelleen ilmi, että JSN:n tehtävänä on ”tulkita hyvää journalistista tapaa” ja että neuvosto käsittelee asioita ”tehtyjen kantelujen perusteella”.

Tämän kantelun tarkoituksena on edistää hyvää journalistista tapaa. Kantelu tarjoaa JSN:lle konkreettisen mahdollisuuden toteuttaa median itsesääntelyä perussopimuksessa määritellyn tehtävän mukaisesti.

Neuvosto voi tulkita tämän kaikki muodolliset ja asialliset vaatimukset täyttävän kantelun perusteella, rikkoiko kantelun kohteena oleva tiedotusväline hyvää journalistista tapaa vai ei.

Koska kantelun kohteena oleva tiedotusväline jätti korjaamatta olennaisen virheen (JO 20), se mielestäni rikkoi hyvää journalistista tapaa. Siksi kantelun erityisenä tarkoituksena on se, että neuvosto tekee kantelusta langettavan päätöksen ja antaa tiedotusvälineelle huomautuksen.

Mutta siinäkin tapauksessa, että JSN:n päätös jostain käsittämättömästä syystä olisi vapauttava, yleisöä ajatellen on joka tapauksessa oleellista se, että päätös julkaistaan neuvoston kotisivuilla. Vain sillä tavalla yleisö voi saada tiedon siitä, millaisen virheen korjaamatta jättämistä median itsesääntely ei pidä hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Jos JSN:n puheenjohtaja karsii virheen korjaamatta jättämistä koskevia kanteluja pelkin ”teknisin” perustein, se kielii siitä, ettei median itsesääntelyssä piitata lainkaan siitä, saavatko suomalaiset tiedotusvälineistään oikeaa vai virheellistä tietoa. Tällainen menettely myös synnyttää itsesääntelyn tehtävän ja tarkoituksen kannalta absurdin tilanteen.

Jättämällä virheet järjestään korjaamatta tiedotusvälineet voivat silloin vaikuttaa siihen, ettei JSN tosiasiassa lainkaan tutki niiden menettelyä ja tulkitse, ovatko ne menetelleet hyvän journalistisen tavan vastaisesti vai ei.

Mikäli JSN:n puheenjohtaja karsintaratkaisuillaan tarjoaa tiedotusvälineille tilaisuuden menetellä tällä tavalla, median itsesääntely lakkaa tyystin toimimasta. JSN:n mahdollisuudet tukea hyvää journalistista tapaa katoavat saman tien.

Vahingot itsesääntelyn piittaamattomasta toiminnasta kärsii yleisö, joka maksaa koko medialystin joukkotiedotustalouden ensimmäisen ja toisen kierron kautta.


Helsingissä 14.9.2017


Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com


Korjauspyyntö


25. heinäkuuta 2017 klo 18.19
Markku Lehtola
”Työttömyys pienessä laskussa” -jutun (KU:n nettilehti 25.7.) virheitä koskeva korjauspyyntö
Vastaanottaja: birgitta.suorsa@up.fi
Kopio: ku@kansanuutiset.fi, sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi, kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi


Hei,

juttusi kappaleessa ”Työttömyys kiusaa nuoria” kerroit, että ”15–24-vuotiaista oli kesäkuun lopussa töissä 54 ja työttömänä 22 prosenttia”. Töissä olevia koskeva tieto oli oikea, mutta 15–24-vuotiaista oli työttömänä ”vain” 14,9 prosenttia, kuten Tilastokeskuksen tämän päivän julkaisusta käy ilmi.

Prosenttiluku 21,7 tarkoitti 15–24-vuotiaiden työttömien osuutta saman ikäryhmän työvoimasta eli työllisten ja työttömien yhteenlasketusta määrästä eikä suinkaan kaikista 15–24-vuotiaista, kuten väitit.

Aiemmin jutussasi kerroit, että ”työllisyyden kasvusta huolimatta tehtyjen työtuntien määrä oli huhti-kesäkuussa 3,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin”. Ei se näin mennyt, vaan olit tullut sotkeneeksi prosenttiyksikön ja prosentin käsitteet.

Tilastokeskuksen julkaisun mukaan työllisten tekemien työtuntien määrä vuoden 2017 toisella neljänneksellä oli 3,4 ”prosenttia" pienempi kuin vuotta aiemmin. 

Asiavirheet on syytä korjata viipymättä (JO 20).

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola@gmail.com

Uudistettu korjauspyyntö

26. heinäkuuta 2017 klo 18.17
Markku Lehtola
Re: ”Työttömyys pienessä laskussa” -jutun (KU:n nettilehti 25.7.) virheitä koskeva korjauspyyntö
Vastaanottaja: birgitta.suorsa@up.fi, Kopio: ku@kansanuutiset.fi, kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi, tarja.erdogan@kansanuutiset.fi

Hei,

15–24-vuotiaiden työttömyysaste kesäkuussa 2017 oli kyllä 21,7 prosenttia, mutta ethän sinä jutussasi kirjoittanut nuorten työttömyysasteesta. Sen sijaan kirjoitit, että 15–24-vuotiaista oli työttömänä 22 prosenttia.

Kuten korjauspyynnössäni kerroin ja kuten Tilastokeskus mainitsemassasi PDF:ssä totesi, työttömyysaste tarkoitti työttömien osuutta työvoimasta eli nuorten työllisten ja työttömien yhteenlasketusta määrästä.

Sinun juttusi teksti kuitenkin uskotteli lukijoille, että 15–24-vuotiaista, siis kaikista tämänikäisistä nuorista työttömänä oli 22 prosenttia. Tilastokeskus totesi PDF:ssä, että ”15–24-vuotiaiden nuorten työttömien osuus saman ikäisestä väestöstä oli 14,9 prosenttia”.

Koska useimmilla juttusi lukijoista ei ole hajuakaan työttömyyden tilastoinnista, heille jää rajusti liioitteleva kuva nuorten työttömyydestä, ellei juttusi olennaista virhettä korjata. Niinpä toistankin pyyntöni, että nuorten työttömyyttä koskeva olennainen virhe korjataan viipymättä (JO 20).

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola@gmail.com 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti