sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Karjalainen kertoi, mitä elinkautisen vankeusrangaistuksen pidentäminen aidosti elinkautiseksi maksaisi

Tiistaina 17.10. Joensuussa ilmestyvä Karjalainen uutisoi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä, jonka mukaan enemmistö suomalaisista ei vapauttaisi elinkautisvankeja koskaan. Nyt elinkautisvanki vapautuu keskimäärin 14 vuoden jälkeen, uutinen aivan oikein tiesi.

Keskiviikkona 18.10. lehti otti pääkirjoituksessaan kantaa elinkautisen rangaistuksen pidentämiseen oikeasti elinkautiseksi. Kantaa perusteltiin muun muassa kasvaviin kustannuksiin viittaamalla.


"Vankeinhoidon asiantuntijoiden mukaan se johtaisi kohtuuttomiin seurauksiin. Vankien määrä lisääntyisi merkittävästi, ja vuosikustannukset valtiolle kasvaisivat satoja miljoonia euroja. Yksi vankipaikka maksaa nykyään keskimäärin 200 000 euroa vuodessa."

Kun kirjoittaja viittasi "vankeinhoidon asiantuntijoihin", lukijoista useimmat uskoakseni luottivat lehden tietoihin asiasta, josta ani harvoilla saattoi olla aiemmin hankittua luotettavaa tietoa.

Kriminologian harrastajana pidin Karjalaisen tietoja lievästi sanoen outoina. Vankeinhoidon asiantuntijoihin viittaamisesta huolimatta lehden tiedot herättivät tukun kriittisiä kysymyksiä?

Maksaako vankipaikka nyt todellakin 200 000 euroa vuodessa? Paljonko vankien määrä lisääntyisi, jos elinkautiset kakut leivottaisiin oikeasti elinkautisiksi? Kasvaisivatko valtion vuosikustannukset tämän seurauksena peräti satoja miljoonia euroja eli vähintäänkin 200 miljoonan euron verran?

Rikosseuraamuslaitoksen tilastollisesta vuosikirjasta 2016 ja laitoksen saman vuoden kertomuksesta oikeiden vastausten eväät noihin kysymyksiin olivat helposti löydettävissä.

Rangaistuksen täytäntöönpanon hinta (nettona) suljetuissa laitoksissa vuonna 2016 oli 73 140 euroa eli noin 200 euroa per päivä.

Vuoden 2017 alussa elinkautisvankeja oli 200, ja vuosina 2007–2016 elinkautista kakkua tuli vuosittain istumaan keskimäärin 15 murhasta tuomittua vankia.

Lasketaan nyt, paljonko valtion vuosikustannukset kasvavat, jos ketään nykyisistä elinkautisvangeista ei enää koskaan vapauteta ja jos elinkautista istumaan tulee viime vuosien tapaan 15 vankia vuodessa.

Kustannusten kasvun suuruusluokan selvittämiseksi riittänee, että laskemme kustannukset vuoden 2016 hinnoin.

Viime vuoden hinnoin 200 elinkautisvangin rangaistuksen täytäntöönpano maksaa siten vuodessa 200 x 73 140 euroa eli 14,6 miljoonaa euroa tulevinakin vuosina.

15 uutta elinkautisvankia per vuosi lisää vuosikustannuksia 15 x 73 140 euroa eli noin 1,1 miljoonaa euroa.

2030-luvun alussa 14 vuoden kuluttua elinkautisvankeja on lusimassa 200 + 14 x 15 eli kaikkiaan 410.

Valtion vuosikustannukset elinkautisvangeista ovat silloin kasvaneet 210 x 73 140 eurolla eli 15,4 miljoonalla eurolla ja ovat yhteensä noin 30 miljoonaa euroa.

Matemaatikot kaiketi osaavat laskea, kuinka monen vuoden kuluttua elinkautisen muuttaminen aidosti elinkautiseksi olisi kasvattanut valtion vuosikustannuksia "satoja miljoonia euroja", kuten Karjalainen väitti.

Karjalaisen väitteen tarkastelun taustaksi kannattanee vielä todeta, että Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenot vuonna 2016 olivat (nettona) yhteensä 208,4 miljoonaa euroa.

Faktisesti siis lehti oli väittänyt, että elinkautisen vankeusrangaistuksen muuttaminen oikeasti elinkautiseksi vähintäänkin kaksinkertaistaisi koko Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenot.

Kysymys tietojen lähteestä ja korjauspyyntö

18.10. iltapäivällä lähetin Karjalaisen pääkirjoitustoimittajille, päätoimittajalle ja toimitukselle kysymyksen outojen lukujen lähteestä. Tällaisella "pehmeällä" viestillä ajattelin voivani avittaa lehden toimitusta huomaamaan, kuinka pahoin virheellistä tietoa pääkirjoituksessa oli lukijoille annettu:

"Hei,

pääkirjoituksessa viitataan vankeinhoidon asiantuntijoihin, joiden mukaan elinkautisen pidentäminen sananmukaisesti elinkautiseksi johtaisi kohtuuttomiin seurauksiin. Tässä yhteydessä todetaan:

”Vankien määrä lisääntyisi merkittävästi, ja vuosikustannukset valtiolle kasvaisivat satoja miljoonia euroja. Yksi vankipaikka maksaa nykyään keskimäärin 200 000 euroa vuodessa.”

Rikosseuraamuslaitoksen tilastojen mukaan elinkautista vankeusrangaistusta suorittamaan on viime vuosina tullut vuosittain keskimäärin noin 15 vankia. Rangaistuksen täytäntöönpanon hinta suljetuissa laitoksissa oli viime vuonna vähän yli 73 000 euroa per vanki. Rikosseuraamuslaitoksen kustannukset vuonna 2016 olivat kaikkiaan noin 208 miljoonaa euroa.

Näiden tietojen valossa vaikuttaa koko lailla erikoiselta, että yksi vankipaikka maksaisi nyt keskimäärin 200 000 euroa vuodessa ja että elinkautisen pidentäminen elinkautiseksi kasvattaisi valtion vuosikustannuksia sadoilla miljoonilla euroilla.

Keiltä ”vankeinhoidon asiantuntijoilta” tai mistä lähteestä pääkirjoituksen kummalliset luvut oikein ovat peräisin? Luvut vaikuttavat olevan suuruusluokaltaan virheellisiä."

21.10. aamulla panin merkille, että vinkkini pahan väärinkäsityksen korjaamisen tarpeesta ei ollut mennyt perille. Niinpä lähetin Karjalaiselle 18.10. pääkirjoituksen olennaisia asiavirheitä koskevan korjauspyynnön:

"Hei,

18.10. iltapäivällä lähetin lehtesi toimitukselle kysymyksen saman päivän pääkirjoituksen ”outojen” lukujen lähteestä. Huomaan nyt, että kysymykseni ei herättänyt toimittajiasi havaitsemaan lukujen olleen täysin pielessä ja johtaneen lukijoita tosi pahasti harhaan. 

Väärinkäsitykseen kaiketi perustuneet, suuruusluokaltaan virheelliset tiedot näyttävät olevan yhä korjaamatta. Niinpä pyydänkin nyt, että lehtesi oikaisee olennaiset virheet viipymättä (JO 20).

Rikosseuraamuslaitoksen vuoden 2016 toimintakertomuksen mukaan (s. 19) täytäntöönpanon hinta suljetuissa laitoksissa oli tuona vuonna 73 140 euroa eli noin 200 euroa päivässä. Lehtesi väitti virheellisesti, että vankipaikka maksaa nykyään lähes kolme kertaa enemmän eli "keskimäärin 200 000 euroa vuodessa".

Toinen pahoin virheellinen luku liittyi kirjoituksen väitteeseen, että jos elinkautinen rangaistus pidennettäisiin sananmukaisesti elinkautiseksi, niin ”vuosikustannukset valtiolle kasvaisivat satoja miljoonia euroja”.

Kun Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenot (nettona) olivat vuoden 2016 kertomuksen mukaan (s. 16) 208,4 miljoonaa euroa, lehden väite tarkoitti, että Rikosseuraamuslaitoksen toimintamenot vähintäänkin kaksinkertaistuisivat, jos elinkautisista tulisi oikeasti elinkautisia.

Väite oli mieletön, kun tiedetään, että elinkautisvankeja on nyt noin 200 ja että elinkautista rangaistusta alkaa suorittaa vuosittain keskimäärin 15 vankia.

Rangaistuksen täytäntöönpanon tämän hetken hinnoin (73 140 euroa vuodessa) 200 elinkautisvangin joukko aiheuttaa valtiolle noin 15 miljoonan euron vuosikustannukset. 

Jos elinkautisvankeja ei enää ikinä vapauteta ja jos elinkautisia rangaistuksia tuomitaan viime vuosien tapaan vuosittain noin 15, vuosikustannukset valtiolle kasvavat vähän yli miljoonalla eurolla. 

2030-luvun alkuun mennessä elinkautisvankien vuosikustannukset valtiolle kasvaisivat näin tämän päivän hinnoin nykyisestä 15 miljoonasta 30 miljoonaan euroon. ”Satoja miljoonia euroja” vuosikustannukset olisivat tämän päivän hinnoin kasvaneet ehkä jo Suomen itsenäisyyden 300-vuotisjuhliin mennessä.

Yllä esitetyt tiedot riittänevät osoittamaan, kuinka pahaan väärinkäsitykseen pääkirjoituksen kirjoittaja oli sortunut. Lukijoilla oli kuitenkin erityinen syy luottaa kirjoittajan lukuihin, koska hän viittasi tietojen lähteenä ”vankeinhoidon asiantuntijoihin”."

Ainakaan 22.10. iltaan mennessä Karjalainen ei ollut vielä nettisivuillaan oikaissut pääkirjoituksensa kirjoittajan väärinkäsitystä.

2 kommenttia:

  1. Erikoista ettei noin brutaaleja virheitä haluta myöntää ja korjata pikimmiten. Onneksi faktavahti oli hereillä. Toivottavasti uutinen oikaistaan ja totuus tulee julki.

    VastaaPoista
  2. Erikoista ettei noin brutaaleja virheitä haluta myöntää ja korjata pikimmiten. Onneksi faktavahti oli hereillä. Toivottavasti uutinen oikaistaan ja totuus tulee julki.

    VastaaPoista