maanantai 30. lokakuuta 2017

Miksi oppikirjojen hintakiidosta vaietaan?

Kirjamessut olivat ja menivät, mutta nytkään oppikirjojen hurja hintakiito ei tuntunut kiinnostavan ketään. Miksi mediakaan ei ole herännyt tivaamaan selitystä vertaansa vailla olevalle hintarallille?

Laskeskelin Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin aikasarjoista hintojen muutoksia vuoden 2005 tammikuusta vuoden 2017 syyskuuhun.

Koulukirjojen hintamuutosten lisäksi laskin kaunokirjallisuuden ja tietokirjojen hintojen muutokset, ja vertailun vuoksi katsoin samalla, paljonko savukkeiden hintoja on 12 vuoden aikana nostettu.

Hintojen muutos keskimäärin 2005/1 – 2017/9


Kuluttajahinnat
+ 22 %
Kaunokirjallisuus
+   6 %
Tietokirjat
–13  %
Koulukirjat
+ 70 %
Savukkeet
+ 74 %

Asetelma osoittaa, että kaunokirjallisuuden hinnat ovat nousseet tosi maltillisesti, keskimääräistä kuluttajahintojen nousua selvästi vähemmän. Onneksi olkoon, kaunokirjallisuuden ystävät!

Tietokirjojen hinnat ovat keskimäärin jopa laskeneet, ja niin reilusti, että voi hyvin perustein puhua todellisesta tietokirja-alesta. Lämpimät onnittelut tietokirjojen ahmijoille!

Entä koulukirjat? Niiden hinnat ovat nousseet reilun 12 viime vuoden aikana peräti 70 prosenttia eli yli kolme kertaa kuluttajahintojen keskimääräistä nousua enemmän. Koulukirjojen hintakiito on ollut lähes savukkeiden hintarallin veroista.

Tässä ilkeässä vertailussa on hyvä muistaa, että savukkeiden tuntuva hintojen nousu on perustunut tupakkaveron lukuisiin korotuksiin. Niiden tietoisena tavoitteena on saada aikaan savuton Suomi vuoteen 2030 mennessä.

Miksi koulukirjojen hintoja on nostettu noin tolkuttomasti? Eikö oppikirjojen markkinoilla olekaan todellista, hintojen nousua kurissa pitävää kilpailua?

Tiedossa on, että oppikirjojen markkinoita hallitsee kaksi jättiä: Sanoma-konserni ja Otava. Niiden lisäksi markkinoilla toimii tukku pieniä kaupallisia toimijoita.

Joku tutkiva toimittaja voisi selvittää, hallitsevatko Sanoma ja Otava markkinoita jopa niin, että ne voivat käytännössä määrätä markkinahinnat.

Samalla tutkiva toimittaja voisi selvittää, onko jättien oppikirjabisnes todella niin kannattavaa, että se muistuttaa jopa setelipainon toimintaa. Viitteitä tästä nähdäkseni on.

2 kommenttia:

  1. Onko tietoa kirjojen myynnistä?
    Käsittääkseni tässä on taustalla myös se, että säästöjen vuoksi kirjat ostetaan vasta pakon edessä jos silloinkaan. Meilläkin on 10v vanhoja kirjoja ja työkirjoihin ei tehdä merkintöjä

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys. Oppikirjojen myynnin kehityksestä viime vuosina minulla ei ikävä kyllä ole tietoa. Viime vuonna myynnin volyymit kaiketi kasvoivat ennen kaikkea sen takia, että opetussuunnitelmiin oli tehty muutoksia. Mutta kaiken kaikkiaan asia olisi selvittämisen arvoinen.

    VastaaPoista