perjantai 27. huhtikuuta 2018

JSN:n porttikielto piti, vaikka mediapomo oli kiepauttanut seurauksen syyksi

Kerroin 15.3.2018 postauksessa tapauksesta, jossa Kaakon Viestintä Oy:n sisältöjohtaja Pekka Lakka oli nololla tavalla kiepsauttanut finanssikriisin ilmiöt nurinniskoin. Lakan jutun voi lukea tästä.

Hän oli leiponut seurauksesta syyn väittämällä, että vuodesta 2007 alkanut "syvä talouden sukellus" oli seurausta velkaantumisesta. Tosiasiassa tietysti velkaantuminen oli seurausta talouden syvästä sukelluksesta.

Postauksen yhteydessä julkaisin myös Julkisen sanan neuvostolle tekemäni kantelun mediapomon kannalta nolon virheen korjaamatta jättämisestä. Postauksen voi lukea tästä.

Tänään sain tiedon, että JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström oli 16.4. päättänyt karsia kantelun. Minulle annettua porttikieltoa itsesääntelyyn tarkoittava päätös perusteluineen oli nytkin tällainen:

Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kantelu on tehty testaustarkoituksessa."

Koska JSN ei julkaise kantelujen karsintapäätöksiä, lehtien lukijat eivät saaneet edes JSN:n kautta tietää siitä, että sisältöjohtaja Pekka Lakka oli tullut johtaneeksi heitä pahemman kerran harhaan.

Käytin ilmaisua "lehtien", koska Lakan kirjoitus "Nauretaan taas hallitukselle, ja sitten katsotaan lukuja" oli julkaistu ainakin Kymen Sanomissa ja Länsi-Savossa.

Mistä sitten kertoo se, että JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström karsii kantelut kantelijan väitetyn motiivin perusteella?

Ainakin se kertoo siitä, ettei häntä kiinnosta vähääkään, millaisia asiavirheitä Journalistin ohjeisiin sitoutuneet mediat jättävät korjaamatta. Hän ei siis piittaa yleisön oikeudesta saada oikeaa tietoa.

Tässäkin kohtaa on kuitenkin hyvä muistaa, ettei JSN:n puheenjohtaja kesällä 2016 tehnyt päätöstä porttikiellosta ilman median aidon itsesääntelyn taustavoimien siunausta.

Grundström onkin julkisuudessa kertonut keskustelleensa asiasta ensin neuvoston "sidosryhmien" kanssa. Niitä kaiketi ovat JSN:n toimintaa pyörittävän kannatusyhdistyksen jäsenet:
Mediapomon toinen väärinkäsitys

Mikkelissä pesivä Kaakon Viestintä Oy julkaisee yhdeksää lehteä, joilla se oman ilmoituksensa mukaan tavoittaa kaikkiaan 513 000 silmäparia. Lähemmät tiedot yhtiön lehdistä löytyvät tästä.

Yli puolen miljoonan ihmisparan oikeuksia ajatellen pahan virheen korjaamatta jättäminen ei ollut ainoa syy, jonka vuoksi kantelu olisi pitänyt ottaa käsiteltäväksi Julkisen sanan neuvostossa.

Tapauksen yhteydessä nimittäin kävi ilmi, että yhtiön sisältöjohtaja oli ihan pihalla siitä, mistä hyvään journalistiseen tapaan kuuluvassa olennaisen asiavirheen korjaamisessa on kysymys.

Vastatessaan korjauspyyntööni sisältöjohtaja Pekka Lakka totesi:

"[K]yseessä ei ole olennainen asiavirhe, joka pitäisi sananvapauslain mukaan oikaista."

Yhdeksää lehteä julkaisevan yhtiön sisältöjohtaja siis arvioi asiavirheen korjaamisen tarvetta sananvapauslain velvoitteen perusteella. Moisen tiedon saatuani olin vallan äimänä.

Katsotaanpa, mitä 13.6.2003 annetun sananvapauslain (460/2003) § 9 sanoo lain tarkoittamasta oikeudesta oikaisuun:

"Yksityisellä henkilöllä, yhteisöllä ja säätiöllä sekä viranomaisella on oikeus saada aikakautisessa julkaisussa, verkkojulkaisussa tai ohjelmassa esitetty itseään tai toimintaansa koskeva virheellinen tieto oikaistuksi samassa julkaisussa tai asianomaisen ohjelmatoiminnan harjoittajan ohjelmassa, jollei tiedon oikaiseminen virheen vähäisyyden vuoksi ole ilmeisen tarpeetonta."

Sananvapauslain nojalla minulla ei totisesti ollut oikeutta oikaisuun. Lain tarkoittamalla tavalla minua ei koskenut sisältöjohtaja Lakan perätön ja absurdi tieto, että talouden syväsukellus oli seurausta velkaantumisesta.

Kantelussa Julkisen sanan neuvostolle kerroin totta kai Pekka Lakan esittämästä, väärinkäsitykseen perustuneesta syystä hylätä korjauspyyntöni.

Niinpä JSN:n puheenjohtaja sai tietää, että puolelle miljoonalle suomalaiselle sisältöä tuottavan firman sisältöjohtaja oli käsittänyt ihan väärin, mitä Journalistin ohjeiden kohta 20 virheiden korjaamisesta tarkoittaa.

Mutta ei JSN:n puheenjohtaja tästäkään tiedosta piitannut vaan teki porttikieltoa tarkoittavan päätöksensä olla ottamatta kantelua neuvoston käsiteltäväksi.

Onneksi olkoon, kaikki Kaakon Viestintä Oy:n lehtien tilaajat ja lukijat ja muutkin "vastuullisen journalismin" uhrit!

"Median veri punnitaan vasta siinä, miten se toimii kun virheitä sattuu. Hyvä lehti oikaisee virheensä viipymättä sekä verkkosivuillaan että paperilehdessä. Jos virhe on iso, hyvä lehti ei upota sitä oikaisupalstalle vaan julkaisee korjaavan uutisen, joka on yhtä näkyvä kuin alkuperäinen virheellinen juttu."

(JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström, Kainuun Sanomat 2.2.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti