lauantai 28. huhtikuuta 2018

Oliko toimittaja Kim Wallin murha toimittajamurha?

Vuoden 2017 elokuussa surmattu Kim Wall oli nimekäs, laajalti tunnettu toimittaja. Wallin juttuja julkaistiin laatulehdissä, ja hänen työtään tuki Pulitzer Center. Se noteerasi Wallin kuoleman näin:

Ihan traagisen tarinan alusta asti tiedotusvälineet kaikkialla maailmassa korostivat sitä, että surmansa saanut oli toimittaja. Näin otsikoi juttunsa New York Post 15.8.2017:
New York Postin otsikon info toimittajan arvoituksellisesta katoamisesta sukellusveneen kyytiin noustuaan kertoo paljon siitä, miksi tapaus sai sittemmin osakseen niin valtavasti julkisuutta.

Helsingin Sanomat 15.8.2017 houkutti suomalaisia lukijoita seuraamaan mystistä tarinaa ihan yhtä vetoavasti kuin New York Post:  


Uskollisesti koko jatkokertomuksen ajan toimittajat todellakin toistivat tietoa, että uhri oli toimittaja. Näin esimerkiksi Metro 25.8.2017:

Toistot jatkuivat vielä senkin jälkeen, kun Peter Madsenin elinkautinen tuomio Kim Wallin murhasta oli 25.4.2018 iltapäivällä julkaistu.

Kuvaava, joskin kärjekäs esimerkki tästä oli Ylen tv-uutisten raportointi saman illan klo 20.30 lähetyksessä.

Raportoinnin yhteydessä tieto Kim Wallin ammatista toistui puolen tusinaa kertaa: "naistoimittaja", "ruotsalaistoimittaja", "ruotsalaistoimittaja", "toimittaja", "toimittaja", "arvostettu freelance-toimittaja".   

Raportin lopussa katsojat saivat sitten tietää, mitä yleistä merkitystä toimittaja Wallin surmalla oli. Näin surman merkityksestä kertoi Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen:

"Kim Wallin murha käsitellään vielä hovioikeudessa, mutta se jää aikakirjoihin myös tänään julkaistussa lehdistönvapausindeksissä, jossa Tanska putosi neljänneltä sijalta yhdeksänneksi työssään surmatun toimittajan takia."

Tekijän motiivi?


Oikeus arvioi Kim Wallin murhan kyyniseksi ja brutaaliksi rikokseksi, jossa tekijän motiivi oli luonteeltaan seksuaalinen.

Tuomiosta kävi ilmi, että Peter Madsen oli ennen Kim Wallia houkutellut kolmea muuta naista sukellusveneeseensä. He eivät olleet houkutukseen kuitenkaan tarttuneet.

Edelleen tuomiosta kävi ilmi, että Madsenin suunnitelmat eivät kohdistuneet juuri Walliin vaan keneen tahansa niistä naisista, joita hän yritti houkutella mukaansa.

Wall oli nuori nainen, jota Madsen ei kiduttanut ja surmannut sen vuoksi, että tämä oli työtään tekevä toimittaja.

Mikään tuomiossa ei viitannut siihen, että kyseessä olisi ollut Kim Wallin ammatin tai juttujen takia tehty toimittajamurha.  

Wall valikoitui uhriksi naisena sen sattuman seurauksena, että ennen häntä houkutellut kolme naista olivat kieltäytyneet lähtemästä Madsenin sukellusveneen kyytiin.    

Tanska putosi lehdistönvapauden indeksissä

Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-osasto kertoi 25.4.2018 tiedotteessaan, että Tanska oli pudonnut vuoden 2018 lehdistönvapauden indeksissä sijalta 4 sijalle 9:

"Maata varjosti toimittaja Kim Wallin murha elokuussa 2017", osasto kuvasi syytä viiden sijan pudotukseen. Järjestön päämaja perusteli Tanskan takapakkia vähän monisanaisemmin:

"The past year, 2017, was marked by the murder of 30-year-old Swedish journalist Kim Wall after she set off from Copenhagen in a small submarine with Danish inventor Peter Madsen, the submarine's creator, with the aim of interviewing him. Her murder shocked Denmark and Sweden, relatively small countries where both Wall and Madsen, her accused murderer, were already well known."

Miten ihmeessä se, että motiiviltaan seksuaalisen murhan uhriksi valikoitui sattumalta ruotsalainen naistoimittaja, muka heikensi Tanskan lehdistönvapauden tilaa?

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on median yleisölle tästä vähintäänkin selityksen velkaa. Ellei uskottavaa selitystä tule, lehdistönvapauden indeksiä on pakko pitää pelkkänä pilipali-indeksinä.

Kerroin muuten vuosi sitten, mikä World Press Freedom Index oikein on ja miten salaperäisellä tavalla rankkaus siinä tehdään. Postauksen voi lukea tästä.

Mediakin on Kim Wallin tapauksesta selityksen velkaa, kun se toitotti kahdeksan kuukauden ajan, miten toimittaja oli tullut surmatuksi.      

Miksei media nyt tuomion julistamisen jälkeen toitota yleisölle, että Kim Wallia ei surmattu toimittajan ammatin tai juttujen takia? Miksei se kerro, että kyse ei ollutkaan toimittajamurhasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti