tiistai 14. helmikuuta 2017

MEDIAPOMOJEN HIS MASTER'S VOICE JYRÄHTI

Päätoimittajien yhdistys on tänään muistuttanut sananvapautensa puolesta itkeneille toimittajille isännän äänestä. Turhaan ja asiattomasti olette kitisseet.

Täräkässä tiedotteessaan PTY tekee täysin selväksi, mistä päin "his master's voice" meillä kuuluu: "Päätoimittaja käyttää tiedotusvälineensä sananvapautta."

Epäselväksi ei jää sekään, että isännälläkin on isäntänsä ja tällä taas ikiomat tepsivät keinonsa vaikuttaa siihen, miten tässä maassa sananvapautta käytetään: tiedotusvälinettä kustantava yhtiö nimittää päätoimittajan ja antaa tälle tarvittaessa potkut. Näin se menee.

Päätoimittajien päätökset uutisoida tai olla uutisoimatta eivät tiedotteen mukaan rajoita median palveluksessa olevien sananvapautta. "Toimittajat eivät käytä työssään sananvapauttaan kansalaisina, vaan työnantajansa sananvapautta", PTY huomauttaa suomalaisen sananvapauden perustavista kuvioista. Tässä PTY on totta vie ihan oikeassa.

Tähtäävätkö päätoimittajat hurskastelun SM-kisoihin?

Tunnetussa "Luotettavan median puolesta" manifestissaan vajaa vuosi sitten päätoimittajat julistivat ottavansa vastuun julkaisemiensa uutisten oikeellisuudesta. "Vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja niiden korjaamisesta", jalot sananvapauden tukipilarit lupasivat joukolla.

Nyt näiden tukipilarien etuja valvova yhdistys kehottaa päätoimittajia "entistäkin parempaan avoimuuteen ja journalististen prosessien avaamiseen yleisölle".

"Mitä avoimemmin tiedotusvälineet toimivat, sitä paremmin vastuullinen suomalainen media erottuu valemedioista ja muista vaihtoehtoisia faktoja levittävistä tahoista", PTY muistuttaa.

Faktavahti puolestaan muistuttaa, että nämä samat sananvapauden tukipilarit tavan takaa päättävät jättää pahojakin asiavirheitä korjaamatta. Lupaukset ovat lupauksia.

Siitäkin Faktavahti muistuttaa, että näiden isäntien isännät etujärjestöineen yhdessä toimittajien ammattijärjestön kanssa vastaavat siitä, että isoa osaa median itsesääntelystä pyöritetään kulissien takana, medialystin maksavaa yleisöä tosiasiassa huiputtaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti