perjantai 17. helmikuuta 2017

Rahvaalla prosentit ja säätyläisillä prosenttiyksiköt?

Monet kaiketi ajattelevat, että Faktavahdin arki on ilotonta puurtamista. Ei se sitä aina ole. Tänään esimerkiksi on ollut mahdollista kokea ripaus aitoa iloa yleisölle välitetyn tiedon todenmukaisuuden vaateen toteutumista vahdatessa.

Iloa on tuottanut valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kiehtova 25 sekunnin mittainen puheen pätkä, joka esitettiin Ylen A-studion eilisillan Talk-ohjelmassa.

Nautiskelin lausuntoa Areena-palvelussa, ja oivalsin yhtäkkiä, että prosenteilla ja prosenttiyksiköillä kenties on myös yhteiskunnalliset ulottuvuutensa.

Taustaksi ministerin puheen pätkälle muistutan kuitenkin ensin, miten Kotimaisten kielten keskus kuvaa prosentin ja prosenttiyksikön merkityksiä:

"Prosentti tarkoittaa sadasosaa jostakin, ja se on siis aina suhteellinen yksikkö. Sen sijaan prosenttiyksikkö on absoluuttinen yksikkö, jota käytetään prosenttilukuja toisiinsa verrattaessa."

Näin pääaineenaan taloustiedettä opiskellut valtiotieteen maisteri Petteri Orpo kuvasi lähiaikojen puolustusmenojen näkymiä:

"Vuonna 2018 puolustusmenojen suhde bruttokansantuotteeseen arvioidaan olevan 1,2 prosenttiyksikköä, ja kun otetaan huomioon nämä strategiset suorituskykyhankkeet, ne tulevat nostamaan puolustusmenoja karkeasti arvioiden keskimäärin 0,3–04 prosenttiyksiköllä vuotta kohden 2020-luvulla, eli ollaan silloin kokonaistasossa 1,5–1,6 prosenttiyksikköä."

Jätän viisaampien päänsäryksi pohtia sitä, onko puheen pätkässä ylipäätään jotain tolkkua. Minä en käsitä sotkuisen ja kryptisen pätkän asiasisällöstä pätkääkään.

Sen kuitenkin Kotimaisten kielten keskuksen kuvauksen perusteella käsitän, että ainakin puheen pätkän alussa sivistyspuolueen puheenjohtaja puhui prosenttiyksiköstä, kun piti puhua prosentista.

Ministeri Orpo näytti muutoinkin mieltyneen kaiketi hienoilta ja sivistyneiltä kuulostaviin "prosenttiyksikköihin", joita vilisi puheen pätkässä alusta loppuun.

Tässä kohtaa sain oivalluksen. Olisiko kenties niin, että säätyläisillä on fiinit prosenttiyksikkönsä ja rahvaalla vain rahvaanomaiset vähemmän fiinit prosenttinsa?

Mieleen nimittäin muistui Julkisen sanan neuvoston 17.9.2014 tekemä vapauttava päätös (5488/SL/14). Se koski Demarin nettilehden juttua, jossa oli siteerattu "täsmällisesti" silloisen valtiovarainministerin Jutta Urpilaisen (sd.) blogitekstiä.

Siinä luokanopettaja, kasvatustieteiden maisteri oli muuntanut prosenttiyksikön prosentiksi. Työväkeä ja muuta rahvasta prosentti ehkä puhutteli työväenpuolueen johtajan mielestä paremmin kuin yläluokalta kuulostava prosenttiyksikkö.

JSN:n mielestä demariministerin käsitepelissä oli kyse ainoastaan yksinkertaistamisesta ja kansantajuistamisesta, ei mistään olennaisesta asiavirheestä. Prosentti oli näin ollen vain prosenttiyksikön "kansankielinen ilmaisu".

Rahvaan herkkua siis ovat prosenttiyksikköjen sijaan kansankieliset prosentit, mutta säätyläisille ovat makoisampia sivistykseltä maistuvat prosenttiyksiköt. Näin se kai menee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti