torstai 7. kesäkuuta 2018

17. "Me korjataan pienimmätkin virheet" 

Tiistaina 8.5.2018 Helsingin yliopiston juhlasalissa ruodittiin parin tunnin ajan totuutta. Yliopiston kutsu VOX HELSINKI: TOTUUS -tilaisuuteen kuului näin:

"VOX Helsinki kaivaa totuuden esille tiistaina 8.5.2018. Tule Helsingin yliopiston juhlasaliin klo 18, jos haluat kuulla rehellistä faktaa."

Yksi yliopiston ja Helsingin Sanomien tilaisuuden puhujista oli HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Hän korosti taitavasti laaditussa puheessaan muun muassa luottamuksen ansaitsemista ja säilymistä yhteiskunnan keskeisenä arvona. Kriittisestä lehdistöstä ja sen tehtävästä Niemi sanoi näin:

"Median tehtävänä ei oo kiusata. Median tehtävänä on kertoa, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

On olemassa viestintää, joka on suljettua viestintää. Journalismi on avointa viestintää, ja se on tsekattua, faktoihin perustuvaa ja yritystä kuvata asiat niin todellisina kuin se suinkin on mahdollista.

Journalismi ei varmaan koskaan pääse totuuteen sinänsä, mutta meitä ajaa kuitenkin eetos siihen, että me pystytään tarkastamaan faktat ja olemaan niin lähellä sitä totuutta kuin kuin mahdollista.

Ja sit kun tehdään virheitä, ne virheet korjataan. Tää on erittäin olennainen juttu. 

Monet ajattelee silleen, että onpas tuolla nyt muuten Hesarissa paljon noita oikaisuja, mutta itse asiassa ne oikaisuthan kertoo siitä, että me korjataan pienimmätkin virheet."

Niemi kertoi katsoneensa vähän aikaa sitten New York Times -lehteä, jossa oli ollut yhden päivän aikana 14 oikaisua:

"Ne on ylpeitä siitä, että ne oikaisee aivan pienimmätkin virheet", Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana 15.9.2013 aloittanut Kaius Niemi tiesi.
vastaava päätoimittaja
Kaius Niemi
Helsingin Sanomat
8.5.2018
VOX HELSINKI: TOTUUS
Saivatko tilaisuuteen yliopiston juhlasalissa osallistuneet ja tilaisuutta internetissä seuranneet sitten kuulla "rehellistä faktaa"? Korjaako esimerkiksi Helsingin Sanomat todella "pienimmätkin" virheet?

Olen syksystä 2012 lähtien tutkaillut ja testaillut median ja sen itsesääntelyn suhtautumista yleisölle välitetyn tiedon todenmukaisuuden vaateeseen. Käytännössä kyse on ollut virheiden korjaamisesta.

Tänä aikana testiini on kertynyt koko joukko Helsingin Sanomia koskevia konkreettisia tapauksia. Tieto niistä auttanee arvioimaan, kuinka "rehellistä faktaa" HS:n päätoimittaja TOTUUS-tilaisuuden yleisölle tarjosi.  

”Me korjataan pienimmätkin virheet” 15.9.2013–6.4.2018 

Tapaus 17


VIRHE

24.3.2018 Helsingin Sanomat julkaisi tulevaisuuskirjeenvaihtajansa Heikki Aittokosken jutun "Onnellisten saari". Linkki juttuun on tässä

Jutussaan Aittokoski vertaili monin tilastoluvuin Islantia ja Suomea ja esitti muun muassa tällaiset tiedot alkoholin kulutuksesta:

"Alkoholin kulutus henkeä kohti: Islanti 6,9 litraa vuodessa, Suomi 11,9."
KOMMENTTI

THL:n tilastoraportti 11/2017 ("Alkoholijuomien kulutus") kertoi, että vuonna 2016 alkoholin kokonaiskulutus asukasta kohti 100-prosenttisena alkoholina oli Suomessa 9,0 litraa.

Islannin tilastoviraston tietojen mukaan vastaava alkoholin kokonaiskulutus henkeä kohti oli vuonna 2016 Islannissa 6,0 litraa.

Tosiasiassa alkoholin kulutus henkeä kohti oli siis sekä Islannissa että Suomessa reilusti Aittokosken väittämää vähäisempää. Niinpä pyysin lehteä oikaisemaan virheensä.

Koska Helsingin Sanomien toimitus ei suostunut korjaamaan asiavirhettä, lähetin 3.4.2018 kantelun Julkisen sanan neuvostolle. 

25.4.2018 JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström päätti, ettei neuvosto ota kantelua käsiteltäväkseen, koska kantelu oli hänen mielestään tehty "testaustarkoituksessa". Näin porttikielto median itsesääntelyyn pysyi yhä voimassa.

Kerroin tapauksesta ja julkaisin kantelun Faktavahdissa 3.4.2018. Postauksen voi lukea tästä. Tarkemmin kerroin tulevaisuuskirjeenvaihtajan tyylinäytteestä 4.4.2018. Tekstin, josta selviävät HS:n toimittajan kömmähdyksen taustat, voi lukea tästä.

Oikaisu Helsingin Sanomissa 14.3.2018:

"Toisin kuin lauantaina 10. maaliskuuta sivulla D 8 kerrottiin, Henna Paavola asuu avomiehensä, ei aviomiehensä kanssa."

Hesarin 10.3.2018 jutussa "Kotona kasvien keskellä" Tiiamari Pennanen kertoi turkulaisesta 70 neliön kerrostalokolmiosta, jossa kasvoi peräti viidenkymmenenviiden eri lajin kasveja: "Täällä asuu Henna Paavola, 24, aviomiehensä, kissansa ja yli 70 kasvin kanssa."

Perätöntä ja lukijoita pahasti harhaan johtanutta tietoa alkoholin kulutuksesta Islannissa ja Suomessa ei HS:n mielestä tarvinnut oikaista. Näin "me korjataan pienimmätkin virheet". VOX HELSINKI: TOTUUS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti