sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

20. "Me korjataan pienimmätkin virheet" 

Tiistaina 8.5.2018 Helsingin yliopiston juhlasalissa ruodittiin parin tunnin ajan totuutta. Yliopiston kutsu VOX HELSINKI: TOTUUS -tilaisuuteen kuului näin:

"VOX Helsinki kaivaa totuuden esille tiistaina 8.5.2018. Tule Helsingin yliopiston juhlasaliin klo 18, jos haluat kuulla rehellistä faktaa."

Yksi yliopiston ja Helsingin Sanomien tilaisuuden puhujista oli HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Hän korosti taitavasti laaditussa puheessaan muun muassa luottamuksen ansaitsemista ja säilymistä yhteiskunnan keskeisenä arvona. Kriittisestä lehdistöstä ja sen tehtävästä Niemi sanoi näin:

"Median tehtävänä ei oo kiusata. Median tehtävänä on kertoa, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

On olemassa viestintää, joka on suljettua viestintää. Journalismi on avointa viestintää, ja se on tsekattua, faktoihin perustuvaa ja yritystä kuvata asiat niin todellisina kuin se suinkin on mahdollista.

Journalismi ei varmaan koskaan pääse totuuteen sinänsä, mutta meitä ajaa kuitenkin eetos siihen, että me pystytään tarkastamaan faktat ja olemaan niin lähellä sitä totuutta kuin kuin mahdollista.

Ja sit kun tehdään virheitä, ne virheet korjataan. Tää on erittäin olennainen juttu. 

Monet ajattelee silleen, että onpas tuolla nyt muuten Hesarissa paljon noita oikaisuja, mutta itse asiassa ne oikaisuthan kertoo siitä, että me korjataan pienimmätkin virheet."

Niemi kertoi katsoneensa vähän aikaa sitten New York Times -lehteä, jossa oli ollut yhden päivän aikana 14 oikaisua:

"Ne on ylpeitä siitä, että ne oikaisee aivan pienimmätkin virheet", Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana 15.9.2013 aloittanut Kaius Niemi tiesi.
vastaava päätoimittaja
Kaius Niemi
Helsingin Sanomat
8.5.2018
VOX HELSINKI: TOTUUS
Saivatko tilaisuuteen yliopiston juhlasalissa osallistuneet ja tilaisuutta internetissä seuranneet sitten kuulla "rehellistä faktaa"? Korjaako esimerkiksi Helsingin Sanomat todella "pienimmätkin" virheet?

Olen syksystä 2012 lähtien tutkaillut ja testaillut median ja sen itsesääntelyn suhtautumista yleisölle välitetyn tiedon todenmukaisuuden vaateeseen. Käytännössä kyse on ollut virheiden korjaamisesta.

Tänä aikana testiini on kertynyt koko joukko Helsingin Sanomia koskevia konkreettisia tapauksia. Tieto niistä auttanee arvioimaan, kuinka "rehellistä faktaa" HS:n päätoimittaja TOTUUS-tilaisuuden yleisölle tarjosi.  

”Me korjataan pienimmätkin virheet” 15.9.2013–6.4.2018 

Tapaus 20


VIRHE

6.4.2018 Helsingin Sanomat julkaisi nettisivuillaan opetusneuvos Veikko Pöyhösen mielipidekirjoituksen "Olemmeko onnellisia suomalaisia?". Kirjoituksen voi lukea tästä.

Kirjoituksessaan Pöyhönen kertoi The World Happiness Report 2018 -vertailusta ja esitti tällaisen väitteen siitä, miten onnellisuutta oli vertailussa mitattu:

"Mittareina olivat muun muassa yhteiskunnan tuki, kansalaisvapaudet, eliniänodote sekä hallinnon ja liike-elämän luotettavuus."
KOMMENTTI

Tosiasiassa onnellisuutta ei mitattu SDSN-verkoston vertailussa opetusneuvos Pöyhösen väittämillä tekijöillä.

156 maan järjestys saatiin vertailussa aikaan vain laskemalla keskiarvot eri maissa vuosina 2015–2017 tehdyissä kyselyissä kansalaisten oman elämänsä yleisestä laadusta antamille pisteille.

Pöyhösen mainitsemien tekijöiden avulla tutkijat vain yrittivät löytää mahdollisia selityksiä niille pisteille, joita kunkin maan vastaajat olivat kyselyissä antaneet oman elämänsä yleiselle laadulle.

Perätön tieto rankkauksen syntytavasta onnellisuusvertailussa oli mielestäni olennainen ja oikaisua vaativa asiavirhe. Siksi pyysin 6.4., että Helsingin Sanomat oikaisee virheensä.

Pyynnöstä huolimatta HS jätti virheen korjaamatta. Siksi lähetin 16.4. kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Julkaisin kantelun Faktavahdissa samana päivänä. Postauksen voi lukea tästä.

24.5.2018 JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström karsi kantelun eli päätti, ettei kantelua oteta neuvostossa käsiteltäväksi. Perusteena oli se, että kantelu oli hänen mielestään tehty "testaustarkoituksessa."

Oikaisu Helsingin Sanomissa 19.5.2018:

"Keskiviikkona 16. toukokuuta sivulla B 3 mainittiin virheellisesti, että impala-antiloopilla olisi kaviot. Antiloopilla on sorkat."

16.5. Helsingin Sanomat oli julkaissut kulttuurisivuillaan poimintoja mediasta eri puolilta maailmaa. Africam.com -nettisivustolta oli poimittu tieto Etelä-Afrikan eläimistä:

"Eteläafrikkalainen Naledin luonnonsuojelualue tarjoaa melko heikkolaatuista kuvaa mutta aivan uskomattoman lintujen ja hyönteisten äänimaiseman pahkasikojen töräyksineen ja impalan kavionkopseineen."

Perätöntä tietoa siitä, miten 156 maan rankkaus The World Happiness Report 2018 -vertailussa oli tehty, ei HS:n mielestä tarvinnut oikaista. Näin "me korjataan pienimmätkin virheet". VOX HELSINKI: TOTUUS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti