torstai 4. toukokuuta 2017

"Kansalla on ehkä vähän moraali löystynyt vuosien saatossa"

Tuleva oikeusministeri Antti Häkkänen (Kok.) otti IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa 3.5. täräkästi kantaa tuoreeseen kansalaisaloitteeseen rattijuoppojen rangaistusten koventamiseksi.

Tähän tapaan Iltalehti uutisoi tulevan oikeusministerin tiukasta, lehdelle tietty hyvinkin mieluisasta kannanotosta:
Kiinnostavinta tulevan oikeusministerin tiukassa ulostulossa oli se, että hän arvioi kansan moraalin löystyneen ehkä vähän "vuosien saatossa".

Kiinnostavinta tämä oli sen vuoksi, että rattijuoppojen osuus liikennevirrassa on vuosittain tehtyjen valtakunnallisten ratsiatutkimusten mukaan pienentynyt vuosien saatossa. Yhä harvempi autoilija siis on lähtenyt seilaamaan liikennevirtaan päihtyneenä.

Alla olevan asetelman prosenttiosuudet ovat kyseisten ajanjaksojen vuosittaisia keskiarvoja. Olen laskenut ne Poliisihallituksen 15.2.2017 julkaisemista valtakunnallisten ratsioiden tilastoluvuista.

Rattijuoppojen osuus:

1988–1995    0,215 %
1996–2005    0,175 %
2007–2016    0,136 %

Kansanedustaja Antti Häkkänen (Kok.)
Kuva: Eduskunta
Todellinen rattijuopumusrikollisuus siis on selvästi vähentynyt vuosien saatossa. Vuosista 1988–1995 vuosiin 2007–2016 vähennystä oli lähes 40 %. Meillä päin tätä jopa dramaattista muutosta ei tulkita osoitukseksi kansan löystyneestä moraalista.

Entä sitten Tilastokeskuksen luvut poliisin tietoon tulleesta rattijuopumuksesta, tukisivatko ne ehkä tulevan ministerin arviota kansan löystyneestä moraalista?

Vuonna 2003 poliisin tietoon tuli 10 087 rattijuopumusta ja 14 517 törkeää rattijuopumusta. Vuonna 2016 poliisin tietoon tuli 10 023 rattijuopumusta ja 7 285 törkeää rattijuopumusta.

Poliisin puhallutuksissa kiinni jääneiden, törkeään rattijuopumukseen syyllistyneiden määrä siis oli reilussa vuosikymmenessä pudonnut tasan puoleen.

No, nämäkään tilastoluvut eivät näytä tukevan tulevan ministerin moraaliarviota. Mutta on syytä varoittaa näistä luvuista: ne kertovat ennen kaikkea rattijuopumuksen viranomaiskontrollista.

Tulevaa oikeusministeriä haastatellut Ylen ex-toimittaja Susanne Päivärinta nielaisi arvion kansan löystyneestä moraalista karvoineen päivineen. Itsesensuuri kai oli ajanut lähdekritiikin tipo tiehensä.
Lähetin Susanne Päivärinnalle totta kai reklamaation, jossa esitin ihmetykseni siitä, ettei hän pyytänyt tulevaa oikeusministeriä lainkaan perustelemaan erikoista väitettään kansan löystyneestä moraalista. 

Katsojille haastattelu synnytti taatusti sen kuvan, että rattijuoppous on lisääntynyt ja että se on entistä törkeämpää. En usko, että Sensuroimaton Päivärinta, Iltalehden toimitus tai tuleva oikeusministeri ovat kiinnostuneita korjaamaan synnytetyn virheellisen kuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti