perjantai 26. toukokuuta 2017

Lehti kätki oikaisun kommenttien ketjuun...

Hyvän journalistisen tavan mukaan olennainen asiavirhe pitää korjata viipymättä ja niin, että korjaus tavoittaa "mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön" (Journalistin ohje 20).

Vaatimus on perusteltu, sillä lehdillä on edelleenkin taipumus piilottaa oikaisut sivuilleen, niin että mahdollisimman harvat lukijat onnistuisivat saamaan tiedon jutussa olleesta virheestä.

Uusi Suomi innovoi taannoin konstin kätkeä oikaisunsa niin tehokkaasti, että korjaus tavoittaa vain ne lukijat, jotka sattuvat selailemaan jutun kommenttiketjua.

Yleisöjään halveeraavan temppunsa US teki vieläpä niin, että kommenttiketjun selailijoistakin vain ani harva osaisi tunnistaa korjauksen lehden toimituksen tekemäksi oikaisuksi.

Uuden Suomen 22.5.2016 julkaisemassa puheenvuorossa Helsingin entinen kaupunginjohtaja, ylipormestari Raimo Ilaskivi kirjoitti muun muassa näin:

"Suomessa on puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa, siis suurin tulonsaajaryhmä."

Tieto oli virheellinen. Palkansaajia on hurjan paljon enemmän kuin eläkkeensaajia, ja palkansaajien yhteenlasketut tulot ovat hurjan paljon isommat kuin eläkkeensaajien tulot.

Kun pyysin US:n toimitusta korjaamaan sivuillaan julkaistun virheellisen tiedon, toimitus "oikaisi" sen julkaisemalla Ilaskiven kirjoituksen pitkän kommenttiketjun keskellä tällaisen kommentin:

Missään kohtaa kommenttia ei kerrota lukijoille, että tässä on nyt toimituksen julkaisema korjaus. Kommentissa vain Markku Huusko – kuka lie lukija – toteaa, että Ilaskiven teksti on kiinnostava, "joskin siitä löytyy yksi korjattava asia".

Muutamaa kommenttia myöhemmin kommenttiketjusta löytyy ylipormestari Raimo Ilaskiven eli kirjoittajan itsensä kommentti, jossa kiitetään oikeasta korjauksesta:

On vähän vaikea nähdä, kiittelikö Ilaskivi tässä Markku Huuskoa korjauksesta vai osoittiko hän kiitoksensa Ilkka Hyttiselle, jonka kommentti edelsi kiitoskommenttia. Ne lukijat, jotka tunsivat Markku Huuskon roolin, kaiketi tajusivat Ilaskiven kiitelleen US:n päätoimittajaa.

Koska tällainen tapa "oikaista" olennainen asiavirhe ei selvästikään ollut Journalistin ohjeissa vaaditun mukainen, kantelin Julkisen sanan neuvostolle. Kantelu on postauksen lopussa.

...ja JSN ei piitannut kätkemisestä

30.6.2016 JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström päätti, kantelun asiasisältöä tutkimatta, ettei neuvosto ota kantelua käsiteltäväkseen. Karsintapäätöksen perusteluna oli se, että kyseessä oli "testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen".

Jos JSN:n puheenjohtaja olisi vähääkään piitannut median yleisöjen oikeuksista, hän olisi tietysti vienyt kantelun neuvoston käsiteltäväksi.

Tällöin neuvosto olisi voinut arvioida, onko oikaisun julkaiseminen Uuden Suomen tavoin väärän tiedon sisältäneen jutun kommenttiketjun keskellä hyvän journalistisen tavan mukaista.

Karsimalla kantelun JSN:n puheenjohtaja joka tapauksessa tuli hyväksyneeksi US:n menettelyn. Näin median itsesääntely toimii.

Onnittelen lämpimästi median ja sen aidon itsesääntelyn maksumiehiä, siis suomalaisia. Sitä saa, mitä tilaa.


_____________________

Julkisen sanan neuvosto 
Eteläranta 10
00130 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta 

Kantelun kohde

Uuden Suomen etusivulla Poiminnat-osiossa julkaistu, 22.5.2016 päivätty, ylipormestari Raimo Ilaskiven Puheenvuoro ”Lobbari päättää – ei ministeri, ei hallitus ....”. Puheenvuoron osoite on: http://raimoilaskivi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217296-lobbari-paattaa-ei-ministeri-ei- hallitus?ref=karuselli (tarkistettu 25.5.).

Kantelun perusteet

Aamulla 23.5.2016 panin merkille, että Uusi Suomi oli nostanut etusivunsa Poiminnat-osioon Raimo Ilaskiven 22.5.2016 päivätyn Puheenvuoron. Siinä Ilaskivi kritisoi eläkeläisten kohtelua ja esitti tällaisen väitteen:

”Suomessa on puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa, siis suurin tulonsaajaryhmä.”

Väite, että eläkkeensaajat olisi suurin tulonsaajaryhmä, oli perätön. Se johti lukijoita harhaan ja oli ilmiselvästi olennainen ja korjausta vaativa asiavirhe (JO 20).

Tilastokeskuksen tietojen mukaan (https://www.tilastokeskus.fi/til/tvt/2014/tvt_2014_2015-12- 17_tau_001_fi.html) esimerkiksi vuonna 2014 eläkkeensaajia oli noin 1,6 miljoonaa (eläketulot 28,5 miljardia euroa) ja palkansaajia peräti noin 2,8 miljoonaa (palkkatulot 81 miljardia euroa).

Aamupäivällä 23.5. lähetin Uuden Suomen toimitukselle sähköpostitse korjauspyynnön. Kopio sen tekstistä on kantelun kuittauksen perässä.

Melkein heti korjauspyynnön saatuaan US:n päätoimittaja Markku Huusko vastasi ja kiitti ”asian huomaamisesta”. Samalla hän kertoi laittaneensa Ilaskiven blogiin ”kommentin”. Kopio sen tekstistä on korjauspyynnön perässä.

JSN on Journalistin ohjeiden kohdassa 20 edellyttänyt olennaisen asiavirheen korjaamista viipymättä ja ”niin, että se tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön”.

US:n etusivulla julkaistun blogin pitkän kommenttiketjun keskelle (kaiketi kommentiksi nro 19) sijoitettu Markku Huuskon ”kommentti” ei mitenkään voinut olla JSN:n edellyttämä korjaus.

Kommenttiketjuun piilotettu teksti ei ensinnäkään voi tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saanutta yleisöä. Yleisö ei saa kommenttiketjua selaamatta lainkaan tietää kirjoituksen asiavirheestä.

Toisekseen Markku Huuskon asemasta tietämätön yleisö ei voi mistään päätellä, että hänen ”kommenttinsa” olisi mitään muuta kuin kenen tahansa kommentti eli kommentti muiden
kommenttien joukossa. US:n toimituksen julkaisemaksi asiavirheen korjaukseksi Huuskon kommenttia on mahdoton tunnistaa.

Koska Ilaskiven kirjoituksen asiavirhe ei tullut korjatuksi JSN:n edellyttämällä tavalla, uudistin korjauspyyntöni. Kopio sen tekstistä on Huuskon vastauksen perässä.

Vastauksessaan uudistettuun korjauspyyntöön Huusko korosti, ettei blogikirjoitus ollut US:n toimituksen tekstiä ja ettei toimitus ollut sitä editoinut. Lisäksi hän kiisti sen, että hänen tekemänsä korjaus olisi kuvaamallani tavalla ”piilotettu”. Kopio Huuskon vastauksesta on kantelun lopussa.

Käsitykseni mukaan US:n etusivulla julkaistu blogiteksti on kuin minkä tahansa paperilehden pääkirjoitussivulla julkaistu vieraskolumni, jonka tietojen paikkansapitävyydestä toimitus vastaa.

Koska ylipormestari Raimo Ilaskiven blogitekstin olennainen asiavirhe ei tullut korjatuksi JSN:n edellyttämällä tavalla, Uusi Suomi rikkoi hyvää journalistista tapaa (JO 20).

Helsingissä 25.5.2016

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com


KORJAUSPYYNTÖ

23. toukokuuta 2016 10.49
Markku Lehtola
Vastaanottaja: markku.huusko@uusisuomi.fi
Kopio: toimitus@uusisuomi.fi
”Lobbari päättää – ei ministeri, ei hallitus ....” -kirjoituksen (US 22.5.) virhettä koskeva korjauspyyntö


Hei,
Raimo Ilaskivi korosti Puheenvuorossaan (US 22.5.), että eläkkeensaajien kulutustottumuksien ja - mahdollisuuksien luulisi olevan hallituksessa aivan erityisen mielenkiinnon kohteena tarkasteltaessa kansakunnan kokonaiskulutusta.

Tätä näkökohtaa perustellakseen hän väitti, että ”Suomessa on puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa, siis suurin tulonsaajaryhmä”. Väite, että eläkkeensaajat olisi ”suurin tulonsaajaryhmä”, oli perätön. Se johti lukijoita harhaan ja oli olennainen virhe (JO 20), joka on syytä korjata viipymättä.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan (https://www.tilastokeskus.fi/til/tvt/2014/tvt_2014_2015-12- 17_tau_001_fi.html) esimerkiksi vuonna 2014 eläkkeensaajia oli noin 1,6 miljoonaa (eläketulot 28,5 miljardia euroa) ja palkansaajia peräti noin 2,8 miljoonaa (palkkatulot 81 miljardia euroa).

Ylivoimaisesti suurin tulonsaajaryhmä meillä on näin ollen palkansaajien ryhmä eikä suinkaan
eläkkeensaajien ryhmä. Tarkasteltaessa kansakunnan kokonaiskulutusta juuri kaikkein isoimman tulonsaajaryhmän eli palkansaajien luulisi – Ilaskiven ajatuksenjuoksua noudattaen – olevan hallituksessa aivan erityisen mielenkiinnon kohteena.

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola [at]
gmail.com

Markku Huuskon kommentti Ilaskiven blogin kommenttiketjussa:

Markku Huusko
23.5.2016 11:45
Kiinnostava teksti, joskin siitä löytyy yksi korjattava asia.
Raimo Ilaskivi kirjoittaa: Suomessa on puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa, siis suurin tulonsaajaryhmä.
Tilastokeskus taas kertoi tammikuussa 2015: Ansiotuloista 80,5 miljardia eli 67 prosenttia oli palkkatuloja. Palkkatulot kasvoivat edellisvuodesta vajaan prosentin. Eläketuloja ansiotuloista oli 23 prosenttia eli 27,6 miljardia. Eläketulot kasvoivat 5,5 prosenttia. Palkkatuloja sai 2,8 miljoonaa ja eläkkeitä 1,6 miljoonaa henkeä.
http://www.stat.fi/til/tvt/2013/tvt_2013_2014-12-1...
Palkansaajat ovat siis suurempi tulonsaajaryhmä kuin eläkkeensaajat.
ilmoita asiaton viesti
linkki tähän kommenttiin 19.”

Uudistettu korjauspyyntö:

”Parahin Markku,

tiedot ovat kommentissasi ihan OK, mutta ei asiavirhe mielestäni tule pitkässä kommenttiketjussa olevalla kommentilla korjatuksi tavalla, jota JSN edellyttää.

JSN on edellyttänyt, minusta aivan oikein, virheiden korjaamista niin, että korjaus tavoittaa mahdollisimman kattavasti virheellistä tietoa saaneen yleisön. Kommenttiketjuun piilotettu sinänsä asiallinen tekstisi ei tätä vaatimusta kyllä täytä.

Hoitanet ystävällisesti korjauksen JSN:n edellyttämään malliin.”

Markku Huuskon vastaus uudistettuun korjauspyyntöön:

Terve
Kyseessä on blogikirjoitus, jonka toimituksen ulkopuolinen henkilö on laittanut Puheenvuoro- alustallemme. Se ei ole Uuden Suomen toimituksen tekstiä, eikä sitä ole toimitus editoinut.
page3image14456


Katson, että tekemääni korjausta ei ole kuvaamallasi tavalla ”piilotettu", vaan se näkyy kommenttiketjusta hyvin etenkin, kun bloggaaja itse kommentoi tuota korjausta, mikä näkyy erikseen punaisella.

Markku Huusko 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti