tiistai 16. toukokuuta 2017

Yle korjasi englanninkielisten Terrafame-uutistensa perättömät tiedot

Faktavahti-blogin 11.5. postauksessa kerroin, miten Yle oli 25.11.2016 lähtien levittänyt maailmalle pääministeri Juha Sipilän mainetta ryvettänyttä virheellistä tietoa. Perätön tieto oli levinnyt pitkin maailmaa kolmessa englanninkielisessä uutisjutussa.

Varhain aamulla 16.5. lähetin Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle korjauspyynnnön.

Kopioin korjauspyynnön tämän postaukseni loppuun lukijoiden iloksi; teksti kiteyttää mielestäni hyvin sen, mikä oli se perätön tieto ja miksi sen leviäminen maailmalle ryvetti Sipilän mainetta.

Korjauspyyntö tuotti tällä kertaa heti tulosta, ja Yle julkaisi asialliset korjaukset kaikkien kolmen uutisjutun yhteydessä.

Tästä ex-työnantajani ansaitsee kiitokset. Uutisjutut korjauksineen voi lukea tästä, tästä ja tästä.

8.5. kerroin Faktavahti-blogissa siitä, miten mediatutkija, professori Anu Koivunen oli #Sipilägaten tieteellisessä analyysissaan siteerannut Ylen 25.11.2016 uutisen perätöntä tietoa.

Kehnoon lähdekritiikkiin sortunut Koivunen levitti pitkin maailmaa perätöntä tietoa #Sipilägaten tapahtumien aikajärjestyksestä Nordicom-Information-lehdessä.

On mielenkiintoista nähdä, millä tavalla mediakriittinen professori fataalin virheensä oikaisee, vai oikaiseeko ollenkaan.

Korjauspyyntö 16.5.2017 Ylen uutisten päätoimittajalle

"Hei,

pääministeri Juha Sipilän epäiltyä esteellisyyttä selvittänyt eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen piti ratkaisussaan 1.2.2017 erityisen hyödyn syy-yhteyskysymyksen kannalta merkittävänä sitä, että hankintasopimus Kateran kanssa oli tehty jo 24.10.2016. 

Katera-sopimus oli siis tehty jo reilut kaksi viikkoa ennen kuin Sipilä osallistui 11.11. ja 18.11. päätöksentekoon rahavaikeuksissa olleen Terrafamen lisärahoituksesta. 

Johtamasi uutistoimitus on kuitenkin englanninkielisissä uutisissaan levittänyt ja levittää yhä maailmalle perätöntä tietoa kiisteltyjen tapahtumien aikajärjestyksestä. Perätöntä tietoa sisältäneet uutiset julkaistiin 25.11.2016, 27.11.2016 ja 18.4.2017.

Näin maailmalle on välittynyt ja välittyy edelleen se jopa korruptioon vihjaava kuva, että Sipilä järjesti rahoitusvaikeuksissa olleelle Terrafamelle lisärahoitusta, jotta se voisi tehdä diilin Sipilän omien sukulaisten firman kanssa. 

Miksi Ylen uutistoimitus ei ole toimittanut uutisten yhteyteen fataalin asiavirheen oikaisua vaan levittää maailmalle edelleenkin väärää tietoa kohuttujen tapahtumien aikajärjestyksestä? Korjausta kaipaavat kipeästi seuraaviin sitaatteihin sisältyneet olennaiset asiavirheet:

25.11.2016

Firm owned by PM’s relatives gets half-million euro order from Terrafame

The state-owned firm Terrafame, which runs the Talvivaara mine in Sotkamo, placed an order worth half a million euros with a company owned by the Prime Minister Juha Sipilä's relatives just days after the Prime Minister approved a hundred million euros in additional funding for the mine.

27.11.2016

PM Sipilä pledges to weigh potential conflict-of-interest situations in future

Just two weeks prior to the deal, government had decided to fork out 100 million euros in additional financing for the beleaguered mine, saying that it had overcome the worst of its environmental headaches and was closer to finding a private investor.
18.4.2017

”Sipilägate” topples Finland from top of press freedom table

The incident was dubbed "Sipilägate" by Finnish media. The PM admitted to sending around 20 emails to an Yle journalist reporting on a government decision to award 200 million euros in additional funding to the cash-strapped mine. Just two weeks later, the stricken mine awarded a half-million-euro contract to a company owned by Sipilä’s relatives."

2 kommenttia:

  1. Ihan mielenkiinnosta tuli mieleen, että jos Terrafame ei olisi saanut valtion tukia, niin olisiko Katera saanut penniäkään Terraramesta? Siis mikäli Terrafame olisi vaikka ajettu konkurssiin? Varmistiko Sipila Kateran saatavien maksamisen ja sopimuksen viemisen loppuun?

    VastaaPoista
  2. Terrafame Group Oy:n toimitusjohtajan antaman tiedon mukaan urakkasopimus olisi tehty myös siinä tapauksessa, että kaivoksen toiminta olisi päätetty lopettaa ja ajaa alas. Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kirjoitti ratkaisussaan tästä asiasta näin:
    "Urakkasopimuksen tekeminen tai sen tarve ei ole riippunut Terrafame Group Oy:n pääomittamisesta, koska kaivoksen primäärialueen bioliuotuskasat olisi tullut purkaa ja siirtää sekundäärilohkolle myös kaivoksen lopettamistilanteessa. Kyseiset purkumalmin kuljettimet olisi tullut tilata myös tällöin. Valtion päätöksillä kaivoksen operatiivisen toiminnan jatkamisesta ei siten ole ollut vaikutusta kyseiseen hankintaan. Valtio olisi sulkemisprosessin viimesijaisena vastuullisena tahona ollut tällöinkin rahoittamassa kyseisten kuljetinten hankintaa."
    Oikeusasiamies huomautti, että käytettävissä olleen selvityksen perusteella "Terrafame Group Oy:n pääomittamisella ei siis ole mitään yhteyttä Terrafame Oy:n ja Katera Steel Oy:n välisen urakkasopimuksen syntymiseen."
    Näin siis oikeusasiamies. Tämän ihmeempää vastausta en kysymykseen osaa antaa.

    VastaaPoista