lauantai 22. huhtikuuta 2017

Herkkupala Hesarin lähdekritiikistä

Hyvään journalistiseen tapaan kuuluu se, että journalisti suhtautuu tietojen lähteisiin kriittisesti. Tätä edellyttää Journalistin ohjeiden kohta 12:

"Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus."

Petteri Tuohinen, HS, julkaistu 21.4., päivitetty 22.4.

Petteri Tuohinen kertoo jutussaan, että "vähintään 30 prosenttia pohjoiskorealaisista käyttää joko metamfetamiinia tai oopiumia". Juttu julkaistiin sekä HS:n printissä että nettilehdessä. Nettijuttu on luettavissa tästä.

Hätkähdyttävän tiedon lähteeksi HS:n Tuohinen nimeää raportin, jonka on laatinut Etelä-Koreassa sijaitseva Database Center for North Korean Human Rights -järjestö.

Jutusta käy ilmi, että raportti perustui 18 haastateltavan tietoihin. He olivat Pohjois-Koreasta vuoden 2010 jälkeen loikanneita huumeiden valmistajia, levittäjiä, kauppiaita ja narkomaaneja "eri puolilta Pohjois-Koreaa".

Vihollismaahansa loikannut 18 huumerosvon ja narkomaanin porukka siis on perimmältään se HS:n uutisen lähde. Suhtautuiko HS tietolähteeseensä kriittisesti? Oliko raportin tieto uskottava?


Pohjois-Koreassa on noin 25 miljoonaa asukasta, ja heistä 15–64-vuotiaita noin 17 miljoonaa. 30 % aikuisista pohjoiskorealaisista tarkoittaa sitä, että vähintään 5 miljoonaa käyttää joko oopiumia tai metamfetamiinia.

YK:n kokenut huumevirasto UNODC arvioi World Drug Report 2016 -julkaisussaan, että vuonna 2014 Itä- ja Kaakkois-Aasian maissa oli kaikkiaan noin 12,5 miljoonaa opioidien ja amfetamiinien käyttäjää.

Pohjois-Koreasta UNODC ei käsittääkseni ollut nytkään saanut tietoja, joten tämän sulkeutuneen diktatuurin narkomaanit eivät tuohon 12,5 miljoonaan käyttäjälukuun ilmeisesti sisältyneet.

Jos lisäämme YK:n viraston arvioimaan 12,5 miljoonaan HS:n "tietojen" mukaiset 5 miljoonaa pohjoiskorealaista narkomaania, oopiumin tai amfetamiinin käyttäjiä on kaikkiaan noin 17,5 miljoonaa Itä- ja Kaakkois-Aasian maissa.

Itä-ja Kaakkois-Aasian maissa on kaikkiaan noin 2 200 miljoonaa asukasta. Heistä noin 1 % asuu Pohjois-Koreassa. Koko alueen opioidien ja amfetamiinien 17,5 miljoonasta käyttäjästä Pohjois-Korean 5 miljoonaa käyttäjää on siis noin 28 %.

Matemaattisesti lahjakkaat lukijat laskekoot, montako kertaluokkaa yleisempää on opioidien ja amfetamiinien käyttö Pohjois-Koreassa koko alueen käyttöön verrattuna – jos uskomme HS:n uutisjutun tietoihin.

Tässä on hyvä todeta, että Hesari ei toki ole ainoa eikä ensimmäinen uutisvälityksen toimija, joka on Pohjois-Koreasta loikanneiden narkomaanien ja huumerosvojen tietoihin luottanut.

USA:ssa pesivä United Press International eli UPI tiesi kertoa HS:n nyt uutisoimasta "selvityksestä" jo viime joulukuun alussa:


HS:n ja UPI:n uutisoiman pohjoiskorealaisen yli 30 prosentin prevalenssin rinnalle on ehkä hyvä präntätä YK:n huumeviraston globaalit luvut opioidien ja amfetamiinien käytön yleisyydestä.

Vuonna 2014 noin 0,7 prosenttia koko maailman 15–64-vuotiaista oli käyttänyt opioideja ja noin 0,8 prosenttia amfetamiineja.

"Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti