keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Taloustoimittajan "varsinainen pohjaolettama" kiky-sopimuksen sisällä olevan työajan pidennyksen ja tuottavuusloikan yhteydestä

Viikko sitten kerroin siitä, miten Ylen uutiset oli sekoillut ja väittänyt, että työaikaa pidentävällä kiky-sopimuksella oli tarkoitus parantaa tuottavuutta. Postauksen voi lukea tästä.

Nyt hämmästelen talouslehden toimittajan sekoilua. Kyse on nytkin kikystä ja tuottavuudesta. Kyse on jutusta, jossa Taloussanomien toimittaja Elina Ranta haastatteli Aki Kangasharjua, tuottavuuteen hyvin perehtynyttä Nordean pääekonomistia.

Haastatellun ja haastattelijan kertomukset haastattelussa sanotusta eroavat täysin toisistaan. Niinpä en voikaan varmuudella tietää, mitä haastattelussa tosiasiassa oli sanottu.

Haastattelun lopputuloksesta eli julkaistusta jutusta kuitenkin voin tietää varmasti, että lukijat tulivat harhaan johdetuiksi.

Lukijoille Taloussanomien juttu uskotteli, pahaan virheeseen sortuen, että tuottavuutta voi parantaa työaikaa pidentämällä.

Koska Taloussanomat ei suostunut korjaamaan olennaista asiavirhettään, tein virheen korjaamatta jättämisestä kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Julkaisen 11.4. lähetetyn kantelun saman tien tässä postauksessa.

Erityisen hämmentävä oli tieto, joka kävi ilmi toimittaja Elina Rannan vastauksesta korjauspyyntöön. Vastauksessaan hän kirjoitti "varsinaisesta pohjaolettamasta" kiky-sopimuksen sisällä olevan työajan pidennyksen ja tuottavuusloikan yhteydestä.

Talouslehden toimittaja ei siis vieläkään näytä hahmottaneen, miten Juha Sipilän hallitus on pyrkinyt saamaan aikaan tavoittelemansa 15 prosentin kilpailukykyloikan.

Tähän tapaan pääministeri Sipilä kuvasi hallituksen pyrkimystä 20.8.2015 pidetyssä hallituksen tiedotustilaisuudessa:

”Mehän ajattelimme niin ja ajattelemme edelleenkin niin, että tää koostuu kolmesta osasta tämä noin 15 prosentin kilpailukykyero, mikä meillä pääkilpailijamaihin on tapahtunut, elikkä tällä yhteiskuntasopimuksella eli kustannuskilpailukyvyn parantamisella noin 5 prosentin tavoite, sitten yksi siivu maltilliselle palkkaratkaisulle, ja sitten vielä jää tekemistä yrityksiin ja yhteisöihin tuottavuuden parantamiseksi.”

Hallituksen tavoitteleman kilpailukykyloikan voi havainnollistaa graafisesti vaikkapa tähän tapaan:

YHTEISKUNTA- TAI KILPAILUKYKYSOPIMUS
MALTILLISET PALKKARATKAISUT
page2image20648
TYÖN TUOTTAVUUDEN PARANTAMINEN
Järjestöt ja hallitus sopivat työn hinnan alentamisesta
Järjestöt sopivat maltillisista palkkaratkaisuista
Yritykset ja yhteisöt parantavat tuottavuuttaan
page2image27504

Nyt puheena olevasta tapauksesta lukiessa on hyvä muistaa, että Taloussanomien Elina Ranta ei ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Hän nimittäin sekoili tässä aiheessa jo vuosi sitten, kun siteerasi Ruotsin ex-valtiovarainministerin Anders Borgin perätöntä väitettä yhteiskuntasopimuksesta ja tuottavuudesta. Surullisesta tapauksesta voi lukea tästä.

-----------------------------

Julkisen sanan neuvosto
Fredrikinkatu 25 A 8
00120 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde

Elina Rannan juttu ”Asiantuntijat arvostelevat EK:n kohutoivetta – ’trumpismi’” 13.3.2017 Taloussanomissa. Kirjoituksen osoite netissä on http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005125285.html (tarkistettu 11.4.2017).
Kantelun perusteet

Elina Ranta ruoti jutussaan vastaanottoa, jonka EK:n uuden puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan puheet Suomen palkkatason suhteellisesta kalleudesta saivat. Yhtenä asiantuntijana jutussa oli haastateltu Nordean pääekonomistia Aki Kangasharjua.

Jutussa arvioitiin myös solmittua kilpailukykysopimusta, johon sisältyi muun muassa työaikojen korvaukseton pidentäminen. Tähän tapaan Ranta väitti Kangasharjun arvioineen kikyn vaikutusta:

”Kangasharju huomauttaa, että kikyn vaikutusta ja Suomen suhteellisen aseman kehittymistä on tässä vaiheessa erittäin vaikea arvioida. Aloilla, joissa työpäivän pidennys on toteutettu lisäämällä joka päivään kuusi minuuttia, tuottavuus ei ehkä kasva ollenkaan, koska pidennys menee ’kahvinjuontiin’.”

Juttu siis uskotteli Nordean pääekonomistin arvioineen, että tuottavuutta voisi ehkä parantaa pidentämällä työaikaa jollain muulla tavalla kuin lisäämällä joka työpäivään kuusi minuuttia.

Tuollaista arviota tuottavuuteen perehtynyt kauppatieteiden tohtori ei ollut voinut esittää. Hänhän oli hyvin tietoinen tutkimuksista, joiden mukaan työpanoksen lisääminen on päinvastoin omiaan heikentämään tuottavuutta.

Koska kyseessä oli väärä tieto yhteiskunnallisesti tärkeästä asiasta eli työajan pidentämisen vaikutuksesta tuottavuuteen, pyysin lehden toimitusta korjaamaan pahan asiavirheensä. 14.3. lähetetty korjauspyyntö on kantelun kuittauksen perässä.

Elina Ranta vastasi korjauspyyntöön 15.3. ja kiisti, että jutussa olisi ollut virhe. Hän väitti Aki Kangasharjun sanoneen niin kuin jutussa luki.

Ranta kertoi käsittäneensä Kangasharjun ajatuksen niin, että tämä ”ei tässä yhteydessä lähtenyt problematisoimaan varsinaista pohjaolettamaa kiky-sopimuksen sisällä olevan työajan pidennyksen ja tuottavuusloikan yhteydestä”.

Tästä tekstistä saattoi nähdä, että Ranta ei ollut käsittänyt tuotannon ja tuottavuuden eroa. Kikyn sisällä ei ole olettamusta työajan pidennyksen ja tuottavuusloikan yhteydestä. Niinpä hänelle olikin sattunut fataali väärinkäsitys.

Nordean pääekonomisti kertoi sanoneensa toimittajalle, ettei 6 minuuttia päivässä välttämättä lisää työntekoa ja tuotantoa, koska ne minuutit menevät helposti kahvinjuontiin. Tuottavuus on eri asia, ja se riippuu siitä, mitä työtuntien aikana tehdään, ekonomisti huomautti.

Jotta Taloussanomien lukijoille ei jäisi virheellistä käsitystä työajan pidentämisen ja tuottavuuden yhteydestä, uudistin korjauspyynnön. Kuten pyynnössäni asiantuntijatietoon viitaten totesin, yritys ei voi parantaa työn tuottavuutta työaikaa pidentämällä. 15.3. lähetetty pyyntö on kantelun lopussa.

Pyynnöstä huolimatta Taloussanomat jätti korjaamatta olennaisen asiavirheen ja rikkoi siten hyvää journalistista tapaa (JO 20).
Kantelun tarkoitus ja luonne

JSN:n puheenjohtaja on karsinut kaikki ”Kulissien takana” -raportin julkitulon eli 23.4.2016 jälkeen tekemäni kantelut. Kaikissa niissä on ollut kyse olennaisen asiavirheen korjaamatta jättämisestä (JO 20).

Jokaisen noista karsintapäätöksistään JSN:n puheenjohtaja on tehnyt tulkitsematta lainkaan hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan hän on karsinut kunkin yksittäisen kantelun ikään kuin ”teknisellä” perusteella. Joulukuun 2016 päätöksiin asti karsintaperuste oli tällainen:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen.”

21.12.2016 JSN:n puheenjohtaja karsi neljä syys-lokakuussa tekemääni kantelua ja perusteli kutakin karsintapäätöstään näin:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kantelu on tehty testaustarkoituksessa.”

”Testaustarkoitus” on ollut kantelun karsintaperusteena kaikissa joulukuun 2016 jälkeenkin tehdyissä karsintapäätöksissä. Karsintaperuste on kahdestakin syystä erikoinen.

Testaaminen itsessään ei ensinnäkään ole mikään tarkoitus. Eiväthän yrityksetkään testaa hyödykkeitään testaamisen vuoksi vaan kehittääkseen yhä parempia hyödykkeitä; testaus on siis pelkkä väline tarkoituksen tai tarkoitusten toteuttamiseksi.

”Testaustarkoitus” on kantelun karsintaperusteena erikoinen myös siksi, että joka ainoa kantelu on aina pakostakin ikään kuin testi.

Kun media jättää olennaisena pitämäni virheen korjaamatta, se mielestäni rikkoo hyvää journalistista tapaa. Ainoa keino saada selville, miten median itsesääntelyelin tulkitsee median menettelyä, on kantelu. Se taas vääjäämättä ”testaa” sitä, pitääkö JSN median menettelyä hyvän journalistisen tavan mukaisena vai sen vastaisena.

Jos JSN aikoo jatkossakin käyttää ”testaustarkoitusta” kantelujen karsintaperusteena, sen tulee kertoa, miten kantelun median menettelystä voi ylipäätään tehdä, niin ettei kantelulla ole tuota JSN:n kiellettynä pitämää tarkoitusta.

JSN:n perussopimuksen mukaan neuvoston tehtävänä on ”tukea hyvää journalistista tapaa”. Sopimuksesta käy edelleen ilmi, että JSN:n tehtävänä on ”tulkita hyvää journalistista tapaa” ja että neuvosto käsittelee asioita ”tehtyjen kanteluiden perusteella”.  

Tämän kantelun tarkoituksena on edistää hyvää journalistista tapaa. Kantelu tarjoaa JSN:lle konkreettisen mahdollisuuden toteuttaa median itsesääntelyä perussopimuksessa määritellyn tehtävän mukaisesti.

Neuvosto voi tulkita tämän kaikki muodolliset ja asialliset vaatimukset täyttävän kantelun perusteella, rikkoiko kantelun kohteena oleva tiedotusväline hyvää journalistista tapaa vai ei.

Koska kantelun kohteena oleva tiedotusväline jätti korjaamatta olennaisen virheen (JO 20), se mielestäni rikkoi hyvää journalistista tapaa. Siksi kantelun erityisenä tarkoituksena on se, että neuvosto tekee kantelusta langettavan päätöksen ja antaa tiedotusvälineelle huomautuksen.

Tekemällä tästä kantelusta JSN:n kotisivuilla ja tiedotusvälineessä julkaistavan langettavan päätöksen neuvosto voi parhaiten toimia neuvostolle asetetun tehtävän mukaisesti ja tukea median yleisölle tosi tärkeää hyvää journalistista tapaa.

Mutta siinäkin tapauksessa, että JSN:n päätös jostain käsittämättömästä syystä olisi vapauttava, yleisöä ajatellen on joka tapauksessa oleellista se, että päätös julkaistaan neuvoston kotisivuilla. Vain sillä tavalla yleisö voi saada tiedon siitä, millaisen virheen korjaamatta jättämistä median itsesääntely ei pidä hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Jos JSN:n puheenjohtaja karsii virheen korjaamatta jättämistä koskevia kanteluja pelkin ”teknisin” perustein, se kielii siitä, ettei median itsesääntelyssä piitata lainkaan siitä, saavatko suomalaiset tiedotusvälineistään oikeaa vai virheellistä tietoa. Tällainen menettely myös synnyttää itsesääntelyn tehtävän ja tarkoituksen kannalta absurdin tilanteen.

Jättämällä virheet järjestään korjaamatta tiedotusvälineet voivat silloin vaikuttaa siihen, ettei JSN tosiasiassa lainkaan tutki niiden menettelyä ja tulkitse, ovatko ne menetelleet hyvän journalistisen tavan vastaisesti vai ei.

Mikäli JSN:n puheenjohtaja karsintaratkaisuillaan tarjoaa tiedotusvälineille tilaisuuden menetellä tällä tavalla, median itsesääntely lakkaa tyystin toimimasta. JSN:n mahdollisuudet tukea hyvää journalistista tapaa katoavat saman tien.

Helsingissä 11.4.2017

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com

KORJAUSPYYNTÖ

14. maaliskuuta 2017 13.16
Markku Lehtola
Vastaanottaja: elina.ranta@sanoma.fi, elina.ranta@iltasanomat.fi
Kopio: tapio.sadeoja@sanoma.fi, tapio.sadeoja@iltasanomat.fi
”Asiantuntijat arvostelevat EK:n kohutoivetta – ’trumpismi’” -jutun (Taloussanomat 13.3.) asiavirhe

Hei,

kerroit Aki Kangasharjun huomauttavan, että kikyn vaikutusta on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Tässä yhteydessä esitit, kaiketi Kangasharjun piikkiin pistettynä, väitteen: ”Aloilla, joissa työpäivän pidennys on toteutettu lisäämällä joka päivään kuusi minuuttia, tuottavuus ei ehkä kasva ollenkaan, koska pidennys menee ’kahvinjuontiin’.”

Juttusi siis uskotteli lukijoille, että jollain muulla tavalla toteutettu työpäivän pidennys kenties voisi lisätä tuottavuutta. Muistutan sinua edelleenkin siitä Etlan tuottavuusasiantuntijan Mika Malirannan toteamuksesta (Tieto & trendit, 12.12.2006), jonka mukaan tuottavuutta ei voi parantaa työaikaa pidentämällä.

En myöskään voi uskoa, että tuottavuutta hyvin tunteva Aki Kangasharju olisi voinut esittää edellä olevaan sitaattiin sisältyneen ajatuksen. Helsingin Sanomien nettilehdessä 26.7.2012 hän kritisoi työn tarjonnan mantraa kestävyysvajekeskustelussa ja totesi:

”Itse ajattelen, että työn tarjonnan sijaan pitäisi keskittyä ajattelemaan keskimääräisen tuottavuuden kasvattamista: Tiettyjen tutkimuksien mukaan työpanoksen yhden prosentin lisääminen heikentää tuottavuutta puolella prosentilla.”

Tuottavuuteen hyvin perehtynyt kauppatieteiden tohtori on siis ollut jo vuosia sitten tietoinen siitä, että työpanoksen lisääminen on omiaan heikentämään tuottavuutta. En usko hänen voivan nyt olla sitä mieltä, että työpanoksen lisääminen työaikaa lisäämällä parantaisi tuottavuutta.

Sen sijaan uskon, että olet tullut ikävä kyllä sotkeneeksi tuotannon ja tuottavuuden käsitteet ja saanut tällaisen väärinkäsityksen seurauksena aikaan jutun, joka johtaa lukijoita pahemman kerran harhaan. Olennainen asiavirhe on syytä korjata viipymättä (JO 20).

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola@gmail.com

UUDISTETTU KORJAUSPYYNTÖ

Markku Lehtola
15. maaliskuuta 2017 16.11
Vastaanottaja: elina.ranta@sanoma.fi
Kopio: tapio.sadeoja@iltasanomat.fi, tapio.sadeoja@sanoma.fi
Re: ”Asiantuntijat arvostelevat EK:n kohutoivetta – ’trumpismi’” -jutun (Taloussanomat 13.3.) asiavirhe

Parahin Elina,

en millään muotoa halua loukata sinua, mutta jutustasi ja viestistäsi päätellen et näytä lainkaan käsittävän tuotannon ja tuottavuuden eroa. Talousasioihin keskittyvän lehden toimittajan kuvittelisi olevan hyvin perillä näiden talouden perusasioiden erosta.

Kangasharju voi olla tietty aivan oikeassa siinä, ettei ainakaan pienimmiksi pilkotuilla työajan pidennyksillä pystytä nostamaan työpanosta. Mutta vaikka työajan pidennyksillä pystyttäisiinkin nostamaan työpanosta ja tuotantoa, työn tuottavuutta sillä konstilla ei pystytä parantamaan.

Työn tuottavuus tarkoittaa työpanosta kohti, esimerkiksi työtuntia kohti lasketun arvonlisän tai tuotoksen määrää. En tiedä ketään tuottavuuden asiantuntijaa, joka väittäisi, että kun työaikaa pidennetään, tehtyä työtuntia kohti lasketun arvonlisän tai tuotoksen määrä sillä konstilla kasvaa. 

Esimerkiksi professori Matti Pohjola kirjoittaa Taloustieteen oppikirja -teoksessaan (Sanoma Pro Oy, 2015, s. 72) näin: ”Työn tuottavuus alenee, kun työpanoksen määrää lisätään.” 

Ja kuten olen sinulle jo aiemminkin kertonut, Etlan tuottavuusekspertti, FT Mika Maliranta on mm. Tilastokeskuksen Tieto & trendit -lehdessä jo yli kymmenen vuotta sitten korostanut, ettei yritys voi parantaa tuottavuuttaan työaikaa lisäämällä.

Aki Kangasharju on toiminut mm. erään tuottavuuteen liittyvästä aiheesta väitelleen vastaväittäjänä, joten hän tuntee taatusti tuottavuuden kuin omat taskunsa. Kieltäydyn uskomasta, että hän olisi voinut sanoa niin kuin kirjoitit. 

Sen sijaan uskon, että sinulle on sattunut väärinkäsitys, ja sen seurauksena lehteen on livahtanut olennainen asiavirhe, joka on syytä korjata viipymättä (JO 20). 

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661

markku.a.lehtola@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti