maanantai 10. huhtikuuta 2017

Iltalehti väitti, että talouskasvu kiihtyi 2011 – Tilastokeskus kertoo, että vuonna 2011 talouskasvu hidastui vuodesta 2010

2.4. eli reilu viikko sitten Iltalehti kirjoitti nettilehtensä pääkirjoituksessa talouden toipumisen merkeistä ja luottamusindikaattorien merkityksestä.

Pääkirjoituksen laatinut Mika Koskinen oli sortunut anakronismin syntiin ja kuvasi lähihistorian talouskasvua lukijoita pahoin harhaan johtaen.

Lehti ei – tietenkään – suostunut korjaamaan olennaista asiavirhettään. Siksi lähetin tänään virheen korjaamatta jättämisestä kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Julkaisen kantelun saman tien tässä postauksessa.

-----------------------------

Julkisen sanan neuvosto
Fredrikinkatu 25 A 8
00120 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde

”Merkit Suomen talouden toipumisesta vahvistuneet” -pääkirjoitus, Iltalehden nettisivut 2.4.2017. Kirjoituksen osoite netissä on http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/201704022200095775_pk.shtml (tarkistettu 10.4.).
Kantelun perusteet

Pääkirjoituksen kirjoittaja Mika Koskinen korosti luottamusindikaattoreiden merkitystä ja totesi niiden usein onnistuneen ennustamaan lähiaikojen talouskehitystä. Sitten hän väitti:

”Esimerkiksi 2010 ilmassa väreili se, mikä 2011 toteutui. Kasvu kiihtyi 2011 vajaaseen kolmeen prosenttiin. Sitten alkoi korpivaellus.”

Väite kasvun ”kiihtymisestä” vuonna 2011 oli perätön tieto ja johti lukijoita harhaan. Väärä tieto oli olennainen, korjausta vaativa asiavirhe (JO 20).

EK:n tuottama Teollisuuden luottamusindikaattori kääntyi nousuun jo vuoden 2009 puolivälissä. Tämä käy ilmi EK:n sivuilla julkaistun, 22.2.2017 päivätyn tiedoston graafeista (ks. graafi 1). Tiedoston osoite on https://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2017/02/27/luottamusindikaattorit-likimain-ennallaan-pitkaaikainen-keskiarvo-saavutettu/. 

Myös Tilastokeskuksen Kuluttajabarometrin luottamusindikaattori kääntyi selvään nousuun jo vuoden 2009 kesällä.

EK:n ja Tilastokeskuksen luottamusindikaattorit ennustivatkin hyvin lähiajan talouskehitystä: jo vuonna 2010 bruttokansantuotteen volyymi kasvoi Tilastokeskuksen tietojen mukaan peräti 3,0 prosenttia eli pitkän ajan keskimääräistä kasvua enemmän.

Vastoin IL:n pääkirjoituksen tietoa talouden kasvu ei vuonna 2011 kiihtynyt, vaan se päinvastoin hidastui edellisen vuoden 3,0 prosentista 2,6 prosenttiin. Kirjoittaja siis kuvasi lähihistorian talouskehitystä aivan väärin.

Oikea ja oikein ajoitettu tieto lähihistorian talouskasvusta on lukijoille erittäin tärkeä. Se antaa mahdollisuuden kysyä, miten reipas kasvu oli mahdollista jo vuonna 2010, vaikka yritysten kustannuskilpailukyvyn on sanottu tulleen romutetuksi isoin palkankorotuksin juuri sitä ennen.

2.4. illalla lähetin IL:n päätoimittajalle osoitetun korjauspyynnön. Se on kantelun kuittauksen perässä.

Iltalehden toimitus ei reagoinut korjauspyyntöön eikä myöskään korjannut olennaista virhettään. Siksi lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa (JO 20).

Kantelun tarkoitus ja luonne

JSN:n puheenjohtaja on karsinut kaikki ”Kulissien takana” -raportin julkitulon eli 23.4.2016 jälkeen tekemäni kantelut. Kaikissa niissä on ollut kyse olennaisen asiavirheen korjaamatta jättämisestä (JO 20).

Jokaisen noista karsintapäätöksistään JSN:n puheenjohtaja on tehnyt tulkitsematta lainkaan hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan hän on karsinut kunkin yksittäisen kantelun ikään kuin ”teknisellä” perusteella. Joulukuun 2016 päätöksiin asti karsintaperuste oli tällainen:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen.”

21.12.2016 JSN:n puheenjohtaja karsi neljä syys-lokakuussa tekemääni kantelua ja perusteli kutakin karsintapäätöstään näin:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kantelu on tehty testaustarkoituksessa.”

”Testaustarkoitus” on ollut kantelun karsintaperusteena kaikissa joulukuun 2016 jälkeenkin tehdyissä karsintapäätöksissä. Karsintaperuste on kahdestakin syystä erikoinen.

Testaaminen itsessään ei ensinnäkään ole mikään tarkoitus. Eiväthän yrityksetkään testaa hyödykkeitään testaamisen vuoksi vaan kehittääkseen yhä parempia hyödykkeitä; testaus on siis pelkkä väline tarkoituksen tai tarkoitusten toteuttamiseksi.

”Testaustarkoitus” on kantelun karsintaperusteena erikoinen myös siksi, että joka ainoa kantelu on aina pakostakin ikään kuin testi.

Kun media jättää olennaisena pitämäni virheen korjaamatta, se mielestäni rikkoo hyvää journalistista tapaa. Ainoa keino saada selville, miten median itsesääntelyelin tulkitsee median menettelyä, on kantelu. Se taas vääjäämättä ”testaa” sitä, pitääkö JSN median menettelyä hyvän journalistisen tavan mukaisena vai sen vastaisena.

Jos JSN aikoo jatkossakin käyttää ”testaustarkoitusta” kantelujen karsintaperusteena, sen tulee kertoa, miten kantelun median menettelystä voi ylipäätään tehdä, niin ettei kantelulla ole tuota JSN:n kiellettynä pitämää tarkoitusta.

JSN:n perussopimuksen mukaan neuvoston tehtävänä on ”tukea hyvää journalistista tapaa”. Sopimuksesta käy edelleen ilmi, että JSN:n tehtävänä on ”tulkita hyvää journalistista tapaa” ja että neuvosto käsittelee asioita ”tehtyjen kanteluiden perusteella”.  

Tämän kantelun tarkoituksena on edistää hyvää journalistista tapaa. Kantelu tarjoaa JSN:lle konkreettisen mahdollisuuden toteuttaa median itsesääntelyä perussopimuksessa määritellyn tehtävän mukaisesti.

Neuvosto voi tulkita tämän kaikki muodolliset ja asialliset vaatimukset täyttävän kantelun perusteella, rikkoiko kantelun kohteena oleva tiedotusväline hyvää journalistista tapaa vai ei.

Koska kantelun kohteena oleva tiedotusväline jätti korjaamatta olennaisen virheen (JO 20), se mielestäni rikkoi hyvää journalistista tapaa. Siksi kantelun erityisenä tarkoituksena on se, että neuvosto tekee kantelusta langettavan päätöksen ja antaa tiedotusvälineelle huomautuksen.

Tekemällä tästä kantelusta JSN:n kotisivuilla ja tiedotusvälineessä julkaistavan langettavan päätöksen neuvosto voi parhaiten toimia neuvostolle asetetun tehtävän mukaisesti ja tukea median yleisölle tosi tärkeää hyvää journalistista tapaa.

Mutta siinäkin tapauksessa, että JSN:n päätös jostain käsittämättömästä syystä olisi vapauttava, yleisöä ajatellen on joka tapauksessa oleellista se, että päätös julkaistaan neuvoston kotisivuilla. Vain sillä tavalla yleisö voi saada tiedon siitä, millaisen virheen korjaamatta jättämistä median itsesääntely ei pidä hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Jos JSN:n puheenjohtaja karsii virheen korjaamatta jättämistä koskevia kanteluja pelkin ”teknisin” perustein, se kielii siitä, ettei median itsesääntelyssä piitata lainkaan siitä, saavatko suomalaiset tiedotusvälineistään oikeaa vai virheellistä tietoa. Tällainen menettely myös synnyttää itsesääntelyn tehtävän ja tarkoituksen kannalta absurdin tilanteen.

Jättämällä virheet järjestään korjaamatta tiedotusvälineet voivat silloin vaikuttaa siihen, ettei JSN tosiasiassa lainkaan tutki niiden menettelyä ja tulkitse, ovatko ne menetelleet hyvän journalistisen tavan vastaisesti vai ei.

Mikäli JSN:n puheenjohtaja karsintaratkaisuillaan tarjoaa tiedotusvälineille tilaisuuden menetellä tällä tavalla, median itsesääntely lakkaa tyystin toimimasta. JSN:n mahdollisuudet tukea hyvää journalistista tapaa katoavat saman tien.

Helsingissä 10.4.2017

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com

KORJAUSPYYNTÖ

2. huhtikuuta 2017 21.26
Markku Lehtola
Vastaanottaja: petri.hakala@iltalehti.fi
Kopio: sami.koski@iltalehti.fi, il.toimitus@iltalehti.fi
”Merkit Suomen talouden toipumisesta vahvistuneet -pääkirjoituksen (IL:n nettilehti 2.4.) virhettä koskeva korjauspyyntö

Hei,

pääkirjoituksessa korostettiin luottamusindikaattoreiden merkitystä ja todettiin, että usein ne ovat onnistuneet ennustamaan lähiaikojen talouskehitystä. Tämän jälkeen esitettiin väite: 

”Esimerkiksi 2010 ilmassa väreili se, mikä 2011 toteutui. Kasvu kiihtyi 2011 vajaaseen kolmeen prosenttiin. Sitten alkoi korpivaellus.”

Kirjoituksessa oli sorruttu historialliseen vääräaikaisuuteen, sillä eivät asiat noin menneet. Väärä tieto vuosien 2010–2011 talouskasvusta oli olennainen asiavirhe, joka on syytä korjata viipymättä (JO 20):

Kuluttajien luottamusta mittaava Tilastokeskuksen luottamusindikaattori nousi pitkän ajan keskiarvon tuntumaan jo syksyllä 2009 ja oli sitten korkealla tasolla kesään 2011 asti.

Vuoden 2009 lopun luottamusindikaattori ennusti aika hyvin seuraavan vuoden kasvua, ja bruttokansantuotteen volyymi kasvoikin peräti 3,0 prosenttia vuonna 2010. Vuonna 2011 kasvu hidastui hiukan, mutta oli yhä 2,6 prosenttia eli aivan pitkän ajan keskiarvon (2,9 % 1860–2010) tuntumassa.

Tosiasiassa kasvu siis kiihtyi 3,0 prosenttiin jo vuonna 2010 ja kasvu jatkui, vaikkakin hiukan vuoden 2010 kasvua hitaampana eli 2,6 prosenttina, vuonna 2011. Vuonna 2010 vientikin kasvoi melko hyvää vauhtia eli kuutisen prosenttia.

Tämä ajoitus kasvulukuineen on tärkeää esittää lukijoille oikein mm. siksi, että julkisuudessa toistetaan koko ajan, miten vuosien 2007–2009 palkkakehitys romutti suomalaisten yritysten kustannuskilpailukyvyn. 

Oikea tieto vuosien 2010–2011 talouskasvusta antaa lukijoille mahdollisuuden kysyä, miten noiden vuosien rapsakka kasvu oli mahdollinen, vaikka yritysten kustannuskilpailukyvyn sanotaan tulleen juuri sitä ennen romutetuksi.

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661

markku.a.lehtola@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti