keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Yle: Parantavan hoidon lopettaminen on "passiivista eutanasiaa"

Lääkäriliitto julkaisi 22.2.2017 "Elämän lopun hoidon ja toimenpiteiden terminologiaa" -selvityksen. Mainion selvityksen oli tehnyt liiton eettisen neuvottelukunnan jäsen, LL, TK Kalle Mäki.

Selvitys oli tuiki tarpeellinen. Yhteiskunnallinen keskustelu eutanasian mahdollisuudesta nimittäin on jopa tulvinut erilaisia käsitesotkuja. Niihin ovat sortuneet sekä eutanasian kannattajat että vastustajat.

Kenties pöyristyttävimpään käsitesotkuun on sortunut Ylen A-studio. Talk-ohjelmassa 23.2.2017 se tarjosi eutanasiasta katsojille erityisen "tietopaketin". Sen toimittaja Rosa Kettumäki esitti tällaisen väitteen:

”Joskus puhutaan myös passiivisesta eutanasiasta. Tällä tarkoitetaan potilaan hoitamatta jättämistä tai parantavan hoidon lopettamista.”

Väite oli monin tavoin tolkuton:

1. "Passiivista eutanasiaa" ei ole, sillä eutanasia on aina aktiivinen ja tarkoituksellinen teko potilaan elämän lopettamiseksi.
2. Ketään potilaita ei jätetä hoitamatta.
3. Kun parantava hoito lopetetaan, siinä on kyse palliatiiviseen hoitoon siirtymisestä eikä minkään sortin eutanasiasta.

"Kiitollisina korjaamme virheet."
Atte Jääskeläinen
vastaava päätoimittaja
Ajantasa 9.3.2017

Syöpään menehtyy vuosittain noin 12 000 suomalaista. Lähes kaikki heistä tarvitsevat ainakin viimeisen elinvuotensa aikana oireenmukaista hoitoa. Näin sanovat syöpähoidon ja palliatiivisen hoidon asiantuntijat.

Palliatiiviseen hoitoon siirtyy siten joka vuosi, tänäkin vuonna, todella iso joukko suomalaisia. Heistä ja heidän omaisistaan on varmasti erityisen mieluisaa saada tietää Ylen "tietopaketista", että hoidossa onkin kyse "passiivisesta eutanasiasta".

Pyysin Yleä korjaamaan pöyristyttävimmän asiavirheen eli perättömän tiedon siitä, että "passiivinen eutanasia" tarkoittaisi parantavan hoidon lopettamista.

Päätoimittaja Atte Jääskeläinen hylkäsi pyynnön. Niinpä tein asiavirheen korjaamatta jättämisestä kantelun JSN:lle. Julkaisen kantelun ja siihen sisältyneen Jääskeläisen päätöksen saman tien tässä postauksessa.
-----------------------------

Julkisen sanan neuvosto
Fredrikinkatu 25 A 8
00120 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde

Ylen A-studion Talk-ohjelma ”Tuoko eutanasia paremman kuoleman?” TV1:ssä 23.2.2017 klo 21.05.
Kantelun perusteet

Keskusteluohjelman lomassa katsojille tarjottiin ”tietopaketti” siitä, mistä eutanasiassa on kyse. Paketin toimittanut Rosa Kettumäki esitti ohjelman kohdassa 13.42–13.51 tällaisen väitteen:

”Joskus puhutaan myös passiivisesta eutanasiasta. Tällä tarkoitetaan potilaan hoitamatta jättämistä tai parantavan hoidon lopettamista.”

Tietopaketin toimittajalle oli sattunut väärinkäsitys, sillä parantavan hoidon lopettamisessa ei ole kyse mistään eutanasiasta. Kun parantava hoito lopetetaan, siirrytään palliatiiviseen, potilaan oireita lievittävään hoitoon.

A-studion Talk-ohjelmaa edeltävänä päivänä Lääkäriliitto julkaisi selvityksen elämän lopun hoidon ja toimenpiteiden terminologiasta. Selvityksen oli tehnyt liiton eettisen neuvottelukunnan jäsen, LL, TK Kalle Mäki. Näin hän selvityksessään kuvasi palliatiivista hoitoa:

”Palliatiivinen hoito on potilaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa, jota annetaan, kun parantavan hoidon mahdollisuuksia ei enää ole. Se on elämänlaatua tukevaa kokonaishoitoa, jossa keskeistä on kivun ja muiden oireiden lievitys sekä psyykkisten, sosiaalisten ja hengellisten tarpeiden huomioon ottaminen. Saattohoito on se osa palliatiivista hoitoa, joka ajoittuu kuoleman läheisyyteen viimeisille elinviikoille tai kuukausille.”

Alan asiantutijat tietävät, että parantumattomasti sairaan potilaan palliatiivinen hoito voi kestää pitkään, jopa vuosia. On mieletöntä ja vastuutonta nimetä potilaan elämänlaatua tukeva, oireita lievittävä, kenties vuosia kestävä hoito ”passiiviseksi eutanasiaksi”.

Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistys ry esimerkiksi on pyrkinyt torjumaan väärinkäsityksiä korostamalla, että ”hyvään palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon ei kuulu eutanasia missään muodossa”.

Puhe ”passiivisesta eutanasiasta” on kaiken kaikkiaan harhaanjohtavaa. Euroopan palliatiivisen hoidon yhdistyksen (EAPC) eettisten kysymysten työryhmä korosti jo vuosikymmen sitten, että ”passiivista eutanasiaa ei voi olla olemassa”.

Työryhmän mukaan (Lääkärilehti 40/2005) ”eutanasia on jo määritelmällisesti aktiivinen toimenpide ja siksi ’passiivinen’ eutanasia on ristiriitainen käsite”. LL, TK Kalle Mäkikin totesi Lääkäriliiton selvityksessä, että ”tästä termistä on nimenomaan luovuttu”.

24.2.2017 lähetin Ylelle olennaista asiavirhettä koskevan korjauspyynnön. Se on kantelun kuittauksen perässä.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnasta vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen hylkäsi pyynnön. Hänen mielestään jutussa ei ollut harhaanjohtavaa asiavirhettä. 25.2.2017 hylkäyspäätös on kantelun lopussa.

Jättämällä korjaamatta olennaisen asiavirheen Yleisradio rikkoi hyvää journalistista tapaa (JO 20).

Kantelun tarkoitus ja luonne

JSN:n puheenjohtaja on karsinut kaikki ”Kulissien takana” -raportin julkitulon eli 23.4.2016 jälkeen tekemäni kantelut. Kaikissa niissä on ollut kyse olennaisen asiavirheen korjaamatta jättämisestä (JO 20).

Jokaisen noista karsintapäätöksistään JSN:n puheenjohtaja on tehnyt tulkitsematta lainkaan hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan hän on karsinut kunkin yksittäisen kantelun ikään kuin ”teknisellä” perusteella. Joulukuun 2016 päätöksiin asti karsintaperuste oli tällainen:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen.”

21.12.2016 JSN:n puheenjohtaja karsi neljä syys-lokakuussa tekemääni kantelua ja perusteli kutakin karsintapäätöstään näin:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kantelu on tehty testaustarkoituksessa.”

”Testaustarkoitus” on ollut kantelun karsintaperusteena kaikissa joulukuun 2016 jälkeenkin tehdyissä karsintapäätöksissä. Karsintaperuste on kahdestakin syystä erikoinen.

Testaaminen itsessään ei ensinnäkään ole mikään tarkoitus. Eiväthän yrityksetkään testaa hyödykkeitään testaamisen vuoksi vaan kehittääkseen yhä parempia hyödykkeitä; testaus on siis pelkkä väline tarkoituksen tai tarkoitusten toteuttamiseksi.

”Testaustarkoitus” on kantelun karsintaperusteena erikoinen myös siksi, että joka ainoa kantelu on aina pakostakin ikään kuin testi.

Kun media jättää olennaisena pitämäni virheen korjaamatta, se mielestäni rikkoo hyvää journalistista tapaa. Ainoa keino saada selville, miten median itsesääntelyelin tulkitsee median menettelyä, on kantelu. Se taas vääjäämättä ”testaa” sitä, pitääkö JSN median menettelyä hyvän journalistisen tavan mukaisena vai sen vastaisena.

Jos JSN aikoo jatkossakin käyttää ”testaustarkoitusta” kantelujen karsintaperusteena, sen tulee kertoa, miten kantelun median menettelystä voi ylipäätään tehdä, niin ettei kantelulla ole tuota JSN:n kiellettynä pitämää tarkoitusta.

JSN:n perussopimuksen mukaan neuvoston tehtävänä on ”tukea hyvää journalistista tapaa”. Sopimuksesta käy edelleen ilmi, että JSN:n tehtävänä on ”tulkita hyvää journalistista tapaa” ja että neuvosto käsittelee asioita ”tehtyjen kanteluiden perusteella”.  

Tämän kantelun tarkoituksena on edistää hyvää journalistista tapaa. Kantelu tarjoaa JSN:lle konkreettisen mahdollisuuden toteuttaa median itsesääntelyä perussopimuksessa määritellyn tehtävän mukaisesti.

Neuvosto voi tulkita tämän kaikki muodolliset ja asialliset vaatimukset täyttävän kantelun perusteella, rikkoiko kantelun kohteena oleva tiedotusväline hyvää journalistista tapaa vai ei.

Koska kantelun kohteena oleva tiedotusväline jätti korjaamatta olennaisen virheen (JO 20), se mielestäni rikkoi hyvää journalistista tapaa. Siksi kantelun erityisenä tarkoituksena on se, että neuvosto tekee kantelusta langettavan päätöksen ja antaa tiedotusvälineelle huomautuksen.

Tekemällä tästä kantelusta JSN:n kotisivuilla ja tiedotusvälineessä julkaistavan langettavan päätöksen neuvosto voi parhaiten toimia neuvostolle asetetun tehtävän mukaisesti ja tukea median yleisölle tosi tärkeää hyvää journalistista tapaa.

Mutta siinäkin tapauksessa, että JSN:n päätös jostain käsittämättömästä syystä olisi vapauttava, yleisöä ajatellen on joka tapauksessa oleellista se, että päätös julkaistaan neuvoston kotisivuilla. Vain sillä tavalla yleisö voi saada tiedon siitä, millaisen virheen korjaamatta jättämistä median itsesääntely ei pidä hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Jos JSN:n puheenjohtaja karsii virheen korjaamatta jättämistä koskevia kanteluja pelkin ”teknisin” perustein, se kielii siitä, ettei median itsesääntelyssä piitata lainkaan siitä, saavatko suomalaiset tiedotusvälineistään oikeaa vai virheellistä tietoa. Tällainen menettely myös synnyttää itsesääntelyn tehtävän ja tarkoituksen kannalta absurdin tilanteen.

Jättämällä virheet järjestään korjaamatta tiedotusvälineet voivat silloin vaikuttaa siihen, ettei JSN tosiasiassa lainkaan tutki niiden menettelyä ja tulkitse, ovatko ne menetelleet hyvän journalistisen tavan vastaisesti vai ei.

Mikäli JSN:n puheenjohtaja karsintaratkaisuillaan tarjoaa tiedotusvälineille tilaisuuden menetellä tällä tavalla, median itsesääntely lakkaa tyystin toimimasta. JSN:n mahdollisuudet tukea hyvää journalistista tapaa katoavat saman tien.

Helsingissä 11.4.2017

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com

KORJAUSPYYNTÖ

24. helmikuuta 2017 10.24
Markku Lehtola
Vastaanottaja: atte.jaaskelainen@yle.fi
Kopio: riitta.pihlajamaki@yle.fi, sari.huovinen@yle.fi, rosa.kettumaki@yle.fi, a-studio@yle.fi
A-studion Talk-ohjelman (”Tuoko eutanasia paremman kuoleman?”, TV1 23.2. klo 21.05) asiavirhettä koskeva korjauspyyntö

Hei,

Talk-ohjelman tietopaketissa toimittaja Rosa Kettumäki väitti mm. näin: ”Joskus puhutaan myös passiivisesta eutanasiasta. Tällä tarkoitetaan potilaan hoitamatta jättämistä tai parantavan hoidon lopettamista.”

Käsitteitä sotkien eutanasiadebatissa todellakin puhutaan tuon tuosta ”passiivisesta eutanasiasta”, mutta parantavan hoidon lopettamisessa ei ole kyse mistään eutanasiasta vaan aivan muusta. 

Kun potilaan parantavasta hoidosta luovutaan, siirrytään fyysisiä ja psyykkisiä oireita lievittävään palliatiiviseen hoitoon, jolla ei ole mitään tekemistä minkäänlaisen eutanasian kanssa.

Kuolevan potilaan oireiden hoitoa koskevassa Käypä hoito -suosituksessa (28.11.2012) palliatiivinen hoito määritellään potilaan aktiiviseksi kokonaisvaltaiseksi hoidoksi, ”jota annetaan, kun parantavan hoidon mahdollisuuksia ei enää ole”. Saattohoito puolestaan on se osa palliatiivista hoitoa, joka ajoittuu lähemmäksi todennäköistä kuolinhetkeä. 

Kettumäki johti katsojia harhaan väitteellään, joka tosiasiassa tarkoitti palliatiivisen hoidon ja saattohoidon nimeämistä ”passiiviseksi eutanasiaksi”. Erityisen ongelmallista oli se, että perätön väite sisältyi katsojille luvattuun tietopakettiin, jonka katsojat totta kai odottivat koostuvan vain oikeista tiedoista.

Katsojia harhaan johtanut Rosa Kettumäen tietopaketin väite oli käsitykseni mukaan olennainen asiavirhe, joten se on syytä korjata viipymättä (JO 20). 

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola@gmail.com

KORJAUSPYYNNÖN HYLKÄYSPÄÄTÖS 25.2.2017

Hyvä Markku Lehtola,

Pyydätte korjausta A-Studiossa olleen insertin seuraavaan lauseeseen:
”Joskus puhutaan myös passiivisesta eutanasiasta. Tällä tarkoitetaan potilaan hoitamatta jättämistä tai parantavan hoidon lopettamista.”

Kirjoitatte, että “parantavan hoidon lopettamisessa ei ole kyse mistään eutanasiasta” ja pidätte termin “passiivinen eutanasia” käyttöä näin harhaanjohtavana.

Passiivinen eutanasia mainitaan usein eutanasiaa käsittelevissä kirjoituksissa ja keskusteluissa. Termin määrittely vaihtelee osittain lähteestä riippuen ja on totta, että jotkut lääketieteen asiantuntijatkin pitävät koko termiä ristiriitaisena. Yleisesti kuitenkin korostetaan termin viittaavan myös hoidon lopettamiseen.

Tässä Duodecimin artikkelissa kirjoitetaan, että ”Kansainvälisessä keskustelussa passiivinen eutanasia tarkoittaa yhä useammin hyvää hoitokäytäntöä” (http://www.duodecimlehti.fi/lehti/1994/5/duo40096).

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kirjoittaa Lääkäriliiton sivuilla: ”Moni puhuu passiivisesta eutanasiasta, kun osana normaalia hyvää hoitoa ennen kuolemaa päädytään ravitsemus- ja nestehoidon lopettamiseen ja siirrytään oireenmukaiseen kärsimyksen hoitoon ja annetaan kuoleman tulla luonnollista kulkuaan.” (https://www.laakariliitto.fi/uutiset/blogi/eutanasiassa-laakarilla-on-arvo-ja-velvoiteristiriita/)

Samoin termiä käyttää oikeustieteen tohtori Irma Pahlman: ”Kansainvälisessä sekä kansallisessa keskustelussa passiivinen eutanasia tarkoittaa hyvää hoitokäytäntöä, johon liitetään hoidon keskeyttäminen, sen aloittamatta jättäminen, hyvä perushoito ja riittävä kipulääkitys. Passiivinen eutanasia eli hyvä elämän loppuvaiheen hoito on meillä hyväksytty hoitokäytäntö. ” (http://www.aamuposti.fi/artikkeli/482045-mielipide-kun-keskustelu-eutanasiasta-velloo-kasitteet-saattavat-hamartya)

Kuten yllä olevat lainaukset osoittavat, myös parantavan hoidon lopettamisen jälkeistä palliatiivista hoitoa on lääketieteellisissäkin keskusteluissa kutsuttu passiiviseksi eutanasiaksi. A-Studion jutussa vielä erityisesti korostettiin, että “ joskus puhutaan myös passiivisesta eutanasiasta”, ja täten alleviivattiin, ettei termiä käytetä kaikissa tilanteissa.

Jutussa ei ole harhaanjohtavaa asiavirhettä.
Näin hylkään oikaisupyyntönne.

Kunnioittavasti
Atte Jääskeläinen
vastaava päätoimittaja


Uutis- ja ajankohtaistoiminta, Yle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti