tiistai 10. toukokuuta 2016

HS:n Marko Junkkarin 17.4. vastaus Jyrki Kataisen kauden vaalivoittoväitettä (HS 10.4.) koskevaan korjauspyyntöön 

Blogini edellisessä postauksessa julkaisin JSN:lle tekemäni kantelun HS:n Marko Junkkarin mielestäni perättömästä väitteestä.

Väite tarkoitti faktisesti sitä, että kokoomus voitti Jyrki Kataisen puheenjohtajakaudella 2004–2014 kaikki silloin käydyt vaalit. Kataisen kaudella järjestettiin kaikkiaan kymmenet vaalit.

Facebookissa Marko Junkkari paheksui tänään illansuussa sitä, että en julkaissut hänen vastaustaan korjauspyyntööni. Moinen paha moka on syytä korjata oitis, joten tässä yleisön pyynnöstä Junkkarin 17.4. vastaus:

Hei Markku,

Väite ei ole perätön. Vaalien "voittaminen" saattaa jossain tapauksessa olla tulkinnanvaraista, mutta ainakin vaalien suurinta puoluetta voi  pitää voittajana. Kaikissa noissa listaamissasi kokoomuksen "ei-voittamissa" vaaleissa se oli suurin puolue. 

Kokoomus oli suurin puolue euroovaaleissa 2004, 2009 ja 2014 sekä  myös kuntavaaleissa 2012 ja eduskuntavaaleissa 2011.

Olisi aika hassua, jos eduskuntavaaleissa 2011 pääministeripuolueeksi noussutta kokoomusta ei voisi kutsua vaalivoittajaksi - vaikka menettivätkin kuusi paikkaa.

Vaalivoiton määritteleminen on - kuten sanoin - välillä tulkintaa. Ja se vaihtelee sen mukaan, mitä kriteeriä käyttää. (ääniosuus, kansanedustajien määrän muutos, monenneksiko suurin puolue oli). 

Joka tapauksessa ihan perustellusti kokoomuksen voi tulkita voittajaksi 10 eri vaaleissa Kataisen kaudella. 

Yst.terv.

Marko Junkkari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti