maanantai 23. toukokuuta 2016

Prosenttiyksikön "yksinkertainen" ja "kansankielinen" ilmaisu viihtyy myös oikeistoa myötäilevässä lehdessä


Viikko sitten kerroin Kansan Uutisia koskevasta kantelusta Julkisen sanan neuvostolle: lehden julkaisemassa jutussa oli sotkettu prosenttiyksiköt prosenteiksi ja jätetty virhe korjaamatta.

Kerroin myös siitä, miten JSN jo syksyllä 2014 päätti demarilehden tapauksessa (5488/SL/14), että prosentti on vain prosenttiyksikön "yksinkertainen" ja "kansankielinen" ilmaisu, siis sama asia.

Tänään lähetin JSN:lle kantelun poliittista oikeistoa lähellä olevasta Uudesta Suomesta. Senkin mielestä prosenttiyksikkö ja prosentti ilmeisesti olivat sama eikä eri asia. Niinpä US ei halunnut julkaista korjausta, kun väitin lehden sotkeneen prosenttiyksiköt prosenteiksi.

Tapaus kielii lähinnä siitä, että prosenttiyksikön "yksinkertainen" ja "kansankielinen" ilmaisu viihtyy hyvin myös poliittisen kentän oikean laidan lehdessä. JSN:n opetus siis on mennyt hyvin läpi koko lehdistön, laidasta laitaan.

Paljonko Reserviläisliiton jäsenten Nato-kannatus hiipui?

Reserviläisliitto julkaisi sivuillaan 23.4. uutisen jäsenkyselystään. Sen tulosten mukaan 41 prosenttia liiton jäsenistöstä hakisi nyt Naton jäsenyyttä, mutta kannatus oli alamäessä:

"Kannatus on viime lokakuusta laskenut runsaat viisi prosenttia (5,3 %) ja vuodentakaisista luvuista vajaat kahdeksan prosenttia (7,6 %)."

Uusi Suomi uutisoi samana päivänä, että Reserviläisliiton jäsenten Nato-kannatus oli notkahtanut "hieman". Jäsenistä 41 prosenttia hakisi nyt Nato-jäsenyyttä:

"Nato-jäsenyyden kannatus on laskenut edellisestä, lokakuussa tehdystä kyselystä noin viisi prosenttia ja vuoden takaisesta vajaat kahdeksan prosenttia."

Kuten huomaamme, US:n toimittaja oli onnistunut uutisen kirjoittelussa mainiosti. Hän oli osannut siteerata Reserviläisliiton uutista jopa hämmästyttävän sanatarkasti.

Sitä hän ei ehkä osannut arvata, että Reserviläisliittokin oli jo omaksunut JSN:n "virallisen" opin: prosentti ja prosenttiyksikkö ovat sama asia, prosentti on vain prosenttiyksikön "yksinkertainen" ja "kansankielinen" ilmaisu.

Faktavahtiin JSN:n oppi ei ole – vielä – uponnut. Vahti on lukenut aikoinaan Efraim Elon laskuoppia ja uskoo vakaasti siihen, että reserviläisten kyselyssä Nato-jäsenyyden kannatus laski lokakuun 2015 kyselystä 11,4 prosenttia ja huhtikuun 2015 kyselystä 15,6 prosenttia. Siis tuplasti US:n uutisessa väitettyyn verrattuna.

Kantelu Julkisen sanan neuvostolle:

Julkisen sanan neuvosto
Eteläranta 10
00130 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde

Uuden Suomen uutinen ”Reserviläisten Nato-kannassa muutos: 41 % hakisi jäsenyyttä” (23.4.2016). Uutisen osoite on: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/194574-reservilaisten-nato-kannassa-muutos-41-hakisi-jasenyytta (tarkistettu 23.5.).

Kantelun perusteet

Uutisessa kerrottiin, että Reserviläisliiton jäsenten Nato-kannatus on notkahtanut ”hieman”. Uuden jäsenkyselyn mukaan liiton jäsenistä 41 prosenttia hakisi Nato-jäsenyyttä nyt, uutinen tiesi.

Tässä yhteydessä US esitti seuraavan väitteen, josta kävi ilmi, mitä lehden mukaan tarkoitti se, että Nato-kannatus oli notkahtanut ”hieman”:

”Nato-jäsenyyden kannatus on laskenut edellisestä, lokakuussa tehdystä kyselystä noin viisi prosenttia ja vuoden takaisesta vajaat kahdeksan prosenttia.”

Tosiasiassa kysely osoitti Reserviläisliiton jäsenten Nato-kannatuksen notkahtaneen suurin piirtein kaksi kertaa enemmän kuin US väitti.

Huhtikuussa 2015 kannatus oli 48,6 prosenttia, viime lokakuussa 46,3 prosenttia ja kuluvan vuoden huhtikuussa siis 41,0 prosenttia.

Oikeat luvut käyvät ilmi Reserviupseeriliiton julkaisemasta kyselystä, esimerkiksi sen sivun 4 grafiikasta. Kysely julkaistiin asiasta kertovan tiedotteen yhteydessä.

Tiedotteen osoite netissä on http://www.reservilaisliitto.fi/uutishuone/uutiset/reservilaisten_nato-nakemykset_aiempaa_epavarmempia.34468.news?137_o=5 (tarkistettu 23.5.).

Nato-jäsenyyden kannatus siis oli laskenut lokakuun 2015 kyselystä 11,4 prosenttia ja huhtikuun 2015 kyselystä 15,6 prosenttia.

Perätön tieto kyselyn osoittamasta Nato-kannatuksen laskusta vähätteli notkahdusta rajusti ja oli siksi olennainen asiavirhe (JO 20). Tästä syystä pyysin US:n toimitusta korjaamaan virheensä. Korjauspyynnön teksti on kopiona kantelun kuittauksen perässä.

Uuden Suomen toimitus ei reagoinut korjauspyyntöön millään tavalla eikä myöskään korjannut virhettään. Jättämällä korjaamatta olennaisen asiavirheen lehti rikkoi hyvää journalistista tapaa.


Helsingissä 23.5.2016

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com

KORJAUSPYYNTÖ

23. huhtikuuta 2016 13.59
Markku Lehtola
Vastaanottaja: toimitus@uusisuomi.fi
”Reserviläisten Nato-kannassa muutos: 41 % hakisi jäsenyyttä” –uutisen (23.4.) käsitesotku

Hei,

uutisessa väitettiin, että Nato-jäsenyyden kannatus on laskenut edellisestä, lokakuussa tehdystä kyselystä noin viisi prosenttia ja vuoden takaisesta vajaat kahdeksan prosenttia.

Uutisen kirjoittaja oli tullut sotkeneeksi prosenttiyksiköt ja prosentit ja vähätelleeksi siitä syystä rajusti Nato-jäsenyyden kannatuksen laskua. Virheet on syytä korjata viipymättä (JO 20).

Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola [at] gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti