keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Kulissien takana -raportti uhkaa valtamedian omertàa?



Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan harjoittaman kantelujen karsinnan tosi olemus on ollut tieto, josta lehdet ja ex-työnantajani Yle ovat vuodesta toiseen visusti vaienneet.

Edes journalistien oma Journalisti-lehti ei ole kantelujen karsinnan todellista luonnetta paljastanut, joten useimmat rivitoimittajatkaan eivät ole tienneet eivätkä tiedä koko asiasta yhtään mitään.

Vaikeneminen on ollut häkellyttävän yksituumaista. Useista pyynnöistäni huolimatta toimitukset järjestään ovat jättäneet kertomatta yleisöilleen kantelujen karsinnan todellisesta olemuksesta. Vaikenemisen yksituumaisuus on muistuttanut erehdyttävästi sisilialaisen mafian omertàa.

Valtamedia on halunnut vaieta erityisesti siitä, että kantelujen karsinnassa on suurelta osin kyse hyvän journalistisen tavan tulkitsemisesta.

Järjestelyssä ei siis ole ollut eikä ole kyse siitä, että kanteluja karsittaisiin vain ikään kuin ”teknisin” perustein, esimerkiksi kantelujen yli-ikäisyyden tai nimettömyyden perusteella.

Niinpä suomalaiset eivät ole vielä voineet tietää, että meillä tulkitaan hyvää journalistista tapaa jatkuvasti myös sellaisin ratkaisuin, joista heillä ei ole hajuakaan. Näin toimittajat käytännössä ilmaisevat olevansa vastuussa ennen kaikkea yleisölle.

Nyt median aidon itsesääntelyn pimeä puoli eli kulissien takainen ei-julkinen itsesääntely on vihdoinkin tullut julki ja ainakin periaatteessa internetissä touhuavan somekansan tietoon.

Sen toi ensimmäiseksi julki vuoden 2015 tiedetoimittaja Jani Kaaro kolumnissaan, joka julkaistiin joukkorahoitusjournalismia harjoittavan Rapport.fi:n sivustolla.

Laatimani 39-sivuinen journalistinen raportti Kulissien takana julkaistiin Kaaron kolumnin yhteydessä. Nyt raportti julkaistaan myös tässä Faktavahti-blogissani.

Hyvän alkutuntuman pitkähköön raporttiin saa lukemalla Jani Kaaron kolumnin ”Valemedia vai mediavale – korjaako valtamedia omat virheensä? Entä mitä siihen sanoo JSN?”.

Kolumnin osoite Rapport.fi:ssä.

Suosittelen kolumnin lukemista jokaiselle, joka haluaa tietää, miten valtamedia yleisön tietämättä pyörittää median aitoa itsesääntelyä.

Kriittiset kommentit ovat tervetulleita. Olisi myös kiva kuulla kannanottoja siitä, hyväksyttekö sen, että JSN tulkitsee hyvää journalistista tapaa päätöksin, joita ei perusteluineen koskaan missään julkaista.

Koko raportti on luettavissa tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti