perjantai 7. heinäkuuta 2017

Turun Sanomat valisti lukijoitaan CIA:n tiedolla Suomen tuloeroista

Turun Sanomat julkaisi keskiviikkona 5.7. Financial Timesin toimittajana Lontoossa toimivan Maija Palmerin napakan kolumnin "Köyhistä ei puhuta".

Nettilehden kolumnissaan Palmer totesi köyhien olevan Britanniassa usein näkymättömiä. Samalla hän huomautti, että tuloerot ovat Britanniassa suuret:

"Epätasa-arvoa mittaavassa Gini-indeksissä Britannian lukema on 32,5, samaa luokkaa kuin Tajikistan ja Bangladesh. Mutta köyhistä ei täällä puhuta. (Suomen lukema on 21,5 – ja mitä pienempi numero sitä tasa-arvoisempi maa.)."

Gini-indeksin lukemien lähdettään Palmer ei lukijoille kertonut. Koska Suomen lukema oli minusta suuruusluokaltaan virheellinen, lähetin TS:lle olennaista asiavirhettä koskevan korjauspyynnön.

Kerroin, että Eurostatin tiedot vuodelta 2015 ("Gini coefficient of equivalised disposable income – EU-SILC survey") osoittivat, että Suomen lukema oli paljon kolumnissa väitettyä isompi, 25,2.

Kerroin myös, että Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan käytettävissä olevien rahatulojen (pl. myyntivoitot) Gini-kerroin vuonna 2015 oli Suomessa 25,5.

Edelleen kerroin, että vuoden 1966 lukemasta 31,1 Gini-kerroin oli 1980-luvun loppuun pudonnut tuloeroja tasoittavan politiikan tuloksena noin 20:een. Palmerin väittämällä tasolla Gini-indeksi oli siten ollut vuosikymmeniä sitten.

Maija Palmer vastasi korjauspyyntöön ja totesi, että lukema saattoi olla väärä. Hänen mukaansa asiaa pitäisi tutkia tarkemmin. Tässä yhteydessä hän kertoi, että numerot olivat peräisin CIA Factbookista.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli todellakin julkaissut isosta joukosta maita tuloeroja kuvaavat Gini-indeksit. Suomen luvut olivat CIA:n taulukossa vuodelta 2008 ja vuodelta 2015.

Alla olevaan asetelmaan olen vertailun vuoksi merkinnyt CIA:n lukujen lisäksi Eurostatin ja Tilastokeskuksen Suomi-luvut vuosilta 2008 ja 2015. Vertailun luvut puhunevat puolestaan.

Suomen tuloeroja kuvaava Gini-indeksi:


CIA
EUROSTAT
TILASTOKESKUS




2008
26,8
26,3
26,0
2015
21,5
25,2
25,5

On hyvinkin mahdollista, että CIA on käyttänyt Gini-indeksiä laskiessaan hiukan eri tulokäsitettä kuin Eurostat ja Tilastokeskus. CIA:n tietoa vuodelta 2015 on silti pakko pitää virheellisenä.

Noin dramaattisesti tuloerot eivät ole meillä voineet viime vuosina kaventua. Tilastokeskuksen ja Eurostatin tapaan myös OECD:n ja Maailmanpankin tiedot kielivät vain tuloerojen vähäisestä kapenemisesta finanssikriisin jälkeisenä aikana.

Odotankin nyt uteliaana, miten FT:n Maija Palmer ja Turun Sanomien toimitus korjauspyyntöön lopultakin suhtautuvat.

Vielä 7.7. aamuun mennessä Turun Sanomat ei ollut ainakaan nettisivuillaan oikaissut CIA:n tietoa. Lehti ei ollut myöskään kertonut lukijoilleen sitä tietoa, että Gini-indeksiluvut olivat Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun käsialaa; pyysin TS:n toimitusta kertomaan lukijoille vähintäänkin tämän taustatiedon, jotta he osaisivat suhtautua julkaistuun Gini-indeksilukemaan riittävän kriittisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti