keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Talousrikoksista "pitkiä" vankeusrangaistuksia?

Helsingin hovioikeus julkaisi maanantaina 3.7. tiedotteen neljän henkilön tuomitsemisesta ehdottomiin vankeusrangaistuksiin talousrikoksista niin sanotussa Kultalampi-jutussa.

Tuomituista tunnetuin oli kiinteistöbisnestä harjoittanut entinen kokoomuspoliitikko Ilkka J. Kari, joka toimi aikoinaan pitkään Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Hän sai pisimmän tuomion: viisi vuotta vankeutta. Muiden tuomiot vaihtelivat neljästä ja puolesta vuodesta neljään vuoteen yhdeksään kuukauteen. Tuomiot eivät tietenkään ole vielä lainvoimaisia.

Ilkka J. Kari tuomittiin vankeuteen kaikkiaan kuudesta törkeästä talousrikoksesta: kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta, kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä velallisen petoksesta sekä törkeästä petoksesta.

Helsingin Sanomat uutisoi tapauksesta tuoreeltaan ja korosti hovioikeuden tuominneen tapauksen perusteella useita "pitkiä" vankeusrangaistuksia.

HS:n toimittajan mielipidettä kukin arvioikoon omista lähtökohdistaan, mutta parit taustatiedot kenties auttavat arvioimaan mielipidettä.

Törkeän kirjanpitorikoksen, törkeän velallisen epärehellisyyden, törkeän velallisen petoksen ja törkeän petoksen rangaistusasteikko ulottuu neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Kuudesta näin vakavasta rikoksesta Ilkka J. Kari siis tuomittiin yhteiseen rangaistukseen, joka oli viisi vuotta vankeutta. Rötöstelyn avulla rakennushankkeen ulkopuolelle oli hovioikeuden mukaan siirretty kaikkiaan noin 6,6 miljoonaa euroa.

Tuoreimmat Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin julkaisemat tilastot käräjäoikeuksien tuomioista ovat vuosilta 2012–2014. Tilastotkin ovat kiinnostavia, kun arvioidaan tuomioita.

Tyypillinen, mediaanina mitattu vankeusrangaistus törkeästä kirjanpitorikoksesta oli noina vuosina 21,6 kuukautta. Törkeästä velallisen epärehellisyydestä tyypillinen rangaistus oli 8,7 kuukautta ja törkeästä petoksesta 13,2 kuukautta vankeutta.

Törkeä velallisen petos ei julkaistuun rangaistusten vertailuun sisältynyt, mutta esimerkiksi vuonna 2014 sellaisen rikoksen keskirangaistus oli Rikollisuustilanne 2015 -julkaisun mukaan 6,0 kuukautta.

Ajatusleikkinä voi pohtia, että jos Karille olisi tuomittu kustakin törkeästä rikoksesta tyypillinen rangaistus, tuomiota olisi kertynyt kaikkiaan noin kuusi ja puoli vuotta. Yhdistetty rangaistus oli tätä vähän lyhyempi, viisi vuotta vankeutta. Näin pitkät tuomiot eivät kaiketi ole olleet talousrikosjutuissa kovinkaan yleisiä.

Ainakaan tuoreeltaan Kultalampi-jutun tuomiot eivät ole herättäneet mitään julkista keskustelua talousrikosten rangaistuksista. Pari vähän hämmentävää havaintoa median toimintatavasta kuitenkin olen tehnyt.

Iltalehti oli arvioinut aiheelliseksi pyytää kovimman tuomion saaneelta Ilkka J. Karilta kommenttia. Maanantai-iltana 3.7. julkaistussa nettilehden jutussa Kari vakuutti syyttömyyttään ja leimasi kiinnostavasti "kaverit" koko sotkun syypäiksi.

Toinen vähän hämmentävä mediahavainto on se, että ainakaan toistaiseksi uutinen kokoomuksen entisen vaikuttajan talousrikostuomiosta ei näytä ylittäneen puolueen Verkkouutisten uutiskynnystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti