Lehdet levittävät perätöntä tietoa syntyvyyden viime vuosien kehityksestä Ruotsissa
Helsingin Sanomat julkaisi 26.7. sekä printissään että nettilehdessään toimittaja Elina Kervisen jutun, joka rakensi harhaanjohtavasti mielikuvaa syntyvyyden viime vuosien kasvusta Ruotsissa. Netissä julkaistun HS-jutun voi lukea tästä.Ilmiselvää virheellistä mielikuvaa synnyttänyt argumentointi oli kuitenkin sen verran epäselvää, että en osannut tehdä Hesarin toimitukselle korjauspyyntöä.
Mutta tänään sekä HS itse että HS:n jutun sytyttämä Karjalainen esittivät länsinaapurin syntyvyyden kehityksestä pääkirjoituksissaan sellaiset perättömät väitteet, joista lähetin lehdille korjauspyynnöt.
Hesari väitti pääkirjoituksessaan, että "syntyvyys on ollut Suomessa laskusuunnassa jo vuosia toisin kuin Ruotsissa". Karjalainen totesi pääkirjoituksessaan syntyvyyden kääntyneen talouslaman aikana laskuun useimmissa läntisen Euroopan maissa ja väitti, että "Ruotsi on poikkeus".
Hesarille ja Karjalaiselle lähetettyjen oikaisypyyntöjen tekstit (HS:n ensimmäisenä) menivät näin:
Hei,
pääkirjoituksessa esitettiin väite, jonka mukaan "syntyvyys on ollut Suomessa laskusuunnassa jo vuosia toisin kuin Ruotsissa”. Ruotsin syntyvyyttä koskeva väite oli perätön, sillä Ruotsissakin syntyvyys on ollut laskusuunnassa jo vuosia.
Ruotsin tilastoviraston (SCB) tietojen mukaan vuonna 2010 yleinen syntyvyysluku oli 12,3, mutta vuonna 2015 enää 11,7. Toinen syntyvyyttä kuvaava mittari, kokonaishedelmällisyys, oli vuonna 2010 Ruotsissa 1,98, mutta vuonna 2015 enää 1,85.
Edellä mainitut syntyvyyttä kuvaavat SCB:n tilastoluvut löytyvät osoitteesta http://www.scb.se/en_/finding-statistics/statistics-by-subject-area/population/population-composition/population-statistics/aktuell-pong/25795/yearly-statistics--the-whole-country/26040/.
Ruotsin syntyvyyttä koskeva virheellinen tieto oli käsitykseni mukaan olennainen virhe (JO 20), joten se on syytä korjata HS:n lukijoiden iloksi viipymättä.
Oikaisu on erityisen tärkeä senkin vuoksi, että HS:ssa 26.7. julkaistu Elina Kervisen juttu synnytti lukijoille vallan virheellisen mielikuvan syntyvyyden kehityksestä Ruotsissa.
---------
Hei,
pääkirjoituksessa todetaan syntyvyyden kääntyneen talouslaman aikana laskuun useimmissa läntisen Euroopan maissa ja väitetään: ”Ruotsi on poikkeus.” Ruotsia koskeva tieto on virheellinen, sillä syntyvyys on ollut viime vuosina eli talouslaman aikana laskusuunnassa myös siellä.
Ruotsin tilastoviraston (SCB) tietojen mukaan yleinen syntyvyysluku (Crude birth rate, per 1000) vuonna 2010 oli 12,3 ja vuonna 2015 eli viisi vuotta myöhemmin 11,7. Samana aikana kokonaishedelmällisyyskin (Total fertility rate) laski. Vuonna 2010 se oli 1,98, mutta vuonna 2015 enää 1,85.
Käsitykseni mukaan Ruotsin syntyvyyttä koskeva virheellinen tieto oli Journalistin ohjeiden 20. kohdan tarkoittama olennainen virhe, joten lehden lukijoiden iloksi se on syytä korjata viipymättä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti