sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Toimitus vastaa myös mielipidekirjoitusten asiasisällön oikeellisuudesta

Yksi reilut viisi vuotta jatkuneen "JSN-testini" menestyksistä on kanteluni pohjalta tehty Julkisen sanan neuvoston langettava päätös 5861/SL/15. Siinä JSN teki selväksi, että toimitus on vastuussa myös yleisönosastossa julkaistujen kirjoitusten faktojen paikkansapitävyydestä.

Toimitukset tuskin järin yleisesti riemuitsivat tästä tärkeästä päätöksestä, josta yleisön on kuitenkin syytä kiittää median itsesääntelyä pyörittävää Julkisen sanan neuvostoa.

Ainakin kantelun kohteena olleella toimituksella nimittäin oli ollut sellainen typerä käsitys, että toimituksen ei tarvitse vastata julkaistavaksi valitsemiensa mielipidekirjoitusten asiavirheistä.

Kantelu koski Hufvudstadsbladetia. Se oli julkaissut 31.5.2015 Tony Granholm -nimisen henkilön kirjoituksen "Individen står ensam i helvetet".

Kirjoituksessaan Granholm totesi ensin aivan oikein, että itsemurha ei Suomessa ole rikos. Tämän jälkeen hän kuitenkin väitti, että "i Finland är det ett brott att hjälpa sin vän med något som inte är ett brott".

Hbl:n julkaisemassa kirjoituksessa siis väitettiin, että itsemurhassa avustaminen on Suomessa rikos. Väite oli perätön, joten lähetin toimitukselle vielä samana päivänä korjauspyynnön.

Pyynnössäni viittasin ETENEn eli valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan 15.12.2011 kannanottoon eutanasian mahdollisuudesta. ETENEn mukaan "itsemurhan edistäminen ei ole Suomessa rikos" (s. 2).

Hbl:n toimitus kieltäytyi korjaamasta asiavirhettä. Lehden uusi päätoimittaja Tommy Westerlund totesi korjauspyynnön torjuvassa vastauksessaan: "Vi ansvarar inte för sakfel i insändartexter."

Lähetin JSN:lle asiavirheen korjaamatta jättämisestä kantelun. Sitä perustelin myös viittaamalla oikeusministeri Johannes Koskisen 8.3.2005 vastaukseen kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjalliseen kysymykseen 80/2005.

Vastauksessaan silloinen oikeusministeri totesi, että itsemurhaan avustamisesta ei rikoslaissa ole erityisiä säännöksiä:

"Rikosoikeuden yleisten oppien perusteella avustajan rankaiseminen avunannosta tai yllytyksestä edellyttäisi rangaistavaa päätekoa. Itsemurha ei ole rangaistava teko."

---------------

Muinoin itsemurha oli rangaistava rikos. Itsemurha kriminalisoitiin Ruotsin valtakunnassa vuonna 1442 kootussa Kuningas Kristoferin maanlaissa. Rangaistavana rikoksena itsemurha pysyi peräti 1800-luvun jälkipuolelle saakka.

Itsemurhaa koskevaa lainsäädäntöä ja itsemurharikoksia tutkineen Riikka Miettisen mukaan rangaistukset kohdistettiin itsemurhan tehneen ruumiiseen (ks. väitöstiedote).

Mieleltään terveet itsemurhaajat pyövelin piti viedä metsään ja polttaa jäännökset roviolla. Mieleltään sairaat taas tuli lain mukaan haudata kirkkomaan ulkopuolelle.

---------------

Julkisen sanan neuvosto antoi kantelusta langettavan päätöksen 16.12.2015. Päätöksessä kuvattiin Hbl:n päätoimittajan neuvostolle antamaa vastausta, toivottavasti oikein.

Vastauksesta kävi ilmi se, että Hbl:n toimituksessa oli koettu mielipidekirjoitusten asiavirheiden tarkistaminen "erittäin aikaa ja resursseja vaativaksi".

Varsin erikoinen ajatus päätoimittajan vastauksessa oli – jos vastaus todellakin oli kuvattu oikein – että asiavirheet julkaistaan Hbl:ssä Debatt-palstalla. Että oikein oma palstansa asiavirheille?

No, JSN:n ratkaisu oli joka tapauksessa erittäin hyvä ja perusteltu. Neuvosto muistutti siitä, että toimituksellista sisältöä ovat toimituksen laatimat, tilaamat, käsittelemät ja journalistisin perustein julkaistavaksi valitut tai journalistisesti korostetut aineistot:

"Lehtien printissä julkaisemat mielipidekirjoitukset valikoidaan, editoidaan ja niiden kieliasua korjataan."

"Myös asiasisällön oikeellisuuden tarkistaminen julkaistaviksi valikoiduissa mielipidekirjoituksissa on toimituksen vastuulla samalla tavalla kuin se on tehtävä esimerkiksi kolumnien ja pääkirjoitusten kohdalla."

Hyvään journalistiseen tapaan siis sisältyy toimituksen velvoite vastata myös siitä, että faktat ovat kohdallaan myös yleisönosastossa julkaistavissa mielipidekirjoituksissa.

Tätä koskevan mainion päätöksen onnistuin saamaan aikaan vanhaan "hyvään" aikaan eli ennen itsesääntelyn läväyttämää porttikieltoa. Ihan kaikki ei siis ole ollut "JSN-testissäni" aivan turhaa.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista asiaa. Varmasti paljon on muuttunut siitä, mitä ennen oli. Kuinkahan aikoinaan oli esimerkiksi lakimiehiä tarjolla. Olikohan rikoksen uhrin avustaminen asia, johon löysi helposti tukea ulkopuolisilta. https://www.asianajotoimistoeriksson.fi/palvelut/rikosoikeus

    VastaaPoista