Bodomin murhia puidaan jälleen median "kansankäräjillä"
7.10.2005 Espoon käräjäoikeus totesi Nils Gustafssonin syyttömäksi Bodomin murhiin. Oikeuden yksimielinen päätös murskasi syyttäjien teoriat kohta kohdalta pirstaleiksi.
Päätöksessään käräjäoikeus korosti, että "lukuisat seikat tukevat vahvasti johtopäätöstä Gustafssonin syyttömyydestä".
Oikeuden mukaan murhiin ei siis syyllistynyt Nils Gustafsson, joka oli ainoa henkiin jäänyt siitä neljän nuoren porukasta, joka kesällä 1960 leireili Bodominjärvellä. Tekijän täytyi tulla porukan ulkopuolelta.
Rikosoikeuden professori Ari-Matti Nuutila luonnehti päätöstä Journalismikritiikin vuosikirjassa 2006 tähän tapaan: "Päätös oli poikkeuksellisen yksiselitteisesti syytetyn vapauttava."
Gustafssonin syyttömyyden todennut päätös jäi lainvoimaiseksi, sillä syyttäjät eivät yrittäneet hakea päätökseen muutosta hovioikeudesta.
Mutta ei Bodom-käräjöinti suinkaan siihen loppunut.
Median "trial by newspaper" pyörii nimittäin yhä täyttä päätä. Nyt "kansankäräjät" on käynnistänyt kohuttu Bodom-elokuva, jonka ennakkonäytökset ovat maanantaina 8.8.
"Kansankäräjien" valmistavan istunnon meille tarjosi Ilta-Sanomien 5.8. ilmestynyt numero viihteen sivuillaan.
Nita Makkosen juttupaketista saimme tietää, että leffassa neljä nuorta yöpyy Bodominjärvellä "tarkoituksenaan luoda rekonstruktio vuoden 1960 kohtalokkaasta kesäkuisesta yöstä".
Elokuva ei kuulemma ota "millään tavalla kantaa todellisen murhayön tapahtumiin". Mutta katsojia luonnollisesti kiinnostaa se, millaisia teorioita Taneli Mustosen ohjaama elokuva tarjoaa Bodom-mysteerille. Näin Makkonen kuvasi ohjaajan ajatuksia Bodom-mysteeristä:
"Minun mielenkiintoni on siinä herkässä ajassa nuoruudessa, jolloin koetaan niin voimakkaita tunteita, että tällaisiin tapahtumiin voidaan päätyä."
Tarjoaako kauhuelokuvan rekonstruktio kesän 1960 murhayöstä siis yhä sitä teoriaa, että "tällaisiin tapahtumiin" päätyi sittenkin "voimakkaita tunteita" kokenut Nils Gustafsson -niminen nuorimies?
Ei toki välttämättä, sillä elokuvahan ei ota millään tavalla kantaa todellisen murhayön tapahtumiin. Ohjaaja muistaa mainita toisestakin teoriasta.
"Ja iso kysymys on myös, että mitä jos siellä oli ulkopuolinen tekijä. Halusin, että myös se tulee esiin, Mustonen kuvailee."
Journalismin etiikan näkövinkkelistä erikoista tekstiä lataa "kansankäräjien" valmistavan istunnon päätteeksi toimittaja Nita Makkonenkin. Kas näin:
"Bodomin murhat ovat kuvitteellisella tasolla kuin Agatha Christien klassikkoteos Eikä yksikään pelastunut (1939). Ulkopuolista tekijää epäillään, mutta kaikkein pelottavinta olisi, jos tekijä olisikin joku pienen joukon sisältä."
Bodom-elokuvaan ei tietenkään voi ottaa etukäteen kantaa. Mutta koko lailla erikoista oli teksti Ilta-Sanomissa, joka elokuvaa meille mainosti.
Eikö ihmisoikeuksiin kuuluva syyttömyysolettama paina höyhenen vertaa mediassa edes sen jälkeen, kun tuomioistuin on lainvoimaisella päätöksellä todennut yksilön syyttömäksi?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti