JSN:n varajäsen "korjasi" nolon virheensä
Sunnuntaina 24. syyskuuta 2017 Etelä-Suomen Sanomien toimituspäällikkö Juha Honkonen tarjosi lehtensä lukijoille aikamoisen skuupin. Se sisältyi "Ennen oli paremmin – höpö höpö" -kirjoitukseen.
Honkonen korosti, että taloudessakin näyttää nyt hyvältä. Tuoreimmat ennusteet bkt:n kasvusta huitelevat kolmessa prosentissa ja ylikin, hän valisti ja muistutti menneenkin näyttävän hyvältä:
"Synkältä ei näytä edes lähimenneisyys. Varsin yleinen käsitys on, että maamme on ollut tähän vuoteen asti taantuman partaalla.
Tilastokeskuksen bkt-luvuista kuitenkin näkyy, että jo 2011 ylitettiin vuoden 2008 pudotusta edeltävä taso. Sen jälkeen on joka vuosi rikottu ennätyksiä, eikä laskua ole näköpiirissä."
Monet Etelä-Suomen Sanomien lukijat mahtoivat olla paljastuksesta ihmeissään, ja monilta lorahti Päijät-Hämeessä sunnuntain aamukahvi varmasti väärään kurkkuun.
Oliko meitä siis huiputettu? Oliko esimerkiksi Suomen Pankki johtanut meitä harhaan kesäkuun talousennusteellaan?
Taloustieteilijöitä vilisevä, kaikkitietävä keskuspankki tosiaankin oli 13.6.2017 ennusteessaan todennut, että "bruttokansantuote saavuttaa vuoden 2008 tason vuoden 2019 aikana".
Pankin mielestä – vastoin ESS:n Honkosen käsitystä – bkt eli kokonaistuotanto siis oli yhä vuotta 2008 alemmalla tasolla.
Keskuspankki oli tietysti nytkin oikeassa ja ESS:n journalistiparka väärässä. Nolon väärinkäsityksen syykin oli ilmeinen.
Juha Honkonen oli tullut vilkaisseeksi niitä Tilastokeskuksen bkt-lukuja, jotka oli laskettu käyvin hinnoin. Jos näitä lukuja käyttää, kun kuvaa bkt:n kasvua vuodesta toiseen, menee inflaation takia metsään.
Honkonen meni. Hän havaitsi vuoden 2008 bkt:n olleen käyvin hinnoin lähes 194 miljardia ja vuonna 2011 jo lähes 197 miljardia euroa. Näin hänen mielestään "jo 2011 ylitettiin vuoden 2008 pudotusta edeltävä taso".
Jos Honkosen väärinkäsityksen tapaan tutkailisi elintason (bkt/asukas) muutosta esimerkiksi vuodesta 1975 vuoteen 2016, päätyisi tosi hämmentävään tulokseen.
Laskin, että elintaso näyttäisi neljän vuosikymmenen aikana kohonneen peräti 10-kertaiseksi. No, ihan tällaista materian onnea meille ei ole suotu, vaan elintaso on noussut vain noin 2-kertaiseksi.
Juuri inflaation tuottaman harhan eliminoimiseksi bkt:n muutosta tavataan kuvata kiintein hinnoin. Tilastokeskus esimerkiksi eliminoi harhan mittaamalla bkt:n perusvuodeksi valitun vuoden hinnoin.
Viitevuoden 2010 hinnoin bkt vuonna 2008 oli reilut 198 miljardia ja vuonna 2011 vain vajaat 192 miljardia euroa.
Oikeasti bkt ei siis vielä vuonna 2011 ylittänyt vuoden 2008 pudotusta edeltävää tasoa. Eikä bkt vielä viime vuonnakaan yltänyt vuoden 2008 tasolle, vaan oli sitä noin 4 prosenttia pienempi. Ikävä kyllä.
"Korjaus"
Heti sunnuntaiaamuna 24.9. lähetin Juha Honkoselle ja ESS:n toimitukselle olennaista asiavirhettä koskevan korjauspyynnön.
Siinä muistutin aiemmin mainitusta Suomen Pankin ennusteen tiedosta ja perustelin, miksi bkt:n muutosta tavataan kuvata kokonaistuotannon volyymista kertovilla luvuilla.
Maanantaina 25.9. Honkosen kirjoituksen yhteydessä julkaistiinkin korjaus, tai tarkemmin sanoen "korjaus". Sen jäljiltä menneen talouden hyvältä näyttämistä korostava kohta oli muutettu tällaiseksi:
Synkältä ei näytä edes lähimenneisyys. Varsin yleinen käsitys on, että maamme on ollut tähän vuoteen asti taantuman partaalla.
Tilastokeskuksen bkt-luvuista kuitenkin näkyy, että käänne parempaan on jo tapahtunut eikä laskua ole näköpiirissä.
Kirjoituksen lopussa oli sitten tällainen tehdystä korjauksesta kertova maininta:
Juttua on korjattu bkt:n kasvun osalta 25.9. kello 13.08.
Aamukahvia väärästä kurkusta yhä köhivät ESS:n lukijaparat saivat nyt tietää, että juttua on korjattu "bkt:n kasvun osalta". Korjauksen ajankohdankin he saivat tietää, jopa minuutin tarkkuudella.Sitä Honkonen ei "korjauksessaan" kuitenkaan kertonut, millainen bkt:n kasvua koskeva virhe nyt oli korjattu. Miksipä sitä nolosta väärinkäsityksestä lukijoille muistuttelisi.
Julkisen sanan neuvosto kyllä sekä Journalistin ohjeissaan että päätöksissään vaatii, että "yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu".
Mutta toimituspäällikkö Juha Honkonen tietää, ettei vaatimusta ole tarkoitettu aina niin vakavasti otettavaksi. Vuoden 2016 alusta hän on kuulunut Julkisen sanan neuvostoon sen varajäsenenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti