Yle: "Kova talous -videossa ei ole olennaista asiavirhettä"
Faktavahdin 12.9. postauksessa kerroin Ylen uutisten julkaiseman Kova talous -videon ja videota mainostavan nettijutun pahasta asiavirheestä. Postauksen, jossa on linkki Ylen videoon, voi lukea tästä.
Videota myyvän nettijutun ingressissä esitettiin palkkojen ostovoiman kehityksestä tällainen väite:
"Suomalaisten palkat ovat nousseet reilusti 2000-luvulla, mutta palkan ostovoima on heikentynyt."
Videon tekstitys puolestaan kertoi palkkojen ostovoiman onnettomasta kehityksestä tähän tapaan:
"Vuonna 2000 keskipalkka oli 2037 euroa. Vuonna 2016 se oli 3371 euroa. Aluksi palkat nousivat vauhdilla, mutta reaaliansiot ovat silti laskeneet."
Videon ja nettijutun väitteet suomalaisten palkkojen ostovoiman heikentymisestä olivat silkkaa hölynpölyä. Perättömät väitteet johtivat jutun lukijoita ja videon katselijoita tosi pahasti harhaan.
Videon toimittaneen taloustoimittaja Aapo Parviaisen luvuin nimellispalkat nousivat vuodesta 2000 vuoteen 2016 noin 65,5 prosenttia.
Kun kuluttajahinnat nousivat tuona aikana paljon vähemmän eli vain 27,4 prosenttia, palkkojen ostovoima kasvoi lähes 30 prosenttia, Parviaisen palkkaluvuin 29,9 prosenttia.
12.9. postauksessa julkaisin ex-työnantajalleni Ylelle lähettämäni pyynnön olennaisen asiavirheen korjaamisesta.
Tänään sain Yleltä vastauksen. Siinä Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vt. vastaava päätoimittaja Marit af Björkesten totesi, että "videossa ei ole olennaista asiavirhettä, joka vaatisi korjaamista". Vastaus perusteluineen oli tällainen:
"Hyvä Markku Lehtola,
kiitos palautteestanne, joka koski tätä Ylen verkkosivuilla julkaistua videota.
Puututte videon kuvainnolliseen ilmaisuun “pinnan alla ollaan”. Toimittaja sanoo lauseen videolla kohdassa, jossa kuvassa näkyy grafiikkakuvio reaaliansioiden prosenttimuutoksesta. Kuvio avaa sitä, miten keskiansioiden nousu ja reaaliansioiden nousu eivät kulje samaa tahtia, vaan reaaliansiot eli palkkojen ostovoima heiluu voimakkaastikin ja voi “painua välillä pinnan alle” eli muuttua negatiiviseksi suhteessa vertailuvuoteen. “Pinnan alla oleminen” ei videolla viittaa mainitsemaanne pitkän aikavälin kehitykseen. Jutussakin sanotaan selvästi, että “Reaaliansio eli se mitä palkalla lopuilta saa on kuitenkin heilahdellut voimakkaasti. Viime vuosina palkan ostovoima on ollut jopa miinuksella.”
Videossa käytetty reaaliansiokuvaaja on Tilastokeskuksen julkistuksesta, jonka kuviossa näkyy myös laskevatrendinen ansiotasoindeksi. http://tilastokeskus.fi/til/ ati/2017/02/ati_2017_02_2017- 08-30_tie_001_fi.html
Videota ja sen oheista juttua on tarkasteltava journalistisena kokonaisuutena, josta selviää yleisölle paitsi ostovoiman heilahtelu myös suomalaisen keskipalkan nousu pitkällä aikavälillä ja Suomen palkkatason vertautuminen muihin maihin.
Videossa ei ole olennaista asiavirhettä, joka vaatisi korjaamista.
Kunnioittavasti
Marit af Björkesten
vt vastaava päätoimittaja
Uutis- ja ajankohtaistoiminta, Yle"
Kiinnostavaa vastauksessa on se, että siinä ei ruodita videon ja nettijutun väitteitä palkan ostovoiman heikkenemisestä ja reaaliansioiden laskemisesta vuodesta 2000 vuoteen 2016.
Toinen kiinnostava juttu "JSN-käsialalla" kirjoitetussa vastauksessa on maininta Tilastokeskuksen "laskevatrendisestä" ansiotasoindeksistä.
Vuonna 2000 ansiotasoindeksin (1995=100) pisteluku oli 118,1. Siitä "laskevatrendinen" indeksi nousi harpaten vuoden 2016 pistelukuun 192,9.
Ansiotasoindeksin luvuin suomalaisten nimellisansiot siis nousivat 63,3 prosenttia. Kun hinnat samaan aikaan nousivat paljon vähemmän eli 27,4 prosenttia, reaaliansiot nousivat 28,2 prosenttia.
Tilastokeskuksen 30.8.2017 tiedotteen, josta Ylen uutisten taloustoimittajan käppyrä oli peräisin, voi lukea tästä.
Uskoakseni lukunautinto on koko lailla täyteläinen, jos tiedotteen lisäksi lukee Ylen uutisten nettijutun ja katselee sen yhteydessä julkaistun Kova talous -videon.
Kova talous, kova juttu ja Ylen uutisten jäätävän kovaa journalismin etiikkaa. Siinäpä makoisa cocktail julkisen palvelun rahoittajien eli Yle-veroa maksavien veronmaksajien nautiskeltavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti