torstai 1. kesäkuuta 2017

Julkisen sanan neuvostoon kuuluu myös "mediayleisön edustajia"?

Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Heikki Kuutti kysyi 1.6.2017 Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa, "onko JSN riittävä arvioimaan median eettistä toimintaa".

Vastauskin hänellä oli tarjota: JSN pystyy arvioimaan "riittävän kokonaisvaltaisesti" median eettisiä toimintoja.

Yhdeksi perusteluksi Kuutti esitti sen , että "suomalainen mediakenttä on sitoutunut laaja-alaisesti Julkisen sanan neuvoston toimintaan".

Toisena perusteluna JSN:n riittävyydelle arvioimaan median eettistä toimintaa hän korosti, että "neuvostoon kuuluu toimitustyön ammattilaisten ohella myös mediayleisön edustajia".

Mitä Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Heikki Kuutti oikein tarkoittaa sillä, että Julkisen sanan neuvostoon kuuluu "mediayleisön edustajia"?

Onko median yleisö kenties valinnut omia edustajiaan neuvostoon? Ovatko JSN:ssä toimivat "yleisön edustajat" siis myös tilivelvollisia valitsijoilleen eli mediayleisölle?

Vastaus näihin kysymyksiin on se, että oikeasti Julkisen sanan neuvostossa ei ole ensimmäistäkään "yleisön edustajaa". Ei ole ikinä ollutkaan.

Puhe "yleisön edustajista" JSN:ssä on vain median aidossa itsesääntelyssä jo puoli vuosisataa sitten omaksuttu puhetapa, diskurssi. Rumasti sanoen kyse on median yleisöä huijaavasta propagandasta.

Puhetapa on ollut onnittelujen arvoinen retorinen oivallus. Kautta aikain se nimittäin on onnistunut peittämään sen kiusallisen tosiasian, että median yleisöllä ei ole ollut eikä ole vähäisintäkään roolia median itsesääntelyssä, vaikka yleisö maksaa koko medialystin.

Reilu vuosi sitten Rapportin sivuilla julkaistussa Kulissien takana -raportissa (s. 3–4) kerroin, miten "yleisön edustajista" alettiin puhua jo vuonna 1968, kun JSN:ää oltiin perustamassa. Raporttia voi lukea tästä.
Mutta kuka on tuo Jyväskylän yliopiston tutkimuskoordinaattori Heikki Kuutti, joka arvioi JSN:n pystyvän arvioimaan "riittävän kokonaisvaltaisesti" median eettisiä toimintoja?

No, hän on Julkisen sanan neuvostossa "yleisön edustajana" vuoden 2015 alusta toiminut tutkija. Tunnen Kuuttia jonkin verran takavuosilta.

Siksi vähän ihmettelen, miksi hän oli sortunut HS:n lukijoita huiputtavaan tekstiin "mediayleisön edustajista" JSN:ssä.

Sitäkin ihmettelen, miksi hän ei esiintynyt reilusti Julkisen sanan neuvoston jäsenenä. Lukijoiden olisi tullut tietää, että JSN:n riittävyyttä kiitteli heille henkilö, joka itse kuuluu kiittelemäänsä neuvostoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti