maanantai 20. marraskuuta 2017

Valeuutiskysely houkutti jopa valheeseen

Viime viikon ylivoimaisesti kiinnostavin uutinen mediasta kertoi kyselystä, jossa vastaajilta oli tivattu mielipiteitä valeuutisista ja niiden mahdollisista vaikutuksista.

Kyselyn oli teettänyt Medialiitto, kaupallisen median vaikutusvaltainen etujärjestö. Se julkaisi kyselystä sivuillaan tiedotteen, jonka kärkenä oli se, että "valeuutisten uskotaan vaikuttavan suomalaisten käsityksiin faktoista".

Mielipidetutkimuksen teki Keskisuomalainen-konserniin kuuluva Tietoykkönen Oy. Sen raportti on luettavissa tästä.

Minusta hämmentävin tulos koski vastaajien arviota siitä, missä määrin eri tahot heidän mielestään tuottavat sepitettyjä, valheellisia uutisia. Vastaajille esitettiin tällainen kysymys:



Vastausvaihtoehdot olivat: "paljon", "jonkin verran", "vähän", "ei lainkaan". Arvioitavaksi tarjottuja tahoja puolestaan oli neljää sorttia:

"Jotkut verkossa toimivat erikoissivustot, kuten MV-lehti", "Poliittiset, aatteelliset tai ideologiset ryhmittymät", "Yksittäiset ihmiset", "Vieraan vallan edustajat tai avustajat" sekä "Kotimaiset mediat (sanomalehdet, aikakauslehdet, tv- ja radio)".

Kun ajatellaan sitä valtavaa volyymia, jolla Journalistin ohjeisiin sitoutuneet kotimaiset mediat ovat ylistäneet kaikinpuolista luotettavuuttaan, kyselyn tulos oli niille musertava:

Vastaajista 14 % oli sitä mieltä, että kotimaiset mediat tuottavat keksittyjä, valheellisia uutisia paljon. 35 % oli sitä mieltä, että sanomalehdet, aikakauslehdet, tv ja radio tuottavat sepitettyjä, valheellisia uutisia jonkin verran. Ei lainkaan -vaihtoehdon valitsi vain 7 % vastaajista.

Lähes joka toinen kyselyyn vastannut oli sitä mieltä, että kotimaiset sanoma- ja aikakauslehdet, tv ja radio tuottavat keksittyjä, valheellisia uutisia ainakin jonkin verran. Siis ne kiitellyt totuusmediat.

Turun Sanomien vastaavan päätoimittajan valhe

Päätoimittaja Kari Vainio ruoti Medialiiton kyselyn tuloksia TS:n nettilehden kolumnissaan sunnuntaina 19.11.2017. Edellä kuvatun tuloksen hän esitteli lukijoille tähän tapaan:

"Joka kahdeksas suomalainen sanoo valtamedian tekevän usein keksittyjä uutisia. Väite sisältää trollaajien viljelemän käsitteen valtamedia. Sillä halutaan horjuttaa käsitystä vallan vahtikoirasta ja osoittaa päinvastoin median tukevan vallanpitäjiä."

Kuten voimme Tietoykkönen Oy:n raportista nähdä, vastaajilta ei kysytty mitään "valtamediasta". Vainion väittämää "trollaajien viljelemää käsitettä" ei löydy raportista eikä kyselyn teettäneen Medialiiton tiedotteestakaan. 

Kun päätoimittaja Kari Vainio väitti, että joka kahdeksas suomalainen sanoo valtamedian tekevän usein keksittyjä uutisia, väite oli silkkaa sepitettä, pelkkä valhe.

On syytä kysyä, miksi TS:n vastaava päätoimittaja valehteli lehtensä lukijoille kyselyn tuloksesta. Oliko tulos luotettavuudellaan hurskastelevalle kotimaiselle medialle aivan liian kiusallinen?

Päätoimittajien Luotettavan median puolesta -julkilausuma 1.3.2016:

"Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita. Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin. Kun tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään, puutumme siihen omissa medioissamme – – Eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen ammattimedian tehtävä on vaikeinakin aikoina kirkas."

Kari Vainio, Turun Sanomat 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti