perjantai 11. toukokuuta 2018



2. "Me korjataan pienimmätkin virheet" 

Tiistaina 8.5.2018 Helsingin yliopiston juhlasalissa ruodittiin parin tunnin ajan totuutta. Yliopiston kutsu VOX HELSINKI: TOTUUS -tilaisuuteen kuului näin:

"VOX Helsinki kaivaa totuuden esille tiistaina 8.5.2018. Tule Helsingin yliopiston juhlasaliin klo 18, jos haluat kuulla rehellistä faktaa."

Yksi yliopiston ja Helsingin Sanomien tilaisuuden puhujista oli HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.  

Hän korosti taitavasti laaditussa puheessaan muun muassa luottamuksen ansaitsemista ja säilymistä yhteiskunnan keskeisenä arvona. Kriittisestä lehdistöstä ja sen tehtävästä Niemi sanoi näin:

"Median tehtävänä ei oo kiusata. Median tehtävänä on kertoa, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

On olemassa viestintää, joka on suljettua viestintää. Journalismi on avointa viestintää, ja se on tsekattua, faktoihin perustuvaa ja yritystä kuvata asiat niin todellisina kuin se suinkin on mahdollista.

Journalismi ei varmaan koskaan pääse totuuteen sinänsä, mutta meitä ajaa kuitenkin eetos siihen, että me pystytään tarkastamaan faktat ja olemaan niin lähellä sitä totuutta kuin kuin mahdollista.

Ja sit kun tehdään virheitä, ne virheet korjataan. Tää on erittäin olennainen juttu. 

Monet ajattelee silleen, että onpas tuolla nyt muuten Hesarissa paljon noita oikaisuja, mutta itse asiassa ne oikaisuthan kertoo siitä, että me korjataan pienimmätkin virheet."

Niemi kertoi katsoneensa vähän aikaa sitten New York Times -lehteä, jossa oli ollut yhden päivän aikana 14 oikaisua:

"Ne on ylpeitä siitä, että ne oikaisee aivan pienimmätkin virheet", Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana 15.9.2013 aloittanut Kaius Niemi tiesi.
vastaava päätoimittaja
Kaius Niemi
Helsingin Sanomat
8.5.2018
VOX HELSINKI: TOTUUS
Saivatko tilaisuuteen yliopiston juhlasalissa osallistuneet ja tilaisuutta internetissä seuranneet sitten kuulla "rehellistä faktaa"? Korjaako esimerkiksi Helsingin Sanomat todella "pienimmätkin" virheet?

Olen syksystä 2012 lähtien tutkaillut ja testaillut median ja sen itsesääntelyn suhtautumista yleisölle välitetyn tiedon todenmukaisuuden vaateeseen. Käytännössä kyse on ollut virheiden korjaamisesta.

Tänä aikana testiini on kertynyt koko joukko Helsingin Sanomia koskevia konkreettisia tapauksia. Tieto niistä auttanee arvioimaan, kuinka "rehellistä faktaa" HS:n päätoimittaja TOTUUS-tilaisuuden yleisölle tarjosi.

”Me korjataan pienimmätkin virheet” 15.9.2013–6.4.2018 

Tapaus 2


VIRHE

2.4.2014 Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan muun muassa euroalueen talouskriisistä. Hän arvioi, että kriisimaissa näkyi toipumisen merkkejä, mutta huomautti samalla: 

"Työttömyysaste on kuitenkin Kreikassa ja Espanjassa yli 25 prosenttia, nuorista enemmistö on vailla töitä."

KOMMENTTI

Tosiasiassa Kreikan nuorista vain 16 % ja Espanjan nuorista vain 20 % oli vailla töitä, ei suinkaan enemmistö. 

Suuruusluokaltaan virheellisen tiedon korjaus oli erityisen tarpeellinen siitäkin syystä, että perättömän tiedon "auktorisoi" tunnettu, luotettavana pidetty talousasiantuntija.

Koska Helsingin Sanomat ei suostunut korjaamaan virhettä, tein kantelun Julkisen sanan neuvostolle. Sen puheenjohtaja Risto Uimonen päätti 16.4.2014, ettei kantelua oteta JSN:n käsiteltäväksi.

Karsintapäätöksen perusteluista ja tapauksesta lähemminkin voi lukea Kulissien takana -raportista (s. 21–22). Raportti on luettavissa tästä.

Oikaisu Helsingin Sanomissa 18.3.2014:

"Kolmostien varteen Hattulaan tulevan panssarivaunun nimi on Leopard, ei Leopold, kuten sunnuntaina 16. maaliskuuta sivulla A 3 kerrottiin." 

16.3. Helsingin Sanomat oli uutisoinut näyttävässä puolen sivun jutussaan (s. A 14), miten Saksasta oli hankittu alun perin varaosiksi panssarivaunu Leopard 2A4, joka nyt pääsi kolmostien maamerkiksi.    

Kiinnostavaa tapauksessa oli se, että vaikka tien varteen tulevan panssarivaunun nimi oli väärin vain lehden aiheita lyhyesti esittelevällä sivulla A 3, HS katsoi aiheelliseksi julkaista oikaisun.

Suuruusluokaltaan virheellistä tietoa Kreikan ja Espanjan nuorten työttömyydestä ei HS:n mielestä tarvinnut oikaista, vaikka väärä tieto antoi lukijoille pahoin harhaan johtavan kuvan kriisimaiden nuorten tilanteesta. Näin "me korjataan pienimmätkin virheet". VOX HELSINKI: TOTUUS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti