keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Mediapersoona laski luikuria Iltalehdessä

Perjantaina 18. toukokuuta Iltalehti julkaisi nettisivuillaan mediapersoona Tuomas Enbusken kolumnin "Porno on yhtä aitoa kuin poliitikon kyyneleet – Siksi Susanna Koski mokasi täysin". Kolumnin voi lukea tästä.

Kolumnissaan Liike Nyt -liikkeen rabulisti muistutti, että myös kansanedustaja Susanna Kosken liksa, 6 510 euroa kuussa, maksetaan lisäarvoa tuottavien, kuten yrittäjien pussista.

Tässä yhteydessä hän esitti faktaväitteen: "Suomessa yrittäjien keskimääräinen ansio on pienempi kuin palkansaajien."

Väite yrittäjien keskimääräisistä ansioista suhteessa palkansaajien ansioihin oli tietysti täyttä pötyä. Se oli helposti tarkistettavissa. Riitti kun vilkaisi Tilastokeskuksen Tulonjakotilaston lukuja.

Alla olevan asetelman luvut ovat "Kotitalouden tulot sosioekonomisen aseman mukaan 1987–2016 -tietokannasta. Luvut ovat vuoden 2016 euroina.

Asetelman luvut osoittavat, että vuonna 2016 maatalousyrittäjien ja muiden yrittäjien kotitalouksien käytettävissä olevat rahatulot olivat reilusti isommat kuin palkansaajatalouksien vastaavat rahatulot.

Asetelmasta näkyy myös se mielestäni kiinnostava tieto, että vielä kolme vuosikymmentä sitten tulotasoissa ei ollut nimeksikään eroa.

Yrittäjien raju irtiotto palkansaajista tulee vieläkin selvemmin näkyviin, kun käytettävissä olevien rahatulojen sijasta vertaillaan käytettävissä olevia tuloja. Yllä olevan asetelman luvut kertovat tästä.

Vuonna 2016 palkansaajien käytettävissä olevat tulot kotitaloutta kohti olivat keskimäärin 54 440 euroa, maatalousyrittäjien tulot 64 927 euroa ja muiden yrittäjien tulot 75 769 euroa.

Tilastoluvut puhuvat puolestaan ja osoittavat, kuinka härskisti mediapersoona Tuomas Enbuske vääristeli tosiasioita.

Lauantaiaamuna 19. toukokuuta meilailin päätoimittaja Perttu Kauppiselle ja IL:n toimitukselle korjauspyynnön. Se meni näin:

Hei,

Tuomas Enbuske esittää kirjoituksensa lopussa faktaväitteen, jonka mukaan ”Suomessa yrittäjien keskimääräinen ansio on pienempi kuin palkansaajien”. Väite on perätön ja johtaa Iltalehden lukijoita pahasti harhaan. Olennainen asiavirhe on syytä korjata viipymättä (JO 20).

Tilastokeskuksen Tulonjakotilaston mukaan (Kotitalouden tulot sosioekonomisen aseman mukaan 1987–2016) yrittäjätalouksien keskimääräiset ansiot olivat vuonna 2016 isompia kuin palkansaajatalouksien keskimääräiset ansiot. 

Tämä fakta päti sekä maatalousyrittäjiin että muihin yrittäjiin vuonna 2016 ja oli pätenyt saman tilaston mukaan jo 1996 eli kaksi vuosikymmentä sitten.

Keskimääräiset käytettävissä olevat rahatulot kotitaloutta kohti vuonna 2016 olivat maatalousyrittäjillä 53 150 €, muilla yrittäjillä 62 741 € ja palkansaajilla 48 186 €.

Keskimääräiset käytettävissä olevat tulot kotitaloutta kohti olivat vuonna 2016 maatalousyrittäjillä 64 927 €, muilla yrittäjillä 75 769 € ja palkansaajilla 54 440 €.

Muistutan tässä korjauspyynnössä JSN:n 7.3.2018 tekemästä langettavasta päätöksestä 6710/SL/17. Sen mukaan esitettyjen tietojen tulee pitää paikkansa myös tyyliltään ”vapaammissa” kirjoituksissa.

”Vaikka tiedotusvälineellä on oikeus valita näkökulmansa ja käyttämänsä ilmaisut, yleisölle ei saa välittyä virheellistä kuvaa käsitellystä asiasta”, neuvosto korosti.

Journalistin ohjeiden kohdan 20 mukaan olennainen asiavirhe on korjattava "viipymättä". Nyt on kulunut korjauspyynnöstä jo neljä päivää, mutta vieläkään Iltalehti ei ole virhettä korjannut. 

Saas nähdä, korjaako milloinkaan. Syytä kuitenkin olisi senkin vuoksi, että Liike Nyt -liikkeen poliittisen räyhääjän hölynpöly on taatusti uponnut useimpiin lukijoihin kuin veitsi sulaan voihin. 

Tosiasioista vain ani harvoilla lukioilla saattoi olla tietoa. Tässä postauksessa esitetyt tilastoluvut nimittäin kuuluvat niihin, joista "yritysystävälliset" journalistit eivät tapaa kertoa yleisöilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti