torstai 24. toukokuuta 2018

Mediapersoona laski luikuria Iltalehdessä
osa 2

Kerroin 23.5.2018, miten mediapersoona Tuomas Enbuske oli laskenut Iltalehdessä luikuria yrittäjien ansioista. Postauksen voi lukea tästä.

Enbusken perätön faktaväite oli tämä: "Suomessa yrittäjien keskimääräinen ansio on pienempi kuin palkansaajien." Olennainen virhe on 24.5. yhä korjaamatta, kuten Enbusken kolumnista voi nähdä.

Tilastoluvuista tullut palaute ja kysymykset houkuttivat jatkamaan väitteen tarkastelua parin uuden taulukon ja yhden mielestäni havainnollisen grafiikan avulla.

Taulukkojen luvut ovat nyt keskiarvojen sijasta mediaaneja. Käytettävissä olevat rahatulot ja käytettävissä olevat tulot on nyt laskettu kotitalouden sijasta kulutusyksikköä kohti.

Tällaisina luvut kuvaavat elintason muutosta kaiketi paremmin kuin osan yksi luvut. Tulohaitarin ääripää ei vaikuta mediaaniin, ja kulutusyksikköä käyttämällä voi verrata kooltaan ja rakenteeltaan erilaisia kotitalouksia.

Tulot per kulutusyksikkö on kotitalouksien elintasoa tutkailtaessa mielekkäämpi mitta kuin tulot per henkilö. Näin siksi, koska tarpeet kotitaloudessa eivät kasva suorassa suhteessa kotitalouden kokoon.

Jos kotitalouden koko kasvaa vaikkapa yhdestä kahteen henkilöön, niin elintason säilyttämiseksi ei yleensä tarvita esimerkiksi kahta pesukonetta tai kahta pakastinta.

Havainnolliset esitykset Tilastokeskuksen Tulonjakotilastossa käytetyistä käsitteistä voi lukea tästä. Jäljempänä olevien taulukoiden euromääräiset luvut on esitetty vuoden 2016 hinnoin. Luvut siis kertovat reaalisten tulojen muutoksesta.

Selkeyden vuoksi käytän vertailussa nyt yrittäjistä lukuja, jotka Tilastokeskus on laskenut koko yrittäjien joukolle. Luvuissa ovat siis sekä maatalousyrittäjien että muiden yrittäjien tulotiedot.


Käytettävissä olevien rahatulojen luvuista voi nähdä, että vuonna 2016 yrittäjillä keskimääräiset tulot kulutusyksikköä kohti olivat 28 714 € ja palkansaajilla vastaavasti 27 630 €.

Luvut osoittavat, että Enbuske laski luikuria. Luvut kertovat senkin, että kolmessa vuosikymmenessä yrittäjien edellä mainitut tulot kasvoivat 89,0 % ja palkansaajien tulot 49,7 %.


Käytettävissä olevien tulojen luvuista voi nähdä, että vuonna 2016 yrittäjillä keskimääräiset tulot kulutusyksikköä kohti olivat 34 359 € ja palkansaajilla vastaavasti 31 123 €.

Nämäkin luvut osoittavat Enbusken laskeneen luikuria. Luvut kertovat myös sen, että vuodesta 1987 vuoteen 2016 yrittäjätalouksien käytettävissä olevat tulot kulutusyksikköä kohti kasvoivat 111,0 % ja palkansaajatalouksien vastaavat tulot 63,8 %.

Edellä esitettyjä lukuja metsästäessäni panin merkille, että Tilastokeskus oli 23.3.2018 eli aivan äsken julkaissut havainnollisen grafiikan erilaisten talouksien tulokehityksestä. Tiedotteen, josta grafiikka löytyy, voi lukea tästä.

Alla olevan kuvion taustalla olevat luvut ovat kolmen vuoden liukuvia keskiarvoja. Mediaani on ns. ekvivalentti mediaanitulo eli kotitalouden käytettävissä oleva rahatulo jaettuna kotitalouden kulutusyksikköluvulla. Koska mediaani on esitetty vuoden 2016 hinnoin, kuvio kertoo reaalitulojen muutoksesta.


Kuvio osoittaa, että selvästi suurituloisin sosioekonominen ryhmä on ylempien toimihenkilöiden joukko. Hyvänä kakkosena olivatkin vuonna 2016 sitten yrittäjät (muut kuin maatalousyrittäjät).

Maatalousyrittäjien ryhmä oli kahdessakymmenessäviidessä vuodessa noussut jakamaan kolmossijaa alempien toimihenkilöiden kanssa. Vielä vuonna 1990 maatalousyrittäjien talouksien käytettävissä olevat rahatulot jäivät alle kaikkien kotitalouksien mediaanin.

Sosioekonomisten ryhmien koosta lienee paikallaan todeta, että maatalousyrittäjien määrä romahti kahdessakymmenessäviidessä vuodessa vajaasta 85 000:sta reiluun 32 000:een. Muiden yrittäjien määrä sitä vastoin kasvoi noin 119 000:sta noin 147 000:een.

23.5. postauksen palautteissa arveltiin mediapersoona Tuomas Enbusken vertailleen tuloja ainakin osin tehtyihin työtunteihin nähden. En tiedä, mitä hän oikein oli ajatellut.

Koska en onnistunut löytämään Enbusken tekstistä mitään, mikä olisi viitannut tällaiseen vertailuun, jätän työtuntitarkastelut ainakin nyt muiden faktantarkistajien päänsäryksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti