Kiitos oikaisusta, STT ja YLE: alkoholi ei ole työikäisten miesten ja naisten yleisin kuolinsyy
Lääkäriliitto julkaisi 19.5. tiedotteen "Vahvat oluet kuuluvat Alkoon". Liitto kertoi, että se vastustaa vahvojen oluiden tuomista vähittäiskauppoihin.
Samalla liitto muistutti alkoholin grammamääräisen myynnin olevan suorassa suhteessa alkoholin aiheuttamiin terveysongelmiin.
Tässä yhteydessä Lääkäriliitto väitti: "Alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys on viime vuosina noussut suomalaisten työikäisten miesten ja naisten yleisimmäksi kuolinsyyksi."
Väite julkaistiin faktana lukuisissa tiedotusvälineissä. Siitä uutisoi Yle, ja STT:n uutinen löysi palstatilaa tietääkseni ainakin kymmenessä sanomalehdessä.
Median yleisöille väite oli uskoakseni tuttuakin tutumpi. Ainakin jo vuosikymmenen ajan media on toistanut toistamasta päästyään: alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy.
Jos journalistit olisivat harjoittaneet lähdekritiikkiä, he eivät olisi toistaneet moista väitettä. Väite nimittäin on perätön: alkoholi ei ole nyt eikä ole ikinä ennenkään ollut työikäisten yleisin kuolinsyy.
Tämä käy hyvin ilmi Tilastokeskuksen viime vuoden lopussa julkistamasta Kuolemansyyt 2014 -julkaisusta.
Sivujen 27–28 liitekuviot 1–3 työikäisten eli 15–64-vuotiaiden kuolinsyistä vuosina 1990–2014 ovat vakuuttavia ja havainnollisia.
Vakuuttavasti ja yleisön oikeuksia arvostavasti toimi tällä kertaa mediakin. Yle oikaisi virheen heti, ja heti laati STT:kin korjauksen, jonka lehdet järjestään myös julkaisivat.
Kaikissa oikaisuissa tuotiin vähän eri sanankääntein esiin se oikea ja tosi tieto: alkoholia yleisempiä työikäisten suomalaisten kuolinsyitä ovat kasvaimet ja verenkiertoelinten sairaudet.
Perättömän tiedon tausta
Tilastokeskuksen kuolemansyytilastossa alkoholitauteihin luetaan ne tautiluokituksessa määritellyt taudit, joiden aiheuttajana on alkoholi. Tällaisia tauteja on pitkälti toistakymmentä.
Näistä useista taudeista rakentuu alkoholiperäisten kuolinsyiden ryhmä. Ihan vastaavat kuolinsyiden ryhmät rakentuvat myös lukuisista erilaisista kasvaimista ja useista verenkiertoelinten sairauksista.
Alkoholista taiottiin kymmenisen vuotta sitten "työikäisten yleisin kuolinsyy" koko lailla erikoisella tilastotempulla, joka ei juuri päivänvaloa siedä.
Tehtiin vertailu, jossa alkoholiperäisten kuolinsyiden koko ryhmän yhteenlaskettua lukua verrattiin muista kuolinsyyryhmistä poimittujen yksittäisten tautien lukuihin.
Alkoholisyiden koko ryhmää verrattiin ennen muuta sepelvaltimotautiin ja rintasyöpään. Tämän tilastotempun avulla voitiin sitten uskotella meille, kaiketi hyvää tarkoittavan valistuksen tarpeita palvellen, että alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti