torstai 22. maaliskuuta 2018

Ilta-Sanomat oikaisi virheen vähin äänin

Julkisen sanan neuvosto kertoo Journalistin ohjeidensa kohdassa 20, miten verkossa julkaistu olennainen asiavirhe pitää hyvän journalistisen tavan mukaan korjata:

"Verkossa olennaisen virheen korjaamiseksi ei riitä virheellisen tiedon tai jutun poistaminen, vaan yleisölle on kerrottava virheestä sekä miten ja milloin se on korjattu."

Katsotaanpa, miten Ilta-Sanomat menetteli julkaistuaan perättömän tiedon kymmenen viime vuoden talouskehityksestä. Toimiko Iltis JSN:n edellyttämällä tavalla?

IS julkaisi eilen 21.3. 2018 Tekniikan Maailman päätoimittajan Reijo Ruokasen ärhäkän kolumnin "Emävale, tilasto ja valikoiva muisti".

Kolumnissaan päätoimittaja Ruokanen väitti, että "meillä on ollut kymmenen vuotta kestänyt lama".

Koska väite oli totta kai täyttä pötyä ja johti lukijoita harhaan tärkeässä asiassa, meilailin eilen illansuussa Iltiksen toimitukselle tällaisen oikaisupyynnön:  

"Hei,

Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen väitti IS:n 21.3.2018 julkaisemassa kolumnissa, että ”meillä on ollut kymmenen vuotta kestänyt lama”. Väite oli perätön ja johti lehden lukijoita pahemman kerran harhaan. Olennainen asiavirhe on syytä korjata viipymättä (JO 20).

”Lama” tarkoittaa vakiintuneen määritelmän mukaan poikkeuksellisen pitkää ja syvää matalasuhdannetta. Näin käsitteen määrittelee esimerkiksi professori Matti Pohjola (Taloustieteen oppikirja, 2015, s. 309). Samoin ”laman” määrittelee Tieteen termipankki.

Poikkeuksellisen pitkän ja syvän matalasuhdanteen vuosiksi on absurdia väittää vuosia, jolloin talous kasvaa. Alla oleva kuvio (Tilastokeskuksen tiedote 16.3.2018) osoittaakin, että kymmenen viime vuoden aikana talous on kasvanut viitenä vuonna, niistä neljänä vuonna jopa rapsakasti. 


Tästä kuviosta sokean Reetankin pitäisi heti nähdä, että Tekniikan Maailman päätoimittaja Reijo Ruokanen lasketteli luikuria. Kun ajattelee kolumnin asiasisältöä, luikuri oli lievästi sanoen härskiä.

Tänä aamuna klo 8.08 emävaleella, tilastolla ja valikoivalla muistilla vittuilevan Ruokasen kolumni julkaistiin vähän uudessa asussa Ilta-Sanomien nettisivuilla. Kolumnin voi lukea tästä.

Perätön väite kymmenen vuotta kestäneestä lamasta oli oikaistu. Nyt Ruokanen totesi, että "meillä on ollut kymmenen vuotta kestänyt surkea kausi".

Mutta mitä 22.3.2018 aamulla uudelleen julkaistussa kolumnissa ei kerrottu, ei ainakaan tämän postauksen kirjoittamiseen klo 11.00 mennessä?

Kolumnissa ei kerrottu yleisölle sanaakaan "virheestä sekä milloin ja miten se on korjattu", vaikka juuri sitä Julkisen sanan neuvosto ilmoittaa hyvän journalistisen tavan vaativan.

No, perätön väite oli totta kai nolo asiavirhe, minkä vuoksi se kaiketi haluttiin oikaista vähin äänin. Julistetaan tässä vain yhdessä JSN-kampanjan "vastuullista journalismia" ja ollaan ihan hissuksiin virheestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti