tiistai 20. maaliskuuta 2018

Sianruokakyselyn #Metoo-moska maistui Hesarille

Helsingin Sanomat tiesi kertoa tiistain 20.3.2018 printtilehdessään, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on yliopistoilla. HS:n nettilehden lukijat tieto tavoitti jo 19.3. Uutisen voi lukea tästä.

#Metoo-kampanjaa siivittävän tiedon lähteenä Hesarilla oli Helsingin tutkijanaiset ry:n kysely. HS:n mukaan kysely osoitti, että naisista puolet ja miehistä kolmannes on yliopistoissa kokenut häirintää.

Uutisen tieto oli hämmentävä ja epäilyksiä herättävä. Niinpä tutkailin vähän, miten kysely oli tehty. Oliko se tehty oikeaoppisesti eli sillä tavalla, että Hesarin levittämälle tiedolle oli oikeasti katetta?

Helsingin tutkijanaiset ry:n 19.3. päiväämä tiedote kertoi avoimesti kyselyn tekotavasta. Kävi ilmi, että vastaajia kyselyyn ei haalittu satunnaisotantaa käyttäen. Siksi tuloksia ei voi ollenkaan yleistää.

437 vastaajan joukko oli pelkkä itsevalikoitunut näyte ja kysely sen vuoksi vain self-selection opinion poll. Se siis oli SLOP, sianruokakysely, jonka tulokset vastuullinen journalisti viskaisi Ö-mappiin.

Tiedotteessa kerrottiin, miten "kyselyä levitettiin Helsingin tutkijanaisten sivuilla, sähköpostilistoilla ja yliopistojen kotisivuilla". Levitys tapahtui nähtävästi tammikuun viimeisellä viikolla.

Vastaajia houkuteltiin kertomalla kolmella kielellä (suomeksi, in English, på svenska), miten kyselyn tuloksilla edistetään häirinnänvastaista työtä. Selväksi tuli sekin, että kyse oli #Metoo-kampanjasta.

Ylen uutisten tytötkin kannustivat yliopistojen miehiä ja naisia valikoitumaan kyselyn vastaajiksi. 7.2. uutinen kertoi tutkijanaisten sivuilla avatusta kyselystä ja tiesi, että vastauksiakin oli jo tullut. Joten siitä vain vastaamaan.

Kaiken kaikkiaan on pakko ihmetellä, miten hyvin ilmiselvän sianruokakyselyn moska maistui Hesarille, "vastuullista journalismia" kampanjoivalle sanomalehdistömme lippulaivalle.

Ilman lähdekritiikin häivääkään lehti yleisti metodiltaan kelvottoman kyselyn tulokset koskemaan perusjoukkoa eli yliopistoissa touhuavia naisia ja miehiä. Sääliksi käy HS:n lukijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti