tiistai 13. maaliskuuta 2018

Yle levitti perätöntä tietoa osakeyhtiölaista

Vajaa vuosi sitten ilmestyi kapinalliseksi taloustieteilijäksi sanotun Kate Raworthin teos Doughnut Economics. Suomeksi käännettynä Donitsitaloustiede ilmestynee huhtikuussa.


Teoksen suomentajaa Juha Pietiläistä jututettiin 6.3. Yle Puheen Perttu Häkkinen -ohjelman jaksossa "Donitsitaloutta ja talousmyyttejä".

Kuuntelin ohjelman muutama päivä sitten Ylen mainiosta Areena-palvelusta. Ohjelma oli monin tavoin kiinnostava, mutta sisälsi myös pari faktaväitettä, joiden todenperäisyyttä aloin oitis epäillä.

Ensimmäinen Juha Pietiläisen epäilyttävistä väitteistä oli se, että yhtiön tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen tuli osakeyhtiölakiin vasta vuonna 2006.

Toinen epäilyjä herättäneistä Pietiläisen väitteistä oli se, että vuosien 1895 ja 1978 osakeyhtiölaeissa ei edes mainittu sanaa "voitto".

Kun tarkistin väitteet muun muassa vuoden 2006 lain esitöistä sekä vuosien 1895 ja 1978 lakien teksteistä, väitteet osoittautuivat heti pelkiksi pötypuheiksi.

Ylen julkisen palvelun kuuntelijat olivat tulleet pahemman kerran huiputetuiksi. Niinpä lähetin jo ikiaikaisia pahoja tapojani noudattaen Ylelle asiavirheitä koskevan korjauspyynnön 11.3.

Tuottaja Heidi Laaksonen vastasi pyyntöön nopeasti, jo eilen, ja ilmoitti, ettei näe mitään syytä korjaukseen. Ilmoituksen saatuani lähetin JSN:lle kantelun ja julkaisen sen saman tien postauksen lopussa.

Viritän sinua lukuelämykseen muistuttaen eilen alkaneesta vastuullisen journalismin kampanjasta. Sen aikana tulee takuuvarmasti tutuksi tämä kampanjaan liittyvä Vastuullisen journalismin merkki:

Lähempiä tietoja tästä maagisesta, oikeasta mediasta totuuden kertovasta merkistä ja Journalistin ohjeita noudattavien medioiden kampanjasta tarjoaa kampanjan "koti" eli verkkosivusto www.vastuullistajournalismia.fi.

"Sivustolla kerrotaan myös siitä, ettei vastuullinen journalismi ole aina täysin virheetöntä, mutta se myöntää virheensä reilusti ja korjaa ne", JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström valisti neuvoston sivuilla eilen julkaistussa uutisessa.


–––––––––––––––––––

Julkisen sanan neuvosto
Fredrikinkatu 25 A 8
00120 Helsinki


Kantelu hyvän journalistisen tavan rikkomisesta


Kantelun kohde


Perttu Häkkinen -ohjelman jakso ”Donitsitaloutta ja talousmyyttejä”, Yle Puhe 6.3.2018.


Kantelun perusteet


Perttu Häkkinen -ohjelmassa haastateltu Donitsitaloustiede-teoksen suomentaja Juha Pietiläinen väitti, että osakeyhtiön tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen tuli osakeyhtiölakiin vasta vuonna 2006.

”Se ei suinkaan ole ollut olemassa aina, vaan se on ollut Suomessa olemassa vuodesta 2006, jolloin se tuli osakeyhtiölakiin. Tämä laki korvasi vuoden 1978 osakeyhtiölain, joka puolestaan kumosi vuoden 1895 lain, ja kummassakaan näistä aikaisemmista laeista ei edes mainita sanaa ’voitto’.”

Pietiläisen väite sisälsi itse asiassa kaksi faktaväitettä. Sekä väite osakeyhtiön tarkoituksen tulosta osakeyhtiölakiin vasta vuonna 2006 että väite sanan ”voitto” puuttumisesta vuosien 1895 ja 1978 osakeyhtiölaeista olivat perättömiä.

Virheelliset väitteet johtivat radio-ohjelman kuuntelijoita pahemman kerran harhaan ja olivat siitä syystä olennaisia, oikaisua vaativia asiavirheitä (JO 20).

Osakeyhtiön tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen käy hyvin ilmi jo vuoden 1978 lain (734/1978) 12. luvun ”Voitonjako ja yhtiön varojen muu käyttö” 1. pykälän 2. momentista:

”Jos yhtiön toiminnalla on kokonaan tai osaksi muu tarkoitus kuin voiton tuottaminen osakkeenomistajille, yhtiöjärjestykseen on otettava määräys voiton käytöstä sekä netto-omaisuuden käytöstä selvitysmenettelyssä.”

Voittotarkoituksen sisältyminen jo 1978 lakiin käy selkeästi ilmi myös vuoden 2006 lain esitöistä. Hallituksen esityksessä (109/2005, s. 18) todettiin muun muassa näin:

”Yhtiön toiminnan tarkoitus on ehdotuksen mukaan edelleen voiton tuottaminen osakkeenomistajille.”

Edellä mainitusta hallituksen esityksestä (s. 17–18) käy ilmi, että yhtiön toiminnan tarkoitusta koskien kyse oli pelkästään lain kirjoitustavan muutoksesta.

Osakeyhtiön toiminnan keskeiset periaatteet haluttiin esitellä heti lain alussa, jotta ”lukija voi saada käsityksen siitä, mihin periaatteisiin laki perustuu ja mitä oikeushyviä laissa pyritään suojelemaan”.

Pelkkä vilkaisu vuosien 1895 ja 1978 osakeyhtiölakeihin riittää osoittamaan perättömäksi väitteen, että kummassakaan näistä laeista ei edes mainita sanaa ”voitto”.

Vuoden 1895 laissa ”voitto” löytyy mm. lain 1. luvun pykälästä 3, lain 2. luvun pykälistä 21, 22 ja 27 sekä lain 3. luvun pykälästä 37.

Vuoden 1978 osakeyhtiölaissa ”voitto” on mainittu ainakin luvuissa 3, 4, 5, 6, 11 ja 12. Joissakin luvuissa ”voitto” on mainittu jopa useaan kertaan.

11.3. lähetin Ylelle Perttu Häkkinen -ohjelman asiavirheitä koskevan korjauspyynnön. Se on kantelun lopussa.

Tuottaja Heidi Laaksonen vastasi korjauspyyntöön 12.3. ja ilmoitti, että ”en näe mitään syytä korjaukseen/oikaisuun, koska tosiaan vasta vuonna 2006 voitontavoittelu lisättiin ensi kertaa deskriptiivisesti osakeyhtiölakiin”.

Lakia ei Laaksosen mukaan tullut myöskään tulkita niin, että etsii satunnaisesti ”voitto”-sanoja koko laista. Sen sijaan ”pitää tarkastella vain sitä pykälää, jossa kerrotaan osakeyhtiön tarkoitus ja josta kyseisessä ohjelmassa oli puhe”.

Yle siis päätti jättää pyynnöstä huolimatta asiavirheet korjaamatta. Jättämällä olennaiset virheet korjaamatta Yle rikkoi hyvää journalistista tapaa (JO 20).

Kantelun tarkoitus ja luonne


JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström on karsinut kaikki ”Kulissien takana” -raportin julkitulon eli 23.4.2016 jälkeen tekemäni kantelut. Kaikissa näissä kanteluissa on ollut kysymys siitä, että tiedotusväline on pyynnöstä huolimatta jättänyt olennaisen asiavirheen korjaamatta (JO 20).

Jokaisen näistä karsintapäätöksistään JSN:n puheenjohtaja on tehnyt tutkimatta kantelun asiasisältöä ja tulkitsematta hyvää journalistista tapaa. Sen sijaan hän on karsinut kunkin kantelun ikään kuin ”teknisellä” perusteella. Joulukuun 2016 päätöksiin asti karsintaperuste oli tällainen:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kyseessä on testaustarkoituksessa tehty massakanteleminen.”

21.12.2016 JSN:n puheenjohtaja karsi neljä syys-lokakuussa 2016 tekemääni kantelua ja perusteli kutakin karsintapäätöstään näin:

”Neuvosto ei ota kantelua käsittelyyn, koska kantelu on tehty testaustarkoituksessa.”

”Testaustarkoitus” on ollut kantelun karsintaperusteena kaikissa joulukuun 2016 jälkeenkin tehdyissä karsintapäätöksissä. Karsintaperuste on kahdestakin syystä erikoinen.

Testaaminen itsessään ei ensinnäkään ole mikään tarkoitus. Eiväthän yrityksetkään testaa hyödykkeitään testaamisen vuoksi vaan kehittääkseen yhä parempia hyödykkeitä; testaus on siis pelkkä väline tarkoituksen tai tarkoitusten toteuttamiseksi.

”Testaustarkoitus” on kantelun karsintaperusteena erikoinen myös siksi, että joka ainoa kantelu on aina pakostakin ikään kuin testi.

Kun media jättää olennaisena pitämäni virheen korjaamatta, se mielestäni rikkoo hyvää journalistista tapaa. Ainoa keino saada selville, miten median itsesääntelyelin tulkitsee median menettelyä, on kantelu. Se taas vääjäämättä ”testaa” sitä, pitääkö JSN median menettelyä hyvän journalistisen tavan mukaisena vai sen vastaisena.

Jos JSN aikoo jatkossakin käyttää ”testaustarkoitusta” kantelujen karsintaperusteena, sen tulee kertoa, miten kantelun median menettelystä voi ylipäätään tehdä, niin ettei kantelulla ole tuota JSN:n kiellettynä pitämää tarkoitusta.

JSN:n perussopimuksen mukaan neuvoston tehtävänä on ”tukea hyvää journalistista tapaa”. Sopimuksesta käy edelleen ilmi, että JSN:n tehtävänä on ”tulkita hyvää journalistista tapaa” ja että neuvosto käsittelee asioita ”tehtyjen kantelujen perusteella”.

Tämän kantelun tarkoituksena on edistää hyvää journalistista tapaa. Kantelu tarjoaa JSN:lle konkreettisen mahdollisuuden toteuttaa median itsesääntelyä perussopimuksessa määritellyn tehtävän mukaisesti.

Neuvosto voi tulkita tämän kaikki muodolliset ja asialliset vaatimukset täyttävän kantelun perusteella, rikkoiko kantelun kohteena oleva tiedotusväline hyvää journalistista tapaa vai ei.

Koska kantelun kohteena oleva tiedotusväline jätti korjaamatta olennaisen virheen (JO 20), se mielestäni rikkoi hyvää journalistista tapaa. Siksi kantelun erityisenä tarkoituksena on se, että neuvosto tekee kantelusta langettavan päätöksen ja antaa tiedotusvälineelle huomautuksen.

Mutta siinäkin tapauksessa, että JSN:n päätös jostain käsittämättömästä syystä olisi vapauttava, yleisöä ajatellen on joka tapauksessa oleellista se, että päätös julkaistaan neuvoston kotisivuilla. Vain sillä tavalla yleisö voi saada tiedon siitä, millaisen virheen korjaamatta jättämistä median itsesääntely ei pidä hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Jos JSN:n puheenjohtaja karsii virheen korjaamatta jättämistä koskevia kanteluja pelkin ”teknisin” perustein, se kielii siitä, ettei median itsesääntelyssä piitata lainkaan siitä, saavatko suomalaiset tiedotusvälineistään oikeaa vai virheellistä tietoa. Tällainen menettely myös synnyttää itsesääntelyn tehtävän ja tarkoituksen kannalta absurdin tilanteen.

Jättämällä virheet järjestään korjaamatta tiedotusvälineet voivat silloin vaikuttaa siihen, ettei JSN tosiasiassa lainkaan tutki niiden menettelyä ja tulkitse, ovatko ne menetelleet hyvän journalistisen tavan vastaisesti vai ei.

Mikäli JSN:n puheenjohtaja karsintaratkaisuillaan tarjoaa tiedotusvälineille tilaisuuden menetellä tällä tavalla, median itsesääntely lakkaa tyystin toimimasta. JSN:n mahdollisuudet tukea hyvää journalistista tapaa katoavat saman tien.

Vahingot itsesääntelyn piittaamattomasta toiminnasta kärsii yleisö, joka maksaa koko medialystin joukkotiedotustalouden ensimmäisen ja toisen kierron kautta.


Helsingissä 13.3.2018


Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola (at) gmail.com


Korjauspyyntö


11. maaliskuuta 2018 klo 21.43
Markku Lehtola
”Perttu Häkkinen” -ohjelman (Yle Puhe 6.3.) asiavirheitä koskeva korjauspyyntö
Vastaanottaja: perttu.hakkinen@yle.fi
Kopio: yle.puhe@yle.fi, olli.junes@yle.fi

Hei,

Donitsitaloustiede-teoksen suomentaja Juha Pietiläinen väitti sinänsä kiinnostavassa ohjelmassasi ”Donitsitaloutta ja talousmyyttejä” (6.3. Yle Puhe), että osakeyhtiön tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen tuli osakeyhtiölakiin vasta vuonna 2006:

”Se ei suinkaan ole ollut olemassa aina, vaan se on ollut Suomessa olemassa vuodesta 2006, jolloin se tuli osakeyhtiölakiin. Tämä laki korvasi vuoden 1978 osakeyhtiölain, joka puolestaan kumosi vuoden 1895 lain, ja kummassakaan näistä aikaisemmista laeista ei edes mainita sanaa ’voitto’.”

Sekä väite osakeyhtiön tarkoituksen tulosta osakeyhtiöön vasta vuonna 2006 että väite voitto-sanan puuttumisesta vuosien 1895 ja 1978 laeista olivat perättömiä ja johtivat kuuntelijoita pahasti harhaan. 

Molemmat virheelliset väitteet olivat Journalistin ohjeiden 20. kohdan tarkoittamalla tavalla olennaisia virheitä, joten ne on syytä korjata viipymättä.

Osakeyhtiön tarkoitus tuottaa voittoa omistajilleen käy hyvin ilmi esimerkiksi jo vuoden 1978 osakeyhtiölain (734/1978) 12. luvun ”Voitonjako ja yhtiön varojen muu käyttö” 1. pykälän toisesta momentista:

”Jos yhtiön toiminnalla on kokonaan tai osaksi muu tarkoitus kuin voiton tuottaminen osakkeenomistajille, yhtiöjärjestykseen on otettava määräys voiton käytöstä sekä netto-omaisuuden käytöstä selvitysmenettelyssä.”

Kuten pykälä osoittaa, pääperiaatteen mukaan osakeyhtiön tarkoituksena oli tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Jos omistajat kuitenkin halusivat luopua tästä pääperiaatteesta kokonaan tai osaksi, voiton käytöstä oli otettava määräys yhtiöjärjestykseen.

Voitto-sana mainitaan vuoden 1978 laissa yllä mainitun 12. luvun otsikon lisäksi ainakin lain luvuissa 3, 4, 5, 6, 9 ja 11. Joissakin luvuissa sana on mainittu jopa useaan kertaan.

Vuoden 1895 laissa osakeyhtiöistä (annettu 2.5.1895, Suomen Suuriruhtinaanmaan Asetus-Kokoelma N:o 22) voitto-sana mainittiin heti 1. luvun pykälässä 2. Siinä todettiin, että ”osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä pitää mainittaman – – milloin voiton jakaminen on tapahtuva, ellei sen ajan määrääminen ole yhtiökokouksen tehtävä”.

Tämän lisäksi voitto-sana löytyy vuoden 1895 laista muun muassa lain 1. luvun pykälästä 3, lain 2. luvun pykälistä 21, 22 ja 27 sekä lain 3. luvun pykälästä 37.


Tervehdyksin

Markku Lehtola
vapaa toimittaja
Kivihaantie 1 E 77
00310 Helsinki
040 512 2661
markku.a.lehtola@gmail.com




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti