tiistai 5. kesäkuuta 2018

15. "Me korjataan pienimmätkin virheet" 

Tiistaina 8.5.2018 Helsingin yliopiston juhlasalissa ruodittiin parin tunnin ajan totuutta. Yliopiston kutsu VOX HELSINKI: TOTUUS -tilaisuuteen kuului näin:

"VOX Helsinki kaivaa totuuden esille tiistaina 8.5.2018. Tule Helsingin yliopiston juhlasaliin klo 18, jos haluat kuulla rehellistä faktaa."

Yksi yliopiston ja Helsingin Sanomien tilaisuuden puhujista oli HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Hän korosti taitavasti laaditussa puheessaan muun muassa luottamuksen ansaitsemista ja säilymistä yhteiskunnan keskeisenä arvona. Kriittisestä lehdistöstä ja sen tehtävästä Niemi sanoi näin:

"Median tehtävänä ei oo kiusata. Median tehtävänä on kertoa, mitä yhteiskunnassa todella tapahtuu.

On olemassa viestintää, joka on suljettua viestintää. Journalismi on avointa viestintää, ja se on tsekattua, faktoihin perustuvaa ja yritystä kuvata asiat niin todellisina kuin se suinkin on mahdollista.

Journalismi ei varmaan koskaan pääse totuuteen sinänsä, mutta meitä ajaa kuitenkin eetos siihen, että me pystytään tarkastamaan faktat ja olemaan niin lähellä sitä totuutta kuin kuin mahdollista.

Ja sit kun tehdään virheitä, ne virheet korjataan. Tää on erittäin olennainen juttu. 

Monet ajattelee silleen, että onpas tuolla nyt muuten Hesarissa paljon noita oikaisuja, mutta itse asiassa ne oikaisuthan kertoo siitä, että me korjataan pienimmätkin virheet."

Niemi kertoi katsoneensa vähän aikaa sitten New York Times -lehteä, jossa oli ollut yhden päivän aikana 14 oikaisua:

"Ne on ylpeitä siitä, että ne oikaisee aivan pienimmätkin virheet", Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana 15.9.2013 aloittanut Kaius Niemi tiesi.
vastaava päätoimittaja
Kaius Niemi
Helsingin Sanomat
8.5.2018
VOX HELSINKI: TOTUUS
Saivatko tilaisuuteen yliopiston juhlasalissa osallistuneet ja tilaisuutta internetissä seuranneet sitten kuulla "rehellistä faktaa"? Korjaako esimerkiksi Helsingin Sanomat todella "pienimmätkin" virheet?

Olen syksystä 2012 lähtien tutkaillut ja testaillut median ja sen itsesääntelyn suhtautumista yleisölle välitetyn tiedon todenmukaisuuden vaateeseen. Käytännössä kyse on ollut virheiden korjaamisesta.

Tänä aikana testiini on kertynyt koko joukko Helsingin Sanomia koskevia konkreettisia tapauksia. Tieto niistä auttanee arvioimaan, kuinka "rehellistä faktaa" HS:n päätoimittaja TOTUUS-tilaisuuden yleisölle tarjosi.  

”Me korjataan pienimmätkin virheet” 15.9.2013–6.4.2018 

Tapaus 15


VIRHE

13.6.2017 Helsingin Sanomat julkaisi rovasti Leena Huovisen, pastori Samuli Korkalaisen ja yliopistopappi Laura Mäntylän mielipidekirjoituksen "Yli sata pappia vihkii tasa-arvoisesti". Tässä linkki kirjoitukseen.

Kirjoituksessaan homoparien vihkimistä ajavat papit väittivät, että avioliittoon vihkimistä koskevat kirkon säännökset eivät puhu mitään sukupuolista: 

"Lain näkökulmasta asia on selvä. Luterilaisen papin vihkimän samaa sukupuolta olevan parin avioliitto on pätevä. Myös kirkkolaki ja kirkkojärjestys viittaavat vain voimassa olevaan avioliittolakiin ja asettavat lisäksi vihittäville ehdoksi kirkkoon kuulumisen ja rippikoulun käymisen. Sukupuolista ei puhuta mitään."
KOMMENTTI

Pappien väite oli perätön ja johti lukijoita pahasti harhaan. Kirkkolaista lähtevissä kirkon säännöksissä totta kai puhutaan sukupuolista, joten väite oli olennainen, oikaisua vaativa asiavirhe.

Kirkkolaissa määrätään siitä, missä kirkollisista toimituksista määrätään. Lain 4. luvun 2. pykälän 1. momentissa säädetään, että "kirkollisista toimituksista määrätään kirkkojärjestyksessä ja kirkkokäsikirjassa".

Kirkkojärjestyksen 2. luvun 18. pykälän 1. momentissa säädetään, että "kihlakumppanit vihitään kirkollisesti avioliittoon kirkkokäsikirjassa määrätyllä tavalla".

Kirkkokäsikirjaan sisältyy Kirkollisten toimitusten kirja, josta löytyy kirkollisen vihkimisen kaava siihen liittyvine pakollisine kysymyksineen sulhaselle ja morsiamelle: Tahdotko ottaa aviovaimoksesi? Tahdotko ottaa aviomieheksesi?

Kerroin pappien perättömästä väitteestä Faktavahdissa 16.6.2017. Postauksen, johon liitin HS:lle tekemäni korjauspyynnön, voi lukea tästä.

Koska Helsingin Sanomat pyynnöstä huolimatta jätti virheen korjaamatta, tein kantelun Julkisen sanan neuvostolle 25.6.2017. Julkaisin kantelun 27.6.2017 postauksessa, jossa ruodin tapausta vielä lähemmin. Postauksen voi lukea tästä.

1.8.2017 JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström päätti, ettei neuvosto ota kantelua käsiteltäväkseen. Perusteluna oli nytkin se, että kantelu oli JSN:n puheenjohtajan mielestä tehty "testaustarkoituksessa".

Kirjoitin tällaisen "teknisen" karsintaperusteen taustoista lyhyesti 3.8.2017 postauksessa, jonka voi lukea tästä.

Tapahtumasarjan lopputulos joka tapauksessa oli se, että HS:n lukijat eivät koskaan saaneet tietään pappien väitteen virheellisyydestä. Lukijoille jäi siksi aivan väärä käsitys avioliittoon vihkimistä koskevista kirkon säännöksistä.


Oikaisu Helsingin Sanomissa 24.11.2017:

"Koreografi Veronika Lindbergin teoksen nimi on Saudade, ei Saudate, kuten torstaina 23. marraskuuta sivulla B 4 kirjoitettiin."

23.11. Helsingin Sanomissa oli julkaistu Maria Säkön tanssiarvostelu "Haamut katsovat tulevaisuuteen". Siinä kirjoitettiin vastavalmistuneen koreografi Veronika Lindbergin teoksista muun muassa näin: 

"Lindbergin aiempaa Saudate-teosta kiitettiin kokonaisvaltaisesta elokuvallisesta ajattelusta ja Klaustro – shhh! -teoksessakin se on vahvaa."

Pappien esittämää, lukijoita harhaan johtanutta perätöntä tietoa avioliittoon vihkimistä koskevista kirkon säännöksistä ei HS:n mielestä tarvinnut oikaista. Näin "me korjataan pienimmätkin virheet". VOX HELSINKI: TOTUUS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti